REAL LIFE TRUE STORIES

«Να κοιτάξεις το τέρας κατάματα»: Κορυφαία μοντέλα μιλούν ανοιχτά για την ανισότητα στο χώρο της μόδας


Στεφανία Παπαδημητρίου

6 Αυγούστου 2021

«Να κοιτάξεις το τέρας κατάματα»: Κορυφαία μοντέλα μιλούν ανοιχτά για την ανισότητα στο χώρο της μόδας
Ο φόβος, κράτησε πολλές στη σιωπή. Τις έκανε να αισθανθούν σαν αντικείμενα, ειδικά στην αρχή της καριέρας τους. Πολλά μοντέλα βίωσαν περιστατικά ανισότητας, για τα οποία γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν – αν το έκαναν, θα έχαναν τη δουλειά τους.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, σε καμία περίπτωση δε θα χαρακτηρίζαμε τον κόσμο της μόδας ανοιχτό στη διαφορετικότητα. Πλέον γίνονται προσπάθειες συμπερίληψης των μειονοτήτων, φυσικά, όμως ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η ομοφοβία και κάθε είδος παρενόχλησης, έχουν στιγματίσει τη βιομηχανία.

Κανείς δε γνωρίζει καλύτερα το ζήτημα, από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο αυτόν. «Γίνονται τρελά πράγματα», δήλωσε η Bella Hadid σε συνέντευξή της στη Vogue. Κι ενώ αναγνωρίζει ότι η ίδια δε δυσκολεύτηκε να φτάσει στην επιτυχία και από νωρίς έγινε αποδεκτή, δεν μπορεί παρά να μιλήσει για όσα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί της. «Έχω βρεθεί σε φωτογραφήσεις που νιώθεις πως δεν μπορείς να πεις όχι, κι αν το κάνεις θα συμβεί κάτι κακό», εξήγησε.

Ο φόβος, κράτησε πολλές στη σιωπή. Τις έκανε να αισθανθούν σαν αντικείμενα, ειδικά στην αρχή της καριέρας τους. Πολλά μοντέλα βίωσαν περιστατικά ανισότητας, για τα οποία γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν – αν το έκαναν, θα έχαναν τη δουλειά τους. Η σήμερα πασίγνωστη Anok Yai συνεργάστηκε με κομμωτές που αρνούνταν κατηγορηματικά να χτενίσουν τα φυσικά μαλλιά της, ενώ η Soo Joo Park γνώρισε casting directors που ήταν σίγουροι ότι οι Ασιάτες δε μιλούσαν αγγλικά. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROCK (@anokyai)

«Η εκπροσώπηση είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν», δήλωσε στην αμερικανική Vogue η Ariel Nicholson, ένα ανοιχτά διεμφυλικό μοντέλο που ξέρει από πρώτο χέρι πώς τα διάφορα brands που εκμεταλλεύονται τη διαφορετικότητα και θυσιάζουν την ηθική στο βωμό του κέρδους. «Πολλοί φέρονται λες και είναι ο απόλυτος στόχος. Όλοι θέλουμε να φανούμε, να ακουστούμε, να μας εκπροσωπήσει κάποιος, αλλά είναι πολύ πιο περίπλοκο το ζήτημα», είπε.

Απαντώντας σε όσα έχουν δει κι όσα έχουν ζήσει, τα μοντέλα ορθώνουν το ανάστημά τους και χρησιμοποιούν το βήμα που τους δόθηκε για να καταδικάσουν την ανισότητα και την κατάχρηση εξουσίας. Ίσως, με τον τρόπο τους, αλλάξουν τη βιομηχανία. «Συνειδητοποίησα πως έπρεπε να σταθώ στο ύψος μου. Έπρεπε να υποστηρίξω κάτι και να κάνω τη διαφορά», τόνισε η Yai. Αυτό, συχνά, συνεπάγεται συγκρούσεις. 

«Πρέπει να κοιτάξεις το τέρας κατάματα και να γνωρίζεις πώς το έχεις βοηθήσει να τραφεί», είπε η Precious Lee που, ως Αφροαμερικανίδα και plus-size, ξέρει τι σημαίνει ρατσισμός και bullying. «Το έργο που κάνω τώρα χτίζει τα θεμέλια για ένα μέλλον που χωράει περισσότερους σαν εμένα, μετά από εμένα».
 

Δείτε ακόμη: 12 μοντέλα με σύνδρομο Down φωτογραφίζονται και καταρρίπτουν τα στερεότυπα

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr