REAL LIFE TRUE STORIES

Pride Month: 7 εμβληματικές στιγμές και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία του LGBTQ κινήματος


The Jennettes

4 Ιουνίου 2021

Pride Month: 7 εμβληματικές στιγμές και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία του LGBTQ κινήματος
O Ιούνιος έχει χαρακτηριστεί ως ο Μήνας Υπερηφάνειας. Ως η χρονική στιγμή να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να ντυθούμε στα χρώματα του ουράνιου τόξου και με περίσσιο γκλίτερ να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας ή προτίμησης. 

O Ιούνιος έχει χαρακτηριστεί ως ο Μήνας Υπερηφάνειας. Ως η χρονική στιγμή να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να ντυθούμε στα χρώματα του ουράνιου τόξου και με περίσσιο γκλίτερ να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας ή προτίμησης. 

Διανύοντας λοιπόν, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, αποφασίσαμε να θυμηθούμε 7 εμβληματικές στιγμές και πρόσωπα στην παγκόσμια ιστορία του Μήνα Υπερηφάνειας. 

4 Ιουνίου 1925: Ο Henry Gerber, ο ιδρυτής του πρώτου οργανισμού για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις Η.Π.Α, συλλαμβάνεται

Το LGBT Hall of Fame το Chicago εισήγαγε τον Gerber, γνωστό για την ίδρυση της Εταιρεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1924. Ο πρωτοπόρος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ήταν ο πρώτος του είδους του και διένεμε ένα ενημερωτικό δελτίο, «Friendship and Freedom», το οποίο στελνόταν με μια μικρή συνδρομή.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1925, μια σύζυγος ενός από τους συνιδρυτές ανέφερε τον αμφιφυλόφιλο σύζυγό της στην αστυνομία, με αποτέλεσμα μια αστυνομική επιδρομή που έκανε τον Gerber και πολλά άλλα μέλη να συλληφθούν. Οι δαπανηρές δίκες άφησαν τον ακτιβιστή των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων πτωχευμένο και χωρίς δουλειά, αναγκάζοντας τον να κλείσει τον οργανισμό. 

Ο Gerber πέθανε τον Δεκέμβριο του 1972, αλλά έζησε για να δει τις εξεγέρσεις του Stonewall, κάτι που θα οδηγούσε σε άλλη μία σημαντική ώθηση για το κίνημα LGBTQ στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

2 Ιουνίου 1951: Γεννιέται η σημαία του Pride από τον Gilbert Baker

Στο απομνημονεύματα  του με τίτλο, «Rainbow Warrior: My Life in Colour»,  ο Baker γράφει για το πώς το ροζ τριγωνικό σύμβολο του προηγούμενου κινήματος έπρεπε να αντικατασταθεί με κάτι που αντιπροσώπευε την επανάστασή στα τέλη της δεκαετίας του '70 με μεγαλύτερη ακρίβεια.

«Ως κοινότητα, τόσο τοπική όσο και διεθνής, οι ομοφυλόφιλοι βρισκόταν στη μέση μιας αναταραχής, μιας μάχης για ίσα δικαιώματα, μιας μετατόπισης του καθεστώτος, όπου πλέον απαιτούσαμε τώρα εξουσία, παίρνοντας την. Αυτή ήταν η νέα μας επανάσταση: ένα φυλετικό, ατομικιστικό και συλλογικό όραμα. Αξίζει λοιπόν ένα νέο σύμβολο».

Ήταν αργότερα στο Winterland Ballroom του San Francisco, όταν ο Baker είχε μια ιδέα, «Ένα ουράνιο τόξο. Αυτή ήταν η στιγμή που ήξερα τι είδους σημαία θα έκανα», θυμάται ο ίδιος. 

«Η σημαία του ουράνιου τόξου ήταν μια συνειδητή επιλογή, φυσική και απαραίτητη. Το ουράνιο τόξο θεωρούνταν από την πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία, σύμβολο ελπίδας. Τώρα οι ταραχές που διεκδικούσαν την ελευθερία τους στο Stonewall Bar το 1969 θα είχαν τ δικό τους σύμβολο απελευθέρωσης».

7 Ιουνίου 1954: Alan Turing, γνωστός ως ο πατέρας των σύγχρονων υπολογιστών, πεθαίνει

Ο Βρετανός μαθηματικός είναι γνωστός και ως ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και για το ρόλο του στην αποκρυπτογράφηση των ναζιστικών κωδικών κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Turing καταδικάστηκε για «βαριά ασεβία», αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε έναν άνδρα εραστή στο σπίτι του και αναγκάστηκε να υποστεί χημικό ευνουχισμό.

Αν και ο θάνατός του με δηλητηρίαση δύο χρόνια αργότερα έγινε ευρέως γνωστός ως αυτοκτονία, η μητέρα του και άλλοι που τον γνώριζαν καλύτερα υποστήριξαν ότι ήταν ατύχημα.

«Ήταν ένας εθνικός θησαυρός και τον κυνηγούσαν μέχρι το θάνατό του», δήλωσε ο John Graham-Cumming, επιστήμονας υπολογιστών.

Μόλις το 1967 άρχισε η Βρετανία βήματα για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, σύμφωνα με τους New York Times. 
Ο Turing έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς μελετητές του 20ου αιώνα.

6 Ιουνίου 1976: Ο φοιτητής Richard Heakin δολοφονήθηκε σε έγκλημα μίσους στο Tueson της Arizona

Ο Heakin έφυγε από μια εκδήλωση Yπερηφάνειας στο Stonewall Tavern όταν τον ακολούθησαν τέσσερις έφηβοι, οι οποίοι στη συνέχεια τον ξυλοκήπησαν. Οι δολοφόνοι του δικάστηκαν ως ανήλικοι και τέθηκαν μόνο υπό αυστηρή επιτήρηση για το έγκλημα μίσους που διέπραξαν. Η ποινή συγκλόνισε και εξόργησε τους κατοίκους του Tueson, οι οποίοι στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 21χρονο. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών τους, η πόλη έγινε μια από τις πρώτες των Η.Π.Α  που πρόσθεσε τον σεξουαλικό προσανατολισμό στους νόμους της κατά των διακρίσεων το επόμενο έτος. 

5 Ιουνίου 1981: Το CDC ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα AIDS 

Τo Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (MMWR) στην εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας, ανακοίνωσε ότι πέντε ομοφυλόφιλοι στο Los Angeles  είχαν προσβληθεί από έναν σπάνιο τύπο πνευμονίας, ο οποίος αργότερα θα ήταν γνωστός ως σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας ή AIDs. Αν και χαρακτηρίστηκε πανδημία, φθίνει συνεχώς ως κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νεαρών ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέφτοντας στην 19η θέση το 2019.

3 Ιουνίου 2007: Η Γιαπωνέζα πολιτικός Kanako Otsuji παντρεύεται την κοπέλα της, παρόλο που η τελετή δεν αναγνωρίστηκε νομικά

Κατά τη διάρκεια της μάχης της για να γίνει το πρώτο ανοιχτό gay μέλος του Κοινοβουλίου στην Ιαπωνία, η Otsuji και η κοπέλα της,Maki Kimura, αποφάσισαν να παντρευτούν στο Τόκιο, σε μια εποχή που η ένωση τους δεν αναγνωριζόταν νόμιμα.

Αν και δεν κατέληξε να κερδίσει τον αγώνα της αναγνώρισης, η επαναστατική της πράξη ήταν μια μεγάλη ώθηση για το LGBTQ κίνημα.

«Πριν από δέκα χρόνια, θα ήταν αδύνατο για μένα να είμαι η επίσημη υποψήφια ενός μεγάλου κόμματος», δήλωσε η Otsuji στο The Scotsman. «Θέλω να δώσω σε όλα τα είδη των μειονοτήτων στην Ιαπωνία μια φωνή για να εκφραστούν στον πολιτικό κόσμο… ανύπαντρες μητέρες, θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, ζευγάρια κοινού δικαίου που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους παντρεμένους - όχι μόνο στους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες».

Από το 2019, η Ιαπωνία δεν έχει νόμους κατά των ΛΟΑΤ, αλλά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου που προσπάθησαν να παντρευτούν τους το αρνήθηκαν επειδή δεν υπάρχει νόμος που να το αναγνωρίζει συγκεκριμένα. Ακόμη, τον Μάιο του 2021 το Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι, «η Ιαπωνία δεν διαθέτει επί του παρόντος εθνική νομοθεσία που να προστατεύει τα ΛΟΑΤ άτομα από διακρίσεις».

1 Ιουνίου 2011: Ο Μήνας Υπερηφάνειας LGBT επισημοποιείται από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α Barack Obama

Τον Ιούνιο του 1999, ο Πρόεδρος Bill Clinton  ανακήρυξε τον Ιούνιο ως Μήνα Υπερηφάνειας των gay και των λεσβιών. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος Obama επέκτεινε την ορατότητα συμπεριλαμβάνοντας τους αμφιφυλόφιλους και την τρανσέξουαλ κοινότητα, κηρύσσοντας επίσημα την έναρξη του Lesbian, Gay, Bisexual και το Transgender Pride Month στις αρχές Ιουνίου 2011.

«Κάθε γενιά Αμερικανών έφερε το Έθνος μας πιο κοντά στην εκπλήρωση της υπόσχεσης για ισότητα», έγραψε ο Πρόεδρος Obama στη δήλωση του 2011. «Ενώ η πρόοδος έχει πάρει χρόνο, τα επιτεύγματά μας στην προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ Αμερικανών μας υπενθυμίζουν ότι η ιστορία είναι στο πλευρό μας και ότι ο αμερικανικός λαός δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους».
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr