REAL LIFE TRUE STORIES

Οι ιστορίες πίσω από τα πιο διάσημα ημερολόγια στον κόσμο


The Jennettes

13 Ιουλίου 2021

Οι ιστορίες πίσω από τα πιο διάσημα ημερολόγια στον κόσμο

Στις 13 Ιουλίου του 1954, φεύγει από τη ζωή μία από τις πιο αγαπημένες, δυναμικές και ταλαντούχες γυναίκες στην ιστορία, η Frida Kahlo.

Ο θάνατός της, όπως και η ζωγραφική της, «μετέφερε ένα μήνυμα πόνου». Με αφορμή τον θάνατό της, ανατρέξαμε στο δικό της κρυφό ημερολόγιο, αλλά και μερικών ακόμη διάσημων προσωπικοτήτων, που χώρεσαν μέσα σε λίγες σελίδες όλη τους τη ζωή.  

Το οικείο αυτοπορτρέτο ενός καλλιτέχνη

Κάθε συναίσθημα της Frida Kahlo αποτυπωνόταν στον καμβά και κάθε της αλήθεια γινόταν γνωστή πίσω από τις σελίδες που έγραφε. Η Μεξικάνα ζωγράφος Frida Kahlo μετά το ατύχημα που της άλλαξε τη ζωή, ξεκίνησε να ζωγραφίζει ώστε να εικονογραφεί ιατρικά βιβλία, για να μπορεί να πληρώνει τα έξοδα των 35 επεμβάσεων στις οποίες επεβλήθη. Σύντομα, όμως, η καθήλωση και η μοναξιά την οδήγησαν στο να ζωγραφίσει τον ίδιο της τον εαυτό.

«Ζωγραφίζω εμένα, γιατί είμαι τόσο μόνη και γιατί είμαι το μόνο θέμα που ξέρω τόσο καλά», έχει δηλώσει και οι 55 αυτοπροσωπογραφίες της το επιβεβαιώνουν

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

Το θέμα του σωματικού και ψυχικού πόνου, κυριαρχεί στα έργα της Frida Kahlo. Οι συμβολισμοί, οι απεικονίσεις της Παναγίας και του θανάτου αποκρυπτογραφούν τις πτυχές της ζωής της Μεξικάνας ζωγράφου, οι οποίες καταγράφονταν μοναδικά στο κρυφό και σπάνιο ημερολόγιο της. 

Το ημερολόγιο μιας έφηβης

Πρόκειται ίσως για το πιο διάσημο ημερολόγιο στον κόσμο. Στις 12 Ιουνίου 1942, η 13χρονη Άννα Φρανκ παίρνει δώρο από τον πατέρα της ένα κόκκινο ημερολόγιο με κλειδαριά, αυτό ακριβώς που είχε χαζέψει λίγες μέρες πριν στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου στο Άμστερνταμ, κοντά στο σπίτι της. Δύο μέρες αργότερα αρχίζει να γράφει τις σκέψεις της. Η Άννα έγραψε το ημερολόγιό της στο ιστορικό σπίτι της οδού Πρίσενγκρατς 263, το οποίο σήμερα αποτελεί την έδρα του Ιδρύματος που φέρει το όνομά της. Ακόμα και γνωρίζοντας την τραγική κατάληξη των ηρώων της ιστορίας της Άννας, ο αναγνώστης χαμογελά, καθώς οι σελίδες του είναι γεμάτες αγάπη και όρεξη για ζωή.  

Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί περίπου σε 70 γλώσσες και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Έγινε ένα κλασικό βιβλίο γραμμένο με την ευφυΐα ενός έφηβου κοριτσιού που έμελλε να γίνει το σύμβολο του Ολοκαυτώματος.

Σε μία από τις πιο συγκινητικές παραγράφους στο ημερολόγιο της, η Frank γράφει: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι καλοί. Απλά δεν μπορώ να εναποθέσω τις ελπίδες μου σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος από θανάτους και δυστυχία. Βλέπω τον κόσμο σταδιακά να γίνεται έρημος, ακούω τον κεραυνό και νιώθω ότι πλησιάζει ορμητικά επάνω μας για να μας καταστρέψει. Νιώθω τον πόνο εκατομμυρίων ατόμων αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι όλη αυτή η φρικαλεότητα θα σταματήσει κάποτε και θα επιστρέψουν η ειρήνη και η γαλήνη». 

Τα πειράματα που καταγράφηκαν και χάρισαν βραβεία Νόμπελ

Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς επιστήμονες της ιστορίας, είναι η Marie Curie. Η ίδια κρατούσε σημειώσεις και ένα είδος ημερολογίου όπου κατέγραφε τα πειράματα που έκανε επάνω στη ραδιενέργεια με τον σύζυγό της, Pierre Curie. Η εξαιρετική δουλειά του ζευγαριού έφερε το Νόμπελ Φυσικής το 1903. Η Curie ήταν η πρώτη γυναίκα μάλιστα, που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ μαζί με αυτό της Χημείας που ακολούθησε το 1911. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που κέρδισε μια έδρα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Ωστόσο, οι Curies δεν είχαν καταλάβει ότι έγιναν μέρος των δικών τους επιστημονικών πειραμάτων. Όπως αποδείχθηκε, ζούσαν σε έναν κόσμο με μεγάλη επικινδυνότητα, με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας που καταγραφόταν σε μερικές σελίδες αλλά αποτυπωνόταν έντονα στην καθημερινότητά τους. 

Δείτε ακόμη: 3+1 μαθητές που έγιναν διάσημοι και διέψευσαν τα επικριτικά σχόλια των δασκάλων τους