REAL LIFE TRUE STORIES

Όταν παραβιάζεται η ειρήνη με αποτέλεσμα εκατομμύρια ανθρώπινες απώλειες


Σύρμα Κιουπελόγλου

13 Μαΐου 2021

war
Πόσο σημαντικό αγαθό είναι η ειρήνη; Πόσα δεινά φέρνει ένας πόλεμος; Πόσο ισχύει τελικά ότι η βία φέρνει βία και ότι κάθε δράση έχει μία αντίδραση; Τρεις ρητορικές ερωτήσεις με προφανείς απαντήσεις και κοινό στοιχείο τον άνθρωπο. Γιατί πέρα και πάνω από όλα αυτό που έχει την μεγαλύτερη αξία και δεν είναι απλά αριθμός σε ένα χαρτί με παράπλευρες απώλειες είναι οι ανθρώπινες ζωές, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται. Του νικητή ή του ηττημένου, αυτού που παλεύει για το δίκαιο ή αυτού που έχει τη δύναμη να κάνει αδικίες. 

Πόσο σημαντικό αγαθό είναι η ειρήνη; Πόσα δεινά φέρνει ένας πόλεμος; Πόσο ισχύει τελικά ότι η βία φέρνει βία και ότι κάθε δράση έχει μία αντίδραση;

Τρεις ρητορικές ερωτήσεις με προφανείς απαντήσεις και κοινό στοιχείο τον άνθρωπο. Γιατί πέρα και πάνω από όλα, αυτό που έχει την μεγαλύτερη αξία και δεν είναι απλά αριθμός σε ένα χαρτί με παράπλευρες απώλειες, είναι οι ανθρώπινες ζωές, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται. Του νικητή ή του ηττημένου, αυτού που παλεύει για το δίκαιο ή αυτού που έχει τη δύναμη να κάνει αδικίες. 

Στην Παλαιστίνη άνθρωποι, μεγάλοι και παιδιά πεθαίνουν, χαμένα παιδιά τριγυρνάνε στους δρόμους κι άλλα κλαίνε πάνω από τους νεκρούς γονείς τους και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. Η ιστορία μας είναι γεμάτη φριχτούς πολέμους και αιματοβαμμένες συγκρούσεις, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. 

Αν σας ρωτούσα ποιος πιστεύετε ότι είναι ο πόλεμος που επηρέασε περισσότερο τον κόσμο, τι θα απαντούσατε; Αν όμως σας ρωτούσα ποιος πόλεμος πιστεύετε ότι είχε τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, θα απαντούσατε πάλι το ίδιο; Όπως ο John F. Kennedy είπε κάποτε: «Η ανθρωπότητα πρέπει να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο, πριν ο πόλεμος βάλει τέλος στην ανθρωπότητα». 

Ας δούμε λοιπόν τους 5 πολέμους της ιστορίας που πλήρωσαν τον μεγαλύτερο φόρο αίματος, με την ελπίδα να είναι και οι τελευταίοι. 

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε μεταξύ των Συμμάχων και των Δυνάμεων του άξονα. Ο πόλεμος διήρκεσε 4 χρόνια,  από το 1914 έως το 1918, αλλά ήταν υπεύθυνος για περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους. Από τους 18 εκατομμύρια θανάτους, περίπου 11 εκατομμύρια ήταν στρατιωτικό προσωπικό και περίπου 7 εκατομμύρια ήταν πολίτες.

Εξέγερση των Ταϊπίνγκ 

Ένας ακόμη πόλεμος στην Κίνα, ήταν η εξέγερση των Ταϊπίνγκ, που ήταν μια εξέγερση μεγάλης κλίμακας που διεξήχθη μεταξύ 1850 και 1864. Ο πόλεμος διεξήχθη μεταξύ της δυναστείας των Τσινγκ και του χριστιανικού χιλιετούς κινήματος του ουράνιου βασιλείου των Ταϊπίνγκ. Παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής αριθμός, οι περισσότερες εκτιμήσεις μιλούν για 20-30 εκατομμύρια θανάτους.

Η κατάκτηση της δυναστείας των Τσινγκ από τη δυναστεία των Μινγκ

Η μετάβαση από τη δυναστεία του Τσινγκ στη δυναστεία των Μινγκ ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από ειρηνική. Η εξέγερση διεξήχθη για πάνω από 60 χρόνια, από το 1618 έως το 1683, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό που ξεκίνησε ως μια σχετικά μικρή εξέγερση στη βορειοανατολική Κίνα, οδήγησε τελικά σε μία από τις πιο θανατηφόρες συγκρούσεις της χώρας, καθώς και έναν από τους θανατηφόρους πολέμους στην ιστορία.

Ο δεύτερος Σινο-Ιαπωνικός πόλεμος

Ο Δεύτερος Σινο-Ιαπωνικός πόλεμος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1937 και 1945 μεταξύ του Εθνικού Επαναστατικού Στρατού της Δημοκρατίας της Κίνας και του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού. Πιστεύεται ευρέως ότι ο πόλεμος ξεκίνησε με το περιστατικό Marco Polo Bridge και αργότερα κλιμακώθηκε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που είχε ως αποτέλεσμα 25 εκατομμύρια θανάτους αμάχων και πάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους Κινέζων και Ιαπώνων στρατιωτικών.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έλαβε χώρα από το 1939 έως το 1945. Ο πόλεμος αυτός έβαλε τις Δυνάμεις των Συμμάχων και τις Δυνάμεις του Άξονα στον πιο θανατηφόρο πόλεμο στην ιστορία και ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους άνω των 70 εκατομμυρίων ανθρώπων. Γνωστός για τη γενοκτονική εκστρατεία εναντίον του εβραϊκού λαού, ο πόλεμος αυτός ήταν επίσης υπεύθυνος για τους θανάτους περισσότερων από 50 εκατομμυρίων πολιτών.
 

Οι πιο θανατηφόροι πόλεμοι στην ιστορία αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα. Με την συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία στον σύγχρονο κόσμο και τον αναπτυσσόμενο πληθυσμό, ο επόμενος πόλεμος θα οδηγήσει αναμφίβολα σε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό θανάτων. Θα κλείσω λοιπόν, με ένα κλισέ. Ας αφήσουμε την ιστορία να μας διδάξει, ώστε να αποφύγουμε τα ίδια λάθη. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr