REAL LIFE TRUE STORIES

Τελικά, οι εργοδότες παρακολουθούν τα μηνύματά μας;


The Jennettes

16 Αυγούστου 2021

Τελικά, οι εργοδότες παρακολουθούν τα μηνύματά μας;

Πόσες φορές έχουμε στείλει μήνυμα όλο εκνευρισμό σε φίλους ή συναδέλφους, κάνοντας παράπονα για τους διευθυντές μας; Και πόσες αναρωτηθήκαμε μήπως οι προϊστάμενοί μας διαβάσουν κατά λάθος τα μηνύματα αυτά; Φαίνεται πως, τελικά, είχαμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.

Τον Ιούλιο, το Netflix απέλυσε τρία στελέχη επειδή κατέκριναν συναδέλφους τους σε ιδιωτική συνομιλία. Ο CEO της εταιρείας, βέβαια, εξήγησε μέσα από ανάρτησή του στο LinkedIn πως δεν παρακολουθεί κανέναν, αλλά η πλατφόρμα που χρησιμοποίησαν οι πρώην εργαζόμενοι ήταν ανοιχτή και όλοι είχαν πρόσβαση σ’ εκείνη.

Πολλές φορές έχουμε την ψευδαίσθηση πως μπορούμε να κάνουμε προσωπικές συζητήσεις στο χώρο εργασίας, θεωρώντας πως τα emails που ανταλλάσσουμε από τους υπολογιστές μας θα παραμείνουν εκεί. Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά και, πλέον, οι εργοδότες  μπορούν να καταγράφουν τις συνομιλίες όλων των υπαλλήλων – κι όχι κρυφά.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Σύμφωνα με το BBC, να θεωρούμε δεδομένο πως δεν υπάρχει ιδιωτικότητα.

Πολλά εργαλεία, ανάμεσά τους το Slack, το Google Workspace και το Microsoft Teams, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αποθήκευσης και διαχείρισης μηνυμάτων. Αυτό σημαίνει πως αν σχηματίσουμε ένα group chat τριών ατόμων, μπορούν να το δουν άτομα από τη διοίκηση – ακόμη κι από το τμήμα HR.

Όταν οι εταιρείες υποπτεύονται αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, δεν μπορούν να δώσουν τέλος σε αυτήν την επικοινωνία των εργαζομένων. Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν την όποια ιδιωτικότητα υπάρχει, όμως αρκετοί δεν τους τηρούν. Μάλιστα, «πουθενά στον κόσμο, δεν υπάρχει νομικό έγγραφο που να λέει ότι οι εργοδότες πρέπει να σε ενημερώνουν για τα δεδομένα που συλλέγουν για εσένα», σύμφωνα με τον Brian Kropp, chief of research της Gartner.

 

Δείτε ακόμη: Κι όμως αυτές οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με smartphone

jenny.gr