REAL LIFE TRUE STORIES

#BringBackOurGirls: Το hashtag που μάχεται για την επιστροφή μαθητριών που απήχθησαν από τζιχαντιστές στη Νιγηρία


Εύα Κονδύλη

10 Αυγούστου 2021

#BringBackOurGirls: Το hashtag που μάχεται για την επιστροφή μαθητριών που απήχθησαν από τζιχαντιστές στη Νιγηρία
Ένα βράδυ του Απριλίου το 2014, περίπου 100 τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε ένα σχολείο θηλέων της πόλης Chibok, απαγάγοντας περισσότερες από 200 μαθήτριες και μεταφέροντάς τες στην πόλη Boko Haram. Τον προηγούμενο μήνα ένα κορίτσι - η Ruth Pogu - επέστρεψε μετά από 7 χρόνια στην οικογένειά της.

Ένα βράδυ του Απριλίου το 2014, περίπου 100 τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε ένα σχολείο θηλέων της πόλης Chibok, απαγάγοντας περισσότερες από 200 μαθήτριες και μεταφέροντάς τες στην πόλη Boko Haram.

Τον προηγούμενο μήνα ένα κορίτσι - η Ruth Pogu - επέστρεψε μετά από 7 χρόνια στην οικογένειά της.

O κυβερνήτης της Borno ανακοίνωσε πως η Ruth, παραδόθηκε στον στρατό τον περασμένο μήνα από έναν άνδρα που ισχυρίστηκε πως είναι ο σύζυγός της. Η είδηση δεν έγινε αμέσως γνωστή, αφού οι Αρχές χρησιμοποίησαν αυτό το διάστημα για να επικοινωνήσουν με τους δικούς της.

#BringBackOurGirls

Μετά την επιδρομή, για εβδομάδες, σχεδόν κανείς δεν φαινόταν να παρατηρεί ότι οι μαθήτριες έλειπαν. Στη συνέχεια, η είδηση έγινε viral στο Twitter, οδηγώντας μερικούς από τους πιο διάσημους ανθρώπους του κόσμου - τον Πάπα Φραγκίσκο, την Kim Kardashian, τον Dwayne Johnson, τη Michelle Obama - να κάνουν δημοφιλές ένα hashtag: #BringBackOurGirls («Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας»).

Αυτές οι τέσσερις λέξεις κατέδειξαν γρήγορα τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προωθήσουν έναν μακρινό - αλλά σημαντικό - σκοπό. Τα κορίτσια έγιναν παγκόσμια προτεραιότητα. Σήμερα, η νεότερη γενιά ακτιβιστών, όπως η Amanda Gorman και η Malala Yousafzai έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους στο κίνημα.

Για να τους απελευθερώσουν, αρκετές από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου έστειλαν τις ένοπλες δυνάμεις τους, τα drones, τους δορυφόρους και τον εξελιγμένο εξοπλισμό παρακολούθησης. Από τότε πολλά κορίτσια κατάφεραν να δραπετεύσουν, μερικά «έφυγαν» από την ζωή, ενώ πιστεύεται ότι σήμερα πάνω από 100 κορίτσια κρατούνται ακόμη αιχμάλωτες.

Το 2021 δημοσιεύτηκε ένα βιβλίο βασισμένο σε ένα ημερολόγιο που κρατούσε η 24χρονη Naomi Adamu, ένα από τα κορίτσια που είχαν απαχθεί και απελευθερωθεί το 2017.

Η Adamu περιέγραψε τις εμπειρίες της, συμπεριλαμβανομένου του πώς είχαν καθημερινά υποχρεωτικά μαθήματα στο Κοράνι και ξυλοκοπήθηκαν τακτικά με σχοινί και σύρμα. Τα κορίτσια που αρνήθηκαν να παντρευτούν δεν κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν ως σκλάβες και αναγκάστηκαν να παρέχουν σκληρή χειρωνακτική εργασία.

Ο Κυβερνήτης είπε ότι η επανένωση της Ruth με τους συγγενείς της δημιούργησε ελπίδες ότι θα βρεθούν κι άλλα κορίτσια που βρίσκονται ακόμα σε αιχμαλωσία. Είπε ότι το κορίτσι θα λάβει ψυχολογική και ιατρική περίθαλψη στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος αποκατάστασης.

Οι επιδρομές σε σχολεία - ακόμη και μετά το συμβάν του 2014 - είναι ένα συχνό φαινόμενο στη Νιγηρία. Χιλιάδες παιδιά έχουν απαχθεί από τα σχολικά ιδρύματα - οδηγώντας στο κλείσιμό τους - καταπατώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα τους. Και η ερώτηση είναι μία: Έως πότε; 

Πηγή cover: Instagram

Δείτε ακόμη: 10 διάσημοι που έχουν μιλήσει με θάρρος για την σεξουαλική κακοποίησή τους

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr