REAL LIFE TRUE STORIES

Απαγορεύθηκαν, κάηκαν, άλλαξαν ζωές: Tα 4 πιο επικίνδυνα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ


Στεφανία Παπαδημητρίου

28 Ιουλίου 2021

Απαγορεύθηκαν, κάηκαν, άλλαξαν ζωές: Tα 4 πιο επικίνδυνα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ
Είναι βιβλία που προκάλεσαν εντάσεις. Κάποια απαγορεύθηκαν, άλλα ενέπνευσαν ειδεχθή εγκλήματα, άλλα πρόβαλαν επικίνδυνες ιδεολογίες. Αποδεικνύουν πως η λογοτεχνία κρύβει κινδύνους και αλλάζουν ζωές – πολύ συχνά, προς το χειρότερο. 

Είναι βιβλία που προκάλεσαν εντάσεις. Κάποια απαγορεύθηκαν, άλλα ενέπνευσαν ειδεχθή εγκλήματα, άλλα πρόβαλαν επικίνδυνες ιδεολογίες. Αποδεικνύουν πως η λογοτεχνία κρύβει κινδύνους και αλλάζει ζωές – πολύ συχνά, προς το χειρότερο. 

Παρακάτω, θα βρείτε 4 από τα πιο επικίνδυνα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ.

Οργή, Stephen King

Το πρώτο μυθιστόρημα του Stephen King, το οποίο μάλιστα υπέγραψε με το ψευδώνυμο Richard Bachman. Πραγματεύεται την ιστορία ενός μαθητή Λυκείου, ο οποίος ξεπερνά κάθε όριο, σκοτώνει καθηγητές και κρατά ομήρους συμμαθητές του. Από την ημέρα που εκδόθηκε, το βιβλίο αυτό έχει συνδεθεί με μία σειρά εγκλημάτων - ανάμεσά τους και εκείνο του Michael Carneal, ο οποίος έφερε όπλο στο σχολείο, άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας μαθητών αφαιρώντας τη ζωή τριών και τραυματίζοντας πέντε ακόμη, κι έπειτα άφησε το όπλο του φωνάζοντας «Σκοτώστε με παρακαλώ, δεν πιστεύω ότι το έκανα αυτό». Αργότερα, βρέθηκε ένα αντίγραφο της «Οργής» στο ντουλαπάκι του. 

«Το περιστατικό με τον Carnel ήταν αρκετό για εμένα», δήλωσε ο συγγραφέας το 1999. «Ζήτησα από τον εκδότη μου να πάψει να το τυπώνει. Ήταν σύμπτωση».

Ο Αγών μου (Mein Kampf), Adolf Hitler

Γράφτηκε στη φυλακή του Landsberg από τον τότε ηγέτη του Εργατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP). Το βιβλίο αυτό αποτελεί, στην ουσία, το ιδεολογικό μανιφέστο του ναζισμού και είναι χωρισμένο σε δύο μέρη - ένα αυτοβιογραφικό και ένα πολιτικό, που μέχρι το 1930 εκδίδονταν ξεχωριστά. Αρχικά ο Hitler είχε στο νου του να δώσει τον τίτλο «Τεσσεράμισι χρόνια αγώνα ενάντια στο ψέμα, τη βλακεία και τη δειλία» - δε θεωρήθηκε δημοφιλής, ωστόσο.

Βασίστηκε στον αντισημιτισμό, το ρατσισμό και τον παγγερμανισμό, παρουσιάζοντας τους Εβραίους ως τους απόλυτους ενόχους για τα δεινά των Γερμανών μετά την ήττα τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Έγραψε για τα κακά που προκαλούσαν ο κομμουνισμός και ο Μαρξισμός, φανάτισε το λαό και προκάλεσε το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου, το Ολοκαύτωμα και την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ζωών. Συγγραφείς έχουν περιγράψει τον «Αγών μου» ως το «πιο σατανικό βιβλίο της ιστορίας».

Lolita, Vladimir Nabokov

Πίσω στο 1959, όταν εκδόθηκε η Lolita, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία της από τον Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απαγόρευση κράτησε δύο χρόνια - η ιστορία του 12χρονου κοριτσιού μέσα από τα μάτια ενός 37χρονου άνδρα προκάλεσε αντιδράσεις, κι όχι άδικα. 

Τα πάθη του νεαρού Bέρθερου, Goethe

Eξαιτίας της ιστορίας του Βέρθερου, έφηβοι έδιναν τέλος στη ζωή τους – είτε με όπλο, είτε πηδώντας από ψηλά κτίρια, είτε βουτώντας σε ορμητικά ποτάμια. Είναι ίσως ό, τι πιο καταστροφικό έχει γραφτεί ποτέ. Ο ερωτευμένος νέος που προτιμά να αυτοκτονήσει, παρά να ζήσει χωρίς τη γυναίκα της ζωής του, αποτέλεσε το χειρότερο παράδειγμα προς μίμηση.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη έκδοση, το 1775, το τμήμα θεολογίας του Πανεπιστημίου του Leipzig έδωσε αγώνα για την απαγόρευσή του, για λόγους ασφαλείας. Απαγορεύθηκε, τελικά, και στη Δανία και την Ιταλία, ενώ ο καθολικός επίσκοπος του Μιλάνου δε δίστασε να αγοράσει κάθε αντίτυπο της πόλης, ώστε να μην πέσει στα χέρια κανενός πολίτη.

 

Δείτε ακόμη: 15 φορές που άνθρωποι ξαφνιάστηκαν με τους θησαυρούς που βρήκαν σε μεταχειρισμένα βιβλία

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr