REAL LIFE TRUE STORIES

Frida Kahlo: Η πιο άγνωστη πτυχή της ζωής της και η ιδιαίτερη σχέση με το γιατρό της


The Jennettes

13 Ιουλίου 2021

Frida Kahlo: Η πιο άγνωστη πτυχή της ζωής της και η ιδιαίτερη σχέση με το γιατρό της

Ήταν πάντα μία από τις πιο τραγικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες. Σαν σήμερα, στις 13 Ιουλίου του 1954 η Μεξικανή καλλιτέχνη Frida Kahlo έφυγε από τη ζωή. Στη διάρκεια της ζωής της, δημιούργησε μία σειρά αυτοβιογραφικών καμβάδων που ασχολήθηκαν με τα πάντα, από τις συνέπειες των τρομερών τραυματισμών που υπέστη σε τροχαίο ατύχημα έως την έκτρωσή της. Όμως ένα μέρος της ζωής της Kahlo, παρέμεινε μυστικό κατόπιν εντολής του πρώην συζύγου της, του ζωγράφου Diego Rivera. Το 2007, ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε στο Μεξικό, έριξε φως και σε αυτήν την πτυχή της ζωής της. 

Το περιεχόμενο μιας σειράς επιστολών που η Kahlo αντάλλαξε με τον έμπιστο γιατρό της, αφού υπέστη αποβολή το 1932, περιγράφει την συντριβή που ένιωσε όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει το παιδί του Rivera. Η εξομολόγηση της, υπό τον τίτλο «Αγαπημένε μου γιατρέ», είναι μια δίγλωσση συλλογή των επιστολών που αντάλλαξε με τον Δρ Leo Eloesser μεταξύ του 1932 και του 1951, η οποία παρέμεινε κρυμμένη για 50 χρόνια μετά το θάνατό της. Η Kahlo ξεκινούσε πάντα τα γράμματά της με τη φράση: «Αγαπημένε μου γιατρέ», δηλαδή στα Ισπανικά «Doctorcito querido». Εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου.

Οι προσωπικές αυτές επιστολές ήταν κλειδωμένες σε μπαούλα και ντουλάπια στο σπίτι της στην Πόλη του Μεξικό, κατόπιν εντολής του Rivera. Ο Rivera, που ήταν 20 χρόνια μεγαλύτερος της, άφησε αυστηρές εντολές στους επιστάτες της εμπιστοσύνης του να μην ανοίξουν τα γράμματα αν δεν περάσουν 15 χρόνια από το θάνατό του. Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή το 1957.

Ωστόσο, ένας από τους επιστάτες του Rivera άφησε τη συλλογή κρυμμένη πίσω από τους τοίχους του μπάνιου μέσα στο σπίτι που έγινε μουσείο, φοβούμενος ότι μπορεί να περιέχει πληροφορίες που θα έθεταν σε κίνδυνο την εικόνα του ζευγαριού. Οι επιμελητές βρήκαν τις επιστολές το 2004, έναν χρόνο μετά το θάνατο του επιστάτη.

jenny.gr

«Ένιωθε τόσο απογοητευμένη επειδή ήθελε πολύ να κάνει έναν μικρό Dieguito, αλλά το όνειρό της δεν έγινε πραγματικότητα», δήλωσε η Isabel Granen Porrua, υπεύθυνη για την αποκατάσταση και τη συλλογή του υλικού που βρέθηκε στο σπίτι.

Η αδυναμία της Kahlo να γεννήσει ένα παιδί, μετά από τους τραυματισμούς που υπέστη σε ένα ατύχημα με τραμ, ήταν πολύ οδυνηρή για εκείνη. Υπέστη μία άμβλωση όταν ήταν σαφές ότι η υγεία της δεν θα της επέτρεπε να περάσει μία εγκυμοσύνη και όταν έμεινε τελικά ξανά έγκυος δύο χρόνια αργότερα, απέβαλε.

Δώδεκα ημέρες μετά την αποβολή της έγραψε στον Δρ Eloesser: «Αγαπημένε μου γιατρέ, θέλω να σας γράψω πιο πολύ καιρό από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε. Ανυπομονούσα να έχω έναν μικρό Dieguito και έκλαψα πολύ γι’αυτό, αλλά τελείωσε, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορεί να γίνει εκτός από το να το αντέξω».

Το 1931 του έγραψε: «Δεν ζωγραφίζω ούτε κάνω τίποτα. Δεν μου αρέσει η «υψηλή κοινωνία» εδώ [στη Νέα Υόρκη όπου είχε ταξιδέψει με τον Rivera] και νιώθω οργή εναντίον όλων αυτών των παχιών γατών, αφού έχω δει χιλιάδες ανθρώπους σε τρομερή δυστυχία».

jenny.gr

Η Kahlo αφιέρωσε ακόμη και μια αυτοπροσωπογραφία της στον Eloesser το 1940: «Ζωγράφισα το πορτραίτο μου το 1940 για τον Δρ Leo Eloesser, τον γιατρό μου και τον καλύτερό μου φίλο. Με όλη μου την αγάπη. Frida Kahlo».

Στις επιστολές, αναφέρει επίσης τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης της, την έκτρωση της και τον βασανιστικό πόνο στην πλάτη που προκλήθηκε από τροχαίο ατύχημα το 1925. Χειρουργήθηκε πάνω από 30 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ μέρος του ποδιού της ακρωτηριάστηκε μήνες πριν πεθάνει το 1954. Κατά τη διάρκεια μίας από τις επισκέψεις της σε νοσοκομείο στο Σαν Φρανσίσκο, γνώρισε τον Eloesser.

Ο Eloesser έπαιξε βασικό ρόλο στη σχέση της με τον Rivera. Τον Νοέμβριο του 1940 την έπεισε να συμφιλιωθεί και να τον παντρευτεί για δεύτερη φορά. «Ο Diego σε αγαπά πολύ και τον αγαπάς. Είναι επίσης η περίπτωση, και το γνωρίζεις καλύτερα από εμένα, που εκτός από εσένα έχει δύο μεγάλες αγάπες: 1) τη ζωγραφική 2) το γυναικείο φύλο. Δεν ήταν ποτέ, ούτε θα είναι μονογαμικός», έγραψε ο γιατρός σε μία από τις επιστολές του στην καλλιτέχνη.

Η εμπιστοσύνη της Kahlo στον γιατρό της συνέχισε να μεγαλώνει και μάλιστα του είπε ότι ζήλευε τον Guadalupe Marin, την πρώτη σύζυγο του Rivera και μητέρα των δύο θυγατέρων του.

jenny.gr

«Σε παρακαλώ μην θυμώσεις για αυτό που θα πω: σήμερα το πρωί, όταν με κάλεσες στη συναυλία, ήμουν αποφασισμένη να πάω, να σε κάνω χαρούμενο και να σε δω, αλλά όταν έμαθα ότι ο Diego κάλεσε στο θεωρείο του τους φίλους αυτής της Marin, που δεν αντέχω, έχασα την επιθυμία να πάω. Προτιμώ να σου μιλήσω ειλικρινά, αφού ξέρω ότι με καταλαβαίνεις και θα με συγχωρήσεις που άλλαξα γνώμη».

Τα γράμματα είναι μεταξύ 30.000 άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπίτι μετά το θάνατό της και εκτίθενται σε φωτογραφίες, σημειώσεις, σκίτσα, περιοδικά, βιβλία και ρούχα στο πρώην οικογενειακό σπίτι της στην Πόλη του Μεξικό και στο Palacio de Bellas Artes, το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται ακτινογραφίες της σπασμένης πλάτης της Kahlo, ένα εισιτήριο τρόλεϊ και μία σημείωση με φιλί από κραγιόν.

Το υλικό αυτό συμπληρώνει τη βιογραφία ενός από τους πιο συναρπαστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, της οποίας η πολύχρωμη ζωή ανταγωνίστηκε την τέχνη της.

Πηγή φωτογραφίας: getty

Δείτε ακόμη: Αποκαλύφθηκε η γκαρνταρόμπα της Frida Kahlo μετά από 50 χρόνια

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr