REAL LIFE TRUE STORIES

«Ο Einstein ήταν κακός στα μαθηματικά» και άλλοι 5 μύθοι που πιστεύουμε μέχρι σήμερα


The Jennettes

16 Ιουνίου 2021

«Ο Einstein ήταν κακός στα μαθηματικά» και άλλοι 5 μύθοι που πιστεύουμε μέχρι σήμερα
Γύρω μας, υπάρχουν αμέτρητοι μύθοι, από το ψηλότερο βουνό στον κόσμο μέχρι μερικές αξιοσημείωτες ιστορικές ανακρίβειες, και το Bright Side φρόντισε να φωτίσει την αλήθεια γύρω από την ύπαρξή τους! 

Πόσες φορές, σας έχει τύχει να επιχειρηματολογήσετε σε μια συζήτηση γενικού ενδιαφέροντος, στηριζόμενοι σε γεγονότα που μέχρι χθες πιστεύατε, ότι είναι πέρα για πέρα αληθινά μέχρι αποδείξεως του εναντίου; Γύρω μας, υπάρχουν αμέτρητοι μύθοι, από το ποιο είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο μέχρι μερικές αξιοσημείωτες ιστορικές ανακρίβειες, και το Bright Side φρόντισε να φωτίσει την αλήθεια γύρω από την ύπαρξή τους! 

Εσείς, γνωρίζετε την αλήθεια πίσω από τους παρακάτω μύθους;

1. Ο Albert Einstein ήταν κακός στα μαθηματικά

Όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ιδιοφυΐα του 20ου αιώνα, σχεδόν όλοι εκφέρουμε την άποψη πως ο Albert Einstein παρά το γεγονός πως είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Φυσικής, ήταν πολύ κακός στα μαθηματικά. Αυτό τουλάχιστον ξέραμε πως υποστήριζαν οι δάσκαλοί του. Η πραγματικότητα όμως, είναι πως η μοναδική φορά που ο Einstein απέτυχε στα μαθηματικά, ήταν στις εξετάσεις όταν ήθελε να γίνει δεκτός στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης και αυτό γιατί ήταν μόλις 16 ετών, δηλαδή δύο χρόνια μικρότερος από τους υπόλοιπους εισακτέους. Στην ηλικία των 18 ετών ωστόσο, ξαναέδωσε και τα κατάφερε. 

2. Το μεγαλύτερο δάχτυλο των ποδιών είναι το πρώτο

Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι γεννιούνται, έχοντας το δεύτερο τους δάχτυλο μεγαλύτερο από το πρώτο, γνωστό ως Morton's toe. Αυτό το δάχτυλο είναι κληρονομικό οπότε αν το έχουν οι γονείς σας, είναι πολύ πιθανό να το έχετε κληρονομήσει κι εσείς. 

3. Ο Thomas Edison εφηύρε την ηλεκτρική λάμπα

Παρόλο που έχουμε συσχετίσει τη μορφή του με την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα, αυτό πρακτικά δεν είναι απόλυτα σωστό, καθώς πριν από εκείνον, πολλοί άνθρωποι, όπως οι Joseph Swan, Humphrey Davy, και J.W. Starr, ήταν στην πραγματικότητα οι πρωτεργάτες της σπουδαίας αυτής εφεύρεσης. Ο Edison απλά βελτίωσε τις μεθόδους τους και τις έκανε πιο πρακτικές, δημιουργώντας μια πιο μοντέρνα εκδοχή. 

4. Τα χρυσόψαρα έχουν μνήμη 3''

Η παραπάνω παραδοχή αποτελεί παρανόηση καθώς έχει αποδειχθεί πως "η μνήμη χρυσόψαρου" κρύβει πίσω της μια άγνωστη αλήθεια. Μελέτες έχουν δείξει πως τα χρυσόψαρα έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μπορούν να μάθουν εύκολα νέες συμπεριφορές.

5. Ο Henry Ford εφηύρε το πρώτο σύγχρονο αμάξι 

Αν κάνουμε μια σύντομη βόλτα στην ιστορία του αυτοκινήτου, θα ανακαλύψουμε πως το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη παρήγαγε το 1885 ο Karl Benz και όχι ο Henry Ford, όπως πιστεύουμε μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι πως το 1908 ο Henry Ford δημιούργησε το Ford Model T, έχοντας ως στόχο το αυτοκίνητο να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση.

6. Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου

Το Έβερεστ, είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η απάντηση βρίσκεται στο τι εννοούμε με τον όρο "ψηλότερο"... Αν πρόκειται για την απόσταση της κορυφής του από την επιφάνεια της θάλασσας, αυτό που αποκαλούμε υψόμετρο, τότε το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου ή πιο σωστά, το βουνό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στα 8.848 μέτρα.

Ωστόσο,το όρος Mauna Kea τη Χαβάη διεκδικεί τον τίτλο του πιο ψηλού όρους από μια διαφορετική σκοπιά. Με μόλις 4,205 μέτρα υψόμετρο διεκδικεί τον τίτλο του βουνού με το μεγαλύτερο συνολικό ύψος. Κι αυτό επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βουνού (περίπου 6.000 μέτρα) βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο αν προστεθεί στο υψόμετρο του τότε συνολικό του ύψος ξεπερνά τα 10.000 μέτρα!

Δείτε ακόμη: 3+1 μαθητές που έγιναν διάσημοι και διέψευσαν τα επικριτικά σχόλια των δασκάλων τους