REAL LIFE TRUE STORIES

Η ιστορία του αγοριού που δεν κοιμήθηκε για 11 μέρες


The Jennettes

3 Σεπτεμβρίου 2021

Η ιστορία του αγοριού που δεν κοιμήθηκε για 11 μέρες
Δύο έφηβοιποφάσισαν πως θα έκαναν το απόλυτο πείραμα: Ο ένας θα προσπαθούσε να μείνει ξύπνιος για όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ ο άλλος θα μελετούσε τι θα συνέβαινε.

To Δεκέμβριο του 1964, δύο έφηβοι από το San Diego έψαχναν την τέλεια ιδέα για μία εργασία φυσικής. Αποφάσισαν πως θα έκαναν το απόλυτο πείραμα: Ο ένας θα προσπαθούσε να μείνει ξύπνιος για όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ ο άλλος θα μελετούσε τι θα συνέβαινε.

Ήταν ο Randy Gardner και ο Bruce McAllister. Κι ο πρώτος κατάφερε να περάσει 11 μέρες άυπνος.

Δεν ήταν εύκολο να αποφασίσουν ποιος θα ήταν το «πειραματόζωο». Έριξαν νόμισμα, ο Randy έχασε και ξεκίνησε. 
Μετά το πρώτο διήμερο, άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί κι έκανε διαρκώς σαρδάμ. Παράλληλα, ούτε ο McAllister έπρεπε να κοιμηθεί, για να καταγράφει κάθε κίνηση του φίλου τους. Κατάλαβαν, λοιπόν, ότι χρειάζονταν βοήθεια. Ζήτησαν από έναν συμμαθητή να αλλάζει βάρδιες με τον Bruce, ώστε να ξεκουράζονται οι παρατηρητές.

Αυτό που ξεκίνησε ως σχολικό πείραμα, γρήγορα έλαβε τεράστια προσοχή. Ακόμη και το Πανεπιστήμιο Stanford ασχολήθηκε, καθώς ένας καθηγητής του ήταν ο μόνος που είχε κάνει έρευνα πάνω στο θέμα. «Οι γονείς του παιδιού φοβούνταν πως θα του συνέβαινε κάτι κακό», είχε πει στο BBC. «Επειδή το ερώτημα που παρέμενε αναπάντητο ήταν το αν θα πέθαινες μετά από μεγάλο διάστημα αϋπνίας».

Από την τρίτη μέρα, ο Randy έχασε τον έλεγχο των συναισθημάτων του. Την πέμπτη μέρα ξεκίνησαν οι παραισθήσεις και τα κενά μνήμης. «Ήταν τρελό, νόμιζα πως είχα Alzheimer από την έλλειψη ύπνου», δήλωσε στο NPR το 2017. Τελικά, έμεινε ξύπνιος για συνολικά 264,4 ώρες – 11 ολόκληρες ημέρες.

Κοιμήθηκε ξανά στις 8 Ιανουαρίου 1964.

Δείτε ακόμη: Οι πιο παράξενες φωτογραφίες από το αρχείο του Guinness World Records

jenny.gr