REAL LIFE TRUE STORIES

To «doorway effect» και άλλα 9 tricks του ανθρώπινου εγκεφάλου που δεν γνωρίζατε


The Jennettes

13 Ιουλίου 2021

To «doorway effect» και άλλα 9 tricks του ανθρώπινου εγκεφάλου που δεν γνωρίζατε

Είναι γνωστό πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας θαυμάσιος και περίπλοκος μηχανισμός που διαρκώς μας βάζει να λύνουμε διάφορους γρίφους. Σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στη λειτουργία και τη σύνθεσή του, η Life Coach, Elisabeth Donatella, γνωστή ως Coach Lisy, ξεκίνησε μια σειρά εκπαιδευτικών videos στο TikTok, παρουσιάζοντας άγνωστα tricks του ανθρώπινου εγκεφάλου!

Εσείς, γνωρίζατε τα παρακάτω;

Η αρνητική σκέψη επικρατεί της θετικής

Κι όμως, απαιτούνται όχι μία, αλλά πέντε θετικές σκέψεις για να υποχωρήσει η δύναμη μίας αρνητικής. Αυτό σημαίνει πως o εγκέφαλός μας έχει την τάση να σκέφτεται αρνητικά, γι' αυτό όταν κάποιος μας επαινεί, τείνουμε να το ξεχνάμε πολύ εύκολα ενώ θυμόμαστε για καιρό κάποιο αρνητικό σχόλιο.

O ανθρώπινος εγκέφαλος είναι... τεμπέλης

Μία από τις top προτεραιότητες του εγκεφάλου είναι να εξοικονομεί ενέργεια οπότε η τεμπελιά είναι στο "DNA" του. Θεωρείται μάλιστα, από τα πιο σημαντικά πράγματα για την ανθρώπινη επιβίωση οπότε αν πιάνετε τον εαυτό σας να ονειροπολεί χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα, είναι απολύτως φυσιολογικό. 

jenny.gr

Η δύναμη του "doorway effect"

Πόσες φορές, σας έχει τύχει να φτάσετε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σας και να μη θυμάστε τον λόγο που το επισκεφθήκατε; Εάν σας συμβαίνει πολλές φορές, να ξέρετε πως γι΄αυτό ευθύνεται το "doorway effect"! Στην πραγματικότητα, όσο περπατάτε μέχρι να φτάσετε εκεί, ξεχνάτε γιατί θέλατε να πάτε σε άλλο δωμάτιο και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αλλάξατε περιβάλλον.

"The chameleon effect" 

Έχουμε την τάση να μιμούμαστε τα άτομα, με τα οποία αλληλεπιδρούμε ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Με το να μιμούμαστε κάποιον, στην πραγματικότητα γινόμαστε πιο αρεστοί στον ίδιο και αυτό ονομάζεται "the chameleon effect". Αυτό σημαίνει ότι μιμούμαστε τις εκφράσεις του προσώπου του, ακόμη και τον τρόπο ομιλίας του. Γινόμαστε δηλαδή ένα με την προσωπικότητά του. 

Γιατί χαμηλώνουμε τη μουσική σε ένα άγνωστο μέρος;

Χαμηλώνουμε την ένταση της μουσικής, όταν περνάμε με το αμάξι μας από άγνωστα μέρη. Αυτό δεν σημαίνει πως θα προσανατολιστούμε πιο εύκολα εάν η μουσική δεν είναι δυνατά αλλά φαίνεται ότι συμβαίνει για έναν διαφορετικό λόγο. Στην πραγματικότητα, όταν δίνουμε όλη μας την προσοχή στο να ακούμε για παράδειγμα, το αγαπημένο μας κομμάτι, δίνουμε λιγότερη προσοχή στην οπτική πληροφορία που επεξεργάζεται εκείνη τη στιγμή ο εγκέφαλός μας γι΄αυτό ασυνείδητα χαμηλώνουμε την ένταση της μουσικής. 

Γινόμαστε πιο δημιουργικοί όταν λύνουμε τα προβλήματα των άλλων

Σίγουρα, πιο δημιουργικοί από όταν προσπαθούμε να λύσουμε ένα δικό μας πρόβλημα! Για να το κατανοήσουμε αυτό, χρειάζεται να καταλάβουμε τη θεωρία της λεγόμενης ψυχολογικής απόστασης. Όταν απομακρυνόμαστε από ένα δικό μας πρόβλημα, είναι πιο εύκολο να οδηγηθούμε στη λύση κάποιου άλλου ακριβώς επειδή δεν αφορά εμάς. 

jenny.gr

Νιώθουμε περισσότερο χαρούμενοι όταν είμαστε απασχολημένοι

Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας απεχθάνεται να είναι αδρανής παρόλο που έχει στο DNA του την τεμπελιά. Για κάθε task που ολοκληρώνουμε, αμειβόμαστε στην πραγματικότητα, με ισχυρές δόσεις ντοπαμίνης. 

Η επιρροή του Phantom Vibration Syndrome στην καθημερινότητα

Πόσες φορές έχετε νιώσει να δονείται το κινητό σας ενώ το έχετε στην τσέπη σας αλλά δεν σας έχει έρθει καμία ειδοποίηση; Αυτό που σας συμβαίνει, έχει ονομασία και λέγεται Phantom Vibration Syndrome ενώ το 68% από εσάς, υποφέρει από το παραπάνω σύνδρομο. 

Είστε ξεχασιάρηδες; Είναι σημάδι υψηλης νοημοσύνης

Οι επιστήμονες καταλήγουν πως το να ξεχνάμε είναι το ίδιο σημαντικό με το να θυμόμαστε. Μία κακή ανάμνηση απωθείται από τη μνήμη για να δώσει χώρο σε μια πιο χρήσιμη πληροφορία, με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν σπαταλά άδικα ενέργεια. 

Παρκάρουμε πάντα εκεί που είναι σταθμευμένα και άλλα αμάξια

Ακόμη κι αν υπάρχει κενός χώρος για να παρκάρουμε, προτιμάμε να αφήσουμε το αμάξι μας δίπλα σε κάποιο άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί τείνουμε να ακολουθούμε το πλήθος. Αυτή η υποσυνείδητη συμπεριφορά εξηγεί γιατί από τη φύση μας, είμαστε κοινωνικά όντα. 

Δείτε ακόμη: Άνθρωποι φωτογραφίζονται πίσω από το πάθος τους