REAL LIFE TRUE STORIES

The Hands Resist Him: Η ιστορία του πιο τρομακτικού πίνακα του κόσμου


The Jennettes

23 Ιουλίου 2021

The Hands Resist Him: Η ιστορία του πιο τρομακτικού πίνακα του κόσμου

Μερικοί ζωγραφικοί πίνακες κρύβουν πίσω από τον καμβά τους κάτι το μυστηριώδες ή μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία. Το 1972, ο ζωγράφος Bill Stoneham θα δημιουργήσει έναν πίνακα που ονόμασε "The Hands Resist Him", "Τα χέρια τού αντιστέκονται".

Ο πίνακας απεικονίζει τον ίδιο τον ζωγράφο απ' όταν ήταν παιδί μαζί με την τρομακτική φιγούρα ενός κοριτσιού που δεν φαίνεται να έχει μάτια αλλά έχει σίγουρα αποτυπωμένη τη θλίψη στο πρόσωπό της. Ο πίνακας στηρίζεται σε μια φωτογραφία που τράβηξαν οι γονείς του καλλιτέχνη όταν εκείνος και μια φίλη του έπαιζε μαζί του στην ηλικία των 5. 

Τα δύο παιδιά βρίσκονται σε μια τζαμένια πόρτα ενώ πίσω διακρίνονται χέρια. Σύμφωνα με την εκδοχή του ίδιου του καλλιτέχνη, η πόρτα συμβολίζει την είσοδο στη σφαίρα του φαντασιακού και του υποσυνειδήτου. Ο περίφημος πίνακας εκτέθηκε σε gallery του Beverly Hills στην Καλιφόρνια και αγοράστηκε από τον ηθοποιό John Marley. Το 2000, ο πίνακας έγινε meme αφότου ένα ζευγάρι από την Καλιφόρνια επιχειρεί να δημοπρατήσει τον πίνακα στο ebay και στην περιγραφή τους αναφέρουν πως πρόκειται για "στοιχειωμένο" πίνακα. 

 

Γρήγορα, η σελίδα της δημοπρασίας έγινε αντικείμενο αναφοράς και συζήτησης. Οι γνώμες που εκφράστηκαν πολλές ενώ πολλά από τα 30.000 άτομα που είπαν τη γνώμη τους αμέσως, θα πουν πως ο πίνακας, και μόνο στη θέασή του, τους έκανε να έχουν έντονους πονοκεφάλους ενώ τους προκαλούσε μια αίσθηση ζάλης. 

Το ζευγάρι που είχε τον πίνακα, φρόντισε να απαλλαγεί σύντομα από την παρουσία του ενώ κατέληξε σε μια gallery του Michigan. Ο ιδιοκτήτης της gallery έψαξε και βρήκε τον καλλιτέχνη πίσω από αυτόν, ο οποίος του περιέγραψε όλα όσα είχαν συμβεί. 

Ο Bill Stoneham μετά το μυστήριο που δημιουργήθηκε γύρω από τον πίνακα, δημιούργησε μια δεύτερη εκδοχή του με το αγόρι να έχει φτάσει πια κοντά στην ηλικία των 40, δίνοντάς του την ονομασία "Resistance at the Threshold". Στη συνέχεια, έκανε και μια τρίτη εκδοχή με τον τίτλο "Threshold of  Revelation" που πήρε τελική μορφή το 2012. 

Δείτε ακόμη: 12 βιωματικά πορτρέτα από μια γυναίκα με αγχώδεις διαταραχές