REAL LIFE TRUE STORIES

«Χρειαζόμαστε συστημική αλλαγή»: Η Greta Thunberg βρέθηκε στο εξώφυλλο της Vogue και κατέκρινε τη βιομηχανία της μόδας


The Jennettes

10 Αυγούστου 2021

«Χρειαζόμαστε συστημική αλλαγή»: Η Greta Thunberg βρέθηκε στο εξώφυλλο της Vogue και κατέκρινε τη βιομηχανία της μόδας

Η Greta Thunberg δε φοβάται τίποτα – ούτε την υπερδύναμη της βιομηχανίας της μόδας. Φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους της σκανδιναβικής Vogue, έγινε viral στα social media και μίλησε για το πιο σκοτεινό πρόσωπο του χώρου.

Την ώρα που οι περισσότεροι επώνυμοι που βρίσκονται στο συγκεκριμένο περιοδικό αναρτούν τις φωτογραφίες τους στα διαδικτυακά τους προφίλ, κάνοντας shoutout στην ομάδα πίσω από το – αψεγάδιαστο, συνήθως – αποτέλεσμα, η 18χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία εκμεταλλεύτηκε λίγο διαφορετικά την κατάσταση.

«Η βιομηχανία της μόδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην κλιματική – και οικολογική – κρίση», έγραψε στο Instagram. «Πόσο μάλλον όταν το κόστος πληρώνουν αμέτρητοι εργαζόμενοι και κοινότητες που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, προκειμένου να δώσουν λίγη χαρά στη γρήγορη μόδα και να τους αντιμετωπίσουν ως αναλώσιμους».

Η ίδια, σπάνια αγοράζει καινούργια ρούχα. Κι αν τύχει να το κάνει, επιλέγει αποκλειστικά τα μεταχειρισμένα.

«Η τελευταία φορά που πήρα κάτι καινούργιο, ήταν πριν τρία χρόνια και ήταν second – hand. Απλώς δανείζομαι πράγματα από γνωστούς μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Greta Thunberg στράφηκε ενάντια στη βιομηχανία της μόδας και τις «πράσινες» καμπάνιες, που μόνο έτσι δε θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε εάν ήμασταν ρεαλιστές.

«Πολλοί το κάνουν να φαίνεται λες και η βιομηχανία της μόδας αρχίζει να λαμβάνει τις ευθύνες της, ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε καμπάνιες που αυτοχαρακτηρίζονται ”βιώσιμες”, “ηθικές”, “πράσινες”, “κλιματικά ουδέτερες” και “δίκαιες”. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: Αυτό, σχεδόν πάντα, δεν είναι παρά greenwashing. Δεν μπορείς να παράγεις μεγάλες ποσότητες ή να καταναλώνεις “βιώσιμα” στον σημερινό κόσμο. Αυτός είναι κι ο λόγος που χρειάζεται να δούμε συστημική αλλαγή», είπε.

πηγή φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: 8 + 1 φωτογραφίες δείχνουν εκπληκτικά το δράμα της φύσης 

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr