REAL LIFE TRUE STORIES

Οι 5 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο


The Jennettes

16 Ιουνίου 2021

Οι 5 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο
Από την απλή παρατήρηση του φυσικού κόσμου μέχρι την καταγραφή της ανθρώπινης πάλης και επιβίωσης, ο φωτογραφικός φακός μπορεί να γεμίσει με εντυπωσιακές εικόνες που με την ένταση και τη δυναμική τους, έχουν τη μαγική ιδιότητα να αλλάξουν τον κόσμο. Κι έτσι, μέσα από μία λήψη, τίποτα δεν είναι ίδιο με χθες. 

Από την απλή παρατήρηση του φυσικού κόσμου μέχρι την καταγραφή της ανθρώπινης πάλης και επιβίωσης, ο φωτογραφικός φακός γεμίζει με εντυπωσιακές εικόνες, οι οποίες με την ένταση και τη δυναμική τους, μπορούν με ένα κλικ να αλλάξουν τον κόσμο.

Σας έχει τύχει να δείτε μια φωτογραφία και να δακρύσετε ή να εντυπωσιαστείτε από τα τεχνικά της χαρακτηριστικά; Εάν ναι, τότε σίγουρα αξίζει να μπει στη λίστα με όλες εκείνες που καθήλωσαν και επηρέασαν την ανθρωπότητα. Οι παρακάτω πέντε φωτογραφίες έχουν διακριθεί, κερδίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον του κοινού που κάνει πίσω μπροστά στη δύναμη της κάμερας και του φωτογράφου που βρίσκεται πίσω από τη λήψη.

1. Το παράθυρο με το πλέγμα στο Lacock Abbey- Henry Fox Talbot, 1835

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 1835, από τον Henry Fox Talbot το 1835, και το παλιότερο γνωστό αρνητικό. Στη φωτογραφία έχει απαθανατιστεί ένα από τα παράθυρα του σπιτιού του Talbot στο Lacock Abbey του Wiltshire στην Αγγλία. Με τη μέθοδό του έφερε πιο κοντά στο κοινό τη φωτογραφία, κάνοντάς τη πιο φθηνή και συνεπώς προσιτή.

2. Ο καλπασμός του Αλόγου- Eadweard Muybridge 1878

Η κίνηση του αλόγου σε διαδοχικές φωτογραφίες. Πρόκειται για μια ιστορική φωτογραφία, η οποία αποτέλεσε ορόσημο στη φωτογραφική εξερεύνηση της κίνησης. Ο φωτογράφος Eadweard Muybridge κατάφερε να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, όταν ο Leland Stanford, που ήταν ένας πλούσιος πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και λάτρευε τα άλογα, του ζήτησε να απαθανατίσει ένα άλογο τη στιγμή που τρέχει ή καλπάζει, τότε όπου και τα 4 του πόδια βρίσκονται στον αέρα.

Ο Muybridge τα κατάφερε αφού έστησε 12 φωτογραφικές μηχανές στο κτήμα του Leland Stanford για να μη χάσει την πολυπόθητη στιγμή. Παρουσία δημοσιογράφων, μπόρεσε να καταγράψει ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς το άλογο σε κάποια στιγμή του καλπασμού του βρίσκεται εντελώς στον αέρα. Αυτό που δύσκολα θα μπορούσε να δει κανείς με γυμνό μάτι, το κατάφερε ο Eadweard μέσα από την παρακάτω φωτογραφία, μένοντας στην ιστορία.

3. Earthrise, William Anders 1968

Σκόπιμα, δεν μεταφράσαμε τον τίτλο της φωτογραφίας γιατί θα έχανε την αίγλη του. Η Earthrise είναι μια φωτογραφία που απεικονίζει τη Γη και ένα μέρος της επιφάνειας του εδάφους της Σελήνης. Τραβήχτηκε από τον αστροναύτη William Anders στις 24 Δεκεμβρίου 1968 κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 8, από σεληνιακή τροχιά. Πενήντα χρόνια μετά τη λήψη της φωτογραφίας, ο φωτογράφος δήλωσε: «Ξεκινήσαμε να εξερευνήσουμε το φεγγάρι και ανακαλύψαμε τη Γη».

Η Earthrise ήταν από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες όλων των εποχών. Ο φυσιολάτρης φωτογράφος Galen Rowell τη συμπεριέλαβε στις 100 φωτογραφίες του περιοδικού Life «που άλλαξαν τον κόσμο», ενώ ο ίδιος τη χαρακτήρισε ως "την περιβαλλοντική φωτογραφία με την πιο ισχυρή επιρροή που τραβήχτηκε ποτέ". Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι η επιβλητική αυτή φωτογραφία που αναδείκνυε την γαλάζια όψη του πλανήτη προκάλεσε με την εμφάνισή της την έναρξη του περιβαλλοντικού κινήματος.

4. Η εκτέλεση στη Saigon, Eddie Adams 1968

Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός αντάρτη

Πρόκειται για ένα ακόμη δυνατό ντοκουμέντο. "Ο συνταγματάρχης σκότωσε τον κρατούμενο. Εγώ σκότωσα τον συνταγματάρχη με τη φωτογραφική μου μηχανή", είπε ο Eddie Adams, ο φωτογράφος του πολέμου, που τράβηξε αυτό το στιγμιότυπο.

Η φωτογραφία δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία ενός αντάρτη Βιετκόνγκ το 1968 από τον επικεφαλής της αστυνομίας της Saigon. Τα χέρια του Βιετκόνγκ ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη όταν πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση. Ο Adams, ο οποίος ήταν ανταποκριτής σε 13 πολέμους, κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για αυτή την εικόνα. Η φωτογραφική αυτή επιτυχία άσκησε τόσο μεγάλη επιρροή επάνω του που άλλαξε επάγγελμα.

5. Ο τραγικός πνιγμός του μικρού Aylan Kurdi – Nilüfer Demir, 2015

Η φωτογραφία που συγκλόνισε τον κόσμο, είναι η παρακάτω εικόνα του νεκρού παιδιού, Aylan Kurdi που έκανε το γύρο του κόσμου το 2015, προκαλώντας δάκρυα και παγκόσμια αφύπνιση για την προσφυγική κρίση.

Η Nilüfer Demir από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA τράβηξε την φωτογραφία του νεκρού, μικρού αγοριού, που βρέθηκε πνιγμένο μπρούμητα σε μια παραλία κοντά στο τουρκικό θέρετρο Μπόντρουμ. Η εικόνα έγινε γρήγορα σύμβολο της προσπάθειας αμέτρητων ανθρώπων να πάρουν από την Τουρκία μια βάρκα για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Μόλις δύο ημέρες μετά την τραγωδία, το βράδυ της 4ης προς 5ης Σεπτεμβρίου του 2015 η καγκελάριος Angela Merkel αποφάσισε μαζί με τον Αυστριακό τότε καγκελάριο να επιτραπεί σε χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα διασχίζοντας τα σύνορα...

Δείτε ακόμη: Ταξιδεύοντας στη Μοζαμβίκη: Φωτογράφος κατέγραψε τα πιο αληθινά χαμόγελα κι έκανε τη θετική ενέργεια viral