REAL LIFE TRUE STORIES

Friends: Η σειρά που άλλαξε την ιδέα της οικογένειας


The Jennettes

3 Ιουνίου 2021

Friends: Η σειρά που άλλαξε την ιδέα της οικογένειας
Στα πρώτα μόλις λεπτά του πιλοτικού επεισοδίου των Friends, το κοινό βλέπει τη Rachel Green, την οποία ενσάρκωσε η Jennifer Aniston, να εισβάλει στο Central Perk φορώντας το νυφικό της, αφού το έσκασε από τον γάμο της, αφήνοντας τον ορθοδοντικό αρραβωνιαστικό της Barry. Στα 24 της αποφασίζει να εγκαταλείψει την ασφάλεια της πρώτης οικογενειακής εστίας και μία τακτοποιημένη ζωή με έναν άνδρα που δεν αγαπάει για να αναζητήσει μία εναλλακτική ζωή στην πόλη. 

Στα πρώτα μόλις λεπτά του πιλοτικού επεισοδίου των Friends, το κοινό βλέπει τη Rachel Green, την οποία ενσάρκωσε η Jennifer Aniston, να εισβάλει στο Central Perk φορώντας το νυφικό της, αφού το έσκασε από τον γάμο της, αφήνοντας τον ορθοδοντικό αρραβωνιαστικό της Barry. Στα 24 της αποφασίζει να εγκαταλείψει την ασφάλεια της πρώτης οικογενειακής εστίας και μία τακτοποιημένη ζωή με έναν άνδρα που δεν αγαπάει για να αναζητήσει μία εναλλακτική ζωή στην πόλη. 

Αργότερα στο επεισόδιο, κάθεται στο τραπέζι της φίλης της από το λύκειο, της Monica Geller, καθώς όλη η παρέα την ενθαρρύνει να κόψει τις πιστωτικές κάρτες που πληρώνει ο πατέρα της, να ανεξαρτητοποιηθεί και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Είναι μια συμβολική διακοπή των δεσμών με την οικογένειά της καθώς ξεκινά μια νέα ζωή στην πόλη με τη Monica, τη Phoebe, τον Chandler, τον Joey και τον Ross. «Καλώς ήλθες στον πραγματικό κόσμο. Είναι χάλια. Θα το λατρέψεις», της λέει η Monica σε μία ατάκα που έμελλε να μείνει στην ιστορία. 

Σε αυτό το επεισόδιο, το οποίο έκανε πρεμιέρα πριν από 25 χρόνια, η σειρά έδωσε το στίγμα της. Ήταν έξι ελαφρώς ανίδεοι 25άρηδες που έρχονταν αντιμέτωποι με τις σχέσεις, τις δουλειές και τη ζωή, βασιζόμενοι ο ένας στον άλλο, χωρίς να είναι σίγουροι πού κατευθύνονται, αλλά χωρίς να ανησυχούν και πολύ γι’αυτό. Εξάλλου και οι δημιουργοί της σειράς έχουν δηλώσει πως αφορά μία εποχή στη ζωή όλων που η οικογένεια είναι οι φίλοι σου. 

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, κωμικές σειρές όπως το Roseanne, το Full House, το Fresh Prince of Bel Air και το Mad About You, εστίαζαν ακόμα στην οικογενειακή και γαμήλια ζωή. Αν και υπήρχαν κάποιες σειρές όπως το Seinfeld, ήταν ακόμα σπάνιο μία σειρά να περιστρέφεται γύρω από μία παρέα φίλων. Υπήρχε σαφώς ένα κοινό της τηλεόρασης που αντικατόπτριζε μια πραγματικότητα της ζωής των νέων: ότι περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους παρά με την οικογένεια τους.

jenny.gr

Η Marta Kauffman και ο David Crane, οι δημιουργοί των Friends είχε μόλις μετακομίσει στο LA, αφήνοντας πίσω τους τη δική τους ομάδα στενών φίλων στη Νέα Υόρκη. Αυτό σε συνδυασμό με μία βόλτα της Kaufmann που την έφερε μπροστά σε μια καφετέρια στο LA, γεμάτη από αταίριαστα έπιπλα, μεγάλους καναπέδες και ομάδες νέων που άραζαν και συζητούσαν, πυροδότησαν την ιδέα. 

Ξεκαθαρίστηκε νωρίς στη σειρά γιατί οι έξι χαρακτήρες χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Στο δεύτερο επεισόδιο, η Phoebe μιλά για την αυτοκτονία της μητέρας της και η Rachel ανακαλύπτει ότι οι γονείς της παίρνουν διαζύγιο. Οι γονείς των Geller έρχονται επίσκεψη, εκθειάζουν τον Ross, αλλά υποβιβάζουν συνεχώς την Monica. Αργότερα στη σειρά ο Joey ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του απατά τη μητέρα του και ο Chandler αποκαλύπτει ότι οι γονείς του ανακοίνωσαν το διαζύγιο τους κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευχαριστιών όταν ήταν εννέα ετών.

Είναι σε αυτό το πρώτο επεισόδιο των Ευχαριστιών, όταν έχουν αποτύχει τα προσωπικά πλάνα και των 6 με τις οικογένειες τους και καταλήγουν να τρώνε ψητό τυρί όλοι μαζί στο διαμέρισμα της Monica, που γίνεται σαφές: οι οικογένειες είναι μπερδεμένες και αναξιόπιστες και είναι οι φίλοι σας, στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε. «Αυτή δεν ήταν η πρώτη επιλογή για κανέναν», λέει ο Joey. Ωστόσο, από τότε και στο εξής, θα περνούν πάντα τις διακοπές μαζί.

jenny.gr

Πολλά στοιχεία των Friends ήταν μακριά από την πραγματικότητα. Πώς είναι δυνατόν υποαπασχολούμενοι ενήλικες να ζουν σε τεράστια διαμερίσματα στο Greenwich Village; Ωστόσο, η ιδέα της οικοδόμησης μιας εναλλακτικής οικογένειας από φίλους ήταν αυτή που αντήχησε δυνατά. Αφού τα ποσοστά διαζυγίου κορυφώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, πολλοί από αυτούς που εισήλθαν στην ενηλικίωση τη δεκαετία του '90 προέρχονταν από χωρισμένες οικογένειες, με τη σειρά τους οι ίδιοι αύξησαν κατά πολύ τον μέσο όρο ηλικίας γάμου. 

«Υπάρχουν περίπλοκες γονικές σχέσεις στο παρασκήνιο των Friends για να πλαισιώσουν αυτήν την ηλικία και αυτό είναι σίγουρα ένα από τα στοιχεία στα οποία οφείλει την απήχησή του», λέει ο Neil Ewen, ανώτερος λέκτορας στο School of Media and Film του Πανεπιστημίου του Winchester. «Μεγαλώνετε και γίνεστε ενήλικες, έχετε προβλήματα με τους γονείς σας και στρέφεστε στους φίλους σας για υποστήριξη. Είναι ένα καθολικό θέμα», συμπληρώνει. 

jenny.gr

Η δεκαετία των 20 είναι μια παρατεταμένη εφηβεία, είσαι πολύ μεγάλος για να ζήσεις με τη δική σου οικογένεια, πολύ μικρός για να έχεις μια δική σου. Είναι οι φίλοι που γεμίζουν το κενό, τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στην σειρά. Μέσα από κακές σχέσεις, αρπαχτές, δύσκολες επιλογές καριέρας, γάμους, διαζύγια, μωρά και γονικές αποτυχίες, οι έξι χαρακτήρες των Friends ήταν εκεί ο ένας για τον άλλον, ακόμη και όταν κάποια ζευγάρια έγιναν από πλατωνικά ρομαντικά και ξανά πλατωνικά και ξανά ρομαντικά. 

Η ιδέα των φίλων ως νέας οικογένειας δεν ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο η σειρά αμφισβήτησε τα στερεότυπα και τους κανόνες. Κατά τη διάρκεια των 10 σεζόν, οι ιστορίες της κάλυψαν τον γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου, τη στειρότητα, την υιοθεσία, την παρένθετη μητρότητα και την ανύπαντρη πατρότητα. Δεν τα έκανε όλα πάντα σωστά και έχουν γραφτεί πολλά για τη μεταχείριση ορισμένων ζητημάτων, ιδίως για τον πατέρα του Chandler. Πρόσφατα, η Kauffman είπε ότι τα τρανσφοβικά αστεία και η Helena, την οποία έπαιξε η Kathleen Turner, είναι η μόνη πτυχή που θα ήθελε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να αλλάξει.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr