REAL LIFE TODAY I LOVE

Ψηφίστε Ελλάδα χειμώνα καλοκαίρι


Τζένη Μπαλατσινού

18 Δεκεμβρίου 2018

road7_2.jpg

Αγαπώ τις μικρές χειμωνιάτικες αποδράσεις με το αυτοκίνητο. Μου αρέσει να οδηγώ με δυνατή μουσική και όσο μεγαλύτερη η διαδρομή, τόσο καλύτερα. Με παρέα ή χωρίς, αρκεί να έχω το σωστό playlist μαζί μου - όπως και ένα ασφαλές αυτοκίνητο. Θα κάνω πάντα ένα καλό service πριν ξεκινήσω -λάστιχα, λάδια, ζυγοστάθμιση και θα φροντίσω να πάρω τους χυμούς και τα snacks μου - διότι δεν μου αρέσει να σταματάω, παρά μόνο για βενζίνη- και το πρώτο τραγούδι που θα ακουστεί από τα ηχεία θα είναι το On the road του Hugo Barriol.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αρχίσει να εξελίσσει τις ξενοδοχιακές εγκαταστάσεις, τα boutique concepts αλλά και τον θεματικό τουρισμό. Οι ορεινές περιοχές έχουν αναπτυχθεί αρκετά, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην τοπική αρχιτεκτονική, όπως και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων: Καγιάκ, ράφτινγκ, ποδηλασία, οργανωμένες πεζοπορίες, ιππασία, δραστηριότητες που κάνουν τις ορεινές περιοχές φιλικές κι επισκέψιμες ακόμα και το καλοκαίρι.

Στο τελευταίο road trip που έκανα μέχρι την Μονεμβασιά, αποφάσισα να δοκιμάσω το νέο Honda CR-V 1.5 i-VTEC Turbo και τα πρώτα 214 χιλιόμετρα μέχρι την Σπάρτη ήταν πολύ άνετα, αφού το νέο Honda CR-V έχει στιβαρό πάτημα χωρίς καθόλου τριγμούς και με άνεση και ικανότητα σε χωματόδρομο. Αν με εντυπωσίασε κάτι, επίσης, αυτό ήταν η οικονομική κατανάλωση του βενζινοκινητήρα των 193 ίππων, η οποία κυμάνθηκε στη διάρκεια της περιηγήσής μου γύρω στα 7 λίτρα αμόλυβδης για κάθε 100 χιλιόμετρα διαδρομής. Τη βρήκα πολύ λογική, για ένα οικογενειακό SUV, το οποίο μάλιστα κυκλοφορεί και σε επταθέσια έκδοση με τρεις σειρές καθισμάτων. Είναι ένα αυτοκίνητο άνετο για όλη την οικογένεια, με μεγάλο χώρο για τις αποσκευές και δυναμική οδική συμπεριφορά.

Πρώτη στάση ο Μυστράς. Πίσω στο χρόνο η περίφημη Καστροπολιτεία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, προσφέρει απλόχερα μια πρωτόγνωρη πολιτιστική εμπειρία. Χρειάζεται περίπου μία ώρα περπάτημα ανάμεσα στις βυζαντινές εκκλησίες και τα τείχη της, όπου μπορείς να απολαύσεις τη συγκλονιστική θέα και να “ακολουθήσεις” νοερά τα βήματα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, ο οποίος ξεκίνησε από εδώ το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη, το 1449.

Μετά από την όμορφη περιπλάνηση στο Μυστρά μπορείς να ανηφορήσεις προς το χωριό Πικουλιάνικα. Με τα διάσπαρτα μέσα στο πράσινο ελάχιστα σπιτάκια του, ο οικισμός φημίζεται για τη γραφικότητα, τη θέα, αλλά και τα ωραιότερα μπιφτέκια στο Κτήμα Σκρέκα ?. Το βουνό και η πεζοπορία ανοίγουν πάντα την όρεξη, οπότε όλοι καταλήγουμε σε μία παραδοσιακή ταβέρνα! ?

Σε πολύ μικρή απόσταση από τα βυζαντινά καλντερίμια της Μονεμβασιάς, το Kinsterna boutique hotel ατενίζει από το λόφο του Αγίου Στεφάνου, αμπέλια και ελαιώνες. Ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα, με σημείο κατατεθέν την εξωτερική στέρνα "Cisterna” στα Λατινικά, απ' όπου πήρε και το όνομα. Τα δωμάτια έχουν διαφορετικό χαρακτήρα το καθένα διατηρώντας ζωντανά τα βυζαντινά, ενετικά και οθωμανικά χαρακτηριστικά του αρχοντικού. Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, όπου συνδυασμός της φύσης με την αρχιτεκτονική συνέπεια, αλλά και τον πλούσιο ελαιώνα το απογειώνουν. Ελαιόλαδο, τσίπουρο και εξαιρετικό κόκκινο κρασί, δική τους παραγωγής συμπληρώνουν αρμονικά την εμπειρία. Πριν αναχωρήσετε από το ξενοδοχείο, μην ξεχάσετε να πάρετε δύο μπουκάλια μαζί σας!

Την επόμενη ημέρα επισκέφτηκα για πρώτη φορά, χειμώνα τη Μονεμβασιά. Ομολογώ πως δεν περίμενα να έχει τόσο πολύ κόσμο εκτός θερινής σεζόν, αλλά και πόσο γοητευτικό το άγριο χειμωνιάτικο τοπίο. Μια καστροπολιτεία με τη δική της μοναδική ατμόσφαιρα, που έλκει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, για να γνωρίσουν τη διαφορετικότητά της και τα πολλαπλά και ετερόκλητα στοιχεία της σε ένα ρομαντικό σκηνικό. Γεμάτη πέτρινα σκαλιά, σοκάκια και εκκλησίες, η Μονεμβασιά έχει το ιδιαίτερο ότι τίποτα, δε θα το δείτε δυο φορές, αφού κανένα σοκάκι και καμία εκκλησία δεν είναι ίδια με την άλλη. Και ο λόγος είναι ότι οι διάφοροι πολιτισμοί έχουν αφήσει τα σημάδια τους στα χρόνια που πέρασαν. Αυτό που αξίζει περισσότερο είναι το μεσαιωνικό κάστρο, η πύλη του οποίου άνοιξε το 2016 και σας καλεί να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά. Πρώτη στάση για καφέ στο κεντρικό σοκάκι της Κάτω Πόλης. Τότε ήταν ο εμπορικός δρόμος, αλλά και τώρα τριγύρω υπάρχουν καφέ, καταστήματα και ταβερνάκια όπου θα δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ, σπιτικά μαγειρευτά και υπέροχα γλυκά του κουταλιού. Από εκεί, λοιπόν, ξεκίνησα την περιήγησή μου στην Καστροπολιτεία. Περπάτησα δίπλα στο θαλασσινό τοίχος, κοίταξα ψηλά τα αρχοντικά της Πάνω Πόλης και ανηφόρησα μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης.

Φυσικά, δεν παρέλειψα να περάσω και από το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, του πιο σημαντικού Έλληνα ποιητή με πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις. Θα το βρείτε δίπλα από την είσοδο του κάστρου της Μονεμβασιάς και θα το αναγνωρίσετε από την προτομή του.

Αν έχετε χρόνο και είστε χειμερινοί κολυμβητές, μπορείτε να κάνετε μια υποβρύχια ξενάγηση με αρχαιολογικό ενδιαφέρον σε μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο, που κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στην 4η χιλιετία π.Χ. Ο αρχαίος οικισμός Παυλοπέτρι, βρίσκεται βυθισμένος στην Ελαφόνησο και περιλαμβάνει μια σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο καθώς έχει δρόμους, κτήρια, πλατείες και νεκροταφείο. Η περιήγηση των επισκεπτών στο Παυλοπέτρι είναι αναγκαίο να γίνεται με απόλυτο σεβασμό και αγάπη στον περιβάλλοντα χώρο.

Η Ελλάδα προσφέρει απλόχερα τόσους πολλούς όμορφους προορισμούς - και το μόνο που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να έχουμε καλή παρέα, ένα ασφαλές αυτοκίνητο, τα πιο άνετα παπούτσια μας και φυσικά το αγαπημένο μας playlist. Ακόμα κι αν έχουμε δυο μέρες στη διάθεσή μας, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και να βρεθούμε ξανά μέσα στην ομορφιά της φύσης, να αφήσουμε για λίγο τη ρουτίνα, τις έγνοιες και τα social media και να απολαύσουμε όσα μας δίνει αυτός ο τόπος - ιστορία, αρχιτεκτονική, φαγητό, τοπία.