REAL LIFE TODAY I LOVE

Όταν γνώρισα τον Garry Kasparov


Τζένη Μπαλατσινού

30 Μαΐου 2019

2.jpg

Πριν λίγες μέρες, είχα την τιμή να γνωρίσω έναν άνθρωπο-θρύλο. Ο Garry Kasparov θεωρείται όχι μόνο ο καλύτερος παίκτης σκάκι στον κόσμο, αλλά και ένας από τους πιο αφοσιωμένους και ιδιοφυείς πολιτικούς και συγγραφείς που έχουν γνωρίσει οι τελευταίες γενιές.

O Garry Kasparov έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στο σκάκι σε ηλικία 22 ετών το 1985, όταν νίκησε τον τότε πρωταθλητή Anatoly Karpov. Για τα επόμενα 20 χρόνια, ήταν ο καλύτερος σκακιστής του κόσμου. Τα θρυλικά ματς του με τον supercomputer Deep Blue το 1996 και το 1997 τον καθιέρωσαν ως μία κεντρική φιγούρα στον κόσμο της τεχνικής νοημοσύνης, αλλά και της συνεχόμενης εξέλιξης της σχέσης του ανθρώπου με τους υπολογιστές. Το 2005, ο Kasparov άφησε το σκάκι για την πολιτική και έγινε μία από τις πιο ισχυρές φωνές υπέρ της δημοκρατίας και της προσωπικής ελευθερίας στον πλανήτη. Ως πρόεδρος του Ηuman Rights Foundation στη Νέα Υόρκη και Senior Visiting Fellow στο Oxford Martin School, ο Kasparov ειδικεύεται στη διεπιστημονική συνεργασία, ή όπως αναφέρει ο ίδιος "το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας κάνει περισσότερο ανθρώπους". Η κουβέντα μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ήταν μεγάλη χαρά μου που είχα την ευκαιρία να συζητήσω με έναν τέτοιο άνθρωπο εφ' όλης της ύλης. Φυσικά, λόγω της έντονης πολιτικής επικαιρότητας δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω κατά πόσο η πολιτική έχει κάποιο κοινό με το σκάκι. Η απάντησή του ήταν καίρια και στακάτη: "Όχι. Στο σκάκι υπάρχουν κανόνες".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jenny Balatsinou (@jennybalatsinou) on

Δείτε το υπόλοιπο της συνέντευξής μας αυτό το Σάββατο, 1 Ιουνίου, στις 16:00 στο νέο επεισόδιο του «Εκπαιδεύοντας την Τζένη» στον ANT1.