REAL LIFE TRUE STORIES

Carla Bruni, Paulina Porizkova και 22 ακόμη μοντέλα υπέφεραν στα χέρια πανίσχυρου άνδρα - Τώρα σπάνε τη σιωπή τους


Στεφανία Παπαδημητρίου

8 Σεπτεμβρίου 2021

Carla Bruni, Paulina Porizkova και 22 ακόμη μοντέλα υπέφεραν στα χέρια πανίσχυρου άνδρα - Τώρα σπάνε τη σιωπή τους

Μία μέρα πριν ξεκινήσει ο fashion month, έξι γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο, όλες τους πρώην μοντέλα, πήγαν στο Παρίσι. Όχι για να περπατήσουν σε κάποιο show, αλλά για να καταθέσουν στο τμήμα παιδικής προστασίας της γαλλικής αστυνομίας. 

Τεράστια ονόματα του χώρου της μόδας, ανάμεσά τους οι Carla Bruni, Paulina Porizkova και Karen Elson, σπάνε τη σιωπή τους. Οι καταθέσεις τους αφορούν τις κατηγορίες ενάντια στον Gérald Marie που, επί τρεις δεκαετίες ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της βιομηχανίας. Και βίαζε, παρενοχλούσε, κακοποιούσε γυναίκες ανενόχλητος – όχι πια.

Ο πρώην διευθυντής του πρακτορείου μοντέλων Elite, ο οποίος υπήρξε κάποτε παντρεμένος με τη Linda Evangelista, έρχεται αντιμέτωπος με τις πράξεις του. Η πρώτη καταγγελία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Και από τότε, τουλάχιστον 24 θύματα βγήκαν μπροστά και μίλησαν για όσα υπέστησαν μεταξύ 1980 και 1998.

«Ως εδώ», είπε η Carla Bruni στους New York Times. «Είμαι στο πλευρό της Carré και άλλων θυμάτων του Gérald Marie που έρχονται στο Παρίσι για να καταθέσουν ενάντια στον κακοποιητή τους». Η πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας αναφερόταν στην Carré Sutton, το αλλοτινό supermodel που πρώτη έκανε την καταγγελία της.

«Καμία βιομηχανία δεν έχει ανοσία στη σεξουαλική κακοποίηση», πρόσθεσε. «Υπάρχει τόση δουλειά που πρέπει να γίνει στη Γαλλία κι ολόκληρο τον κόσμο για να βεβαιωθούμε πως οι γυναίκες προστατεύονται από τη σεξουαλική  βία στην εργασία».

Η Helena Christensen δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό «αυτών των γενναίων γυναικών μέχρι τέλους», ενώ η Paulina Porzikova τόνισε πως τον πρώτο καιρό της καριέρας της, τα νεαρά μοντέλα μάθαιναν να αντιμετωπίζουν «τη σεξουαλική παρενόχληση σαν κομπλιμέντο».

«Δεν πληρωνόμασταν για τα ταλέντα μας», εξήγησε. «Δανείζαμε το πρόσωπο και το σώμα μας. Το σώμα σου δε σου ανήκε». Έδωσε τα συγχαρητήριά της σε όλες εκείνες που ταξίδεψαν στο Παρίσι, διατεθειμένες «να ξαναζήσουν αναμνήσεις που πονάνε για να ορθώσουν το ανάστημά τους».

Μία από τις δεκάδες γυναίκες που υπέφεραν στα χέρια του, είναι και η πρώην δημοσιογράφος του BBC, Lisa Brinkworth. «Με στοίχειωνε για 20 χρόνια», είπε. «Νιώθω πως η στιγμή έφτασε. Ήταν άθικτος για πολύ, πολύ καιρό».

Την εποχή των φερόμενων εγκλημάτων, στο Elite εμπιστεύονταν την καριέρα τους κορυφαίες του χώρου, όπως η Naomi Campbell, η Cindy Crawford και η Linda Evangelista. H Brinkworth τον συνάντησε το 1998, όταν έγινε undercover μοντέλο για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ. Ερευνούσε τις υποθέσεις sex trafficking που εμπλεκόταν ο Jeffrey Epstein. Παράλληλα, παρακολουθούσε τον συνεργάτη του, Jean – Luc Brunel, ο οποίος κατηγορήθηκε για βιασμό και εμπορία ανηλίκων και αυτοκτόνησε το 2019.

«Ήμουν απόλυτα αδύναμη, και έλεγα “όχι, όχι, όχι” κι εκείνος συνέχιζε», εξήγησε. Παρότι κατάφερε να βιντεοσκοπήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού που της συνέβη, δεν μπόρεσε να δικαιωθεί. Κι αυτό γιατί το BBC στο οποίο εργαζόταν, ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Elite το 2001.

Η Ebba Karlsson, πρώην μοντέλο από τη Σουηδία, μίλησε με τις Αρχές. Γνώρισε τον κακοποιητή της σε μία φωτογράφιση και τη ρώτησε αν ξέρει πώς έγιναν διάσημα τα μοντέλα του πρακτορείου του, ακουμπώντας παράλληλα το μηρό της. «Για να γίνεις τόσο γνωστή, πρέπει κι εσύ να δώσεις κάτι από τον εαυτό σου», της είχε πει.

«Ένιωσα σαν κάποιος να με αποκεφάλισε. Η δύναμή μου χάθηκε. Πάγωσα», εξήγησε η ίδια. «Έχουμε δικηγόρους και είμαστε πανίσχυρες και όσο περισσότερες μαζευόμαστε, τόσο δυνατότερες γινόμαστε».

Η ιδρύτρια και CEO της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Model Alliance, Sara Ziff, παρέχει ψυχική στήριξη στα θύματα του Marie. «Θα κυνηγήσουμε τη δικαίωση των survivors, αλλά θέλουμε μία πιο ασφαλή και ισότιμη μόδα με πραγματική υπευθυνότητα», έχει τονίσει.

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση

jenny.gr