REAL LIFE TRUE STORIES

«Θα πεθάνω, έτσι δεν είναι;» : Οι τελευταίες κλήσεις των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου


The Jennettes

11 Σεπτεμβρίου 2021

«Θα πεθάνω, έτσι δεν είναι;» : Οι τελευταίες κλήσεις των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου
Σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Η λέξη «Τρομοκρατία» μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιο του Δυτικού κόσμου και οι Δίδυμοι Πύργοι έπεσα σαν τραπουλόχαρτα. 

Σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Η λέξη «Τρομοκρατία» μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιο του Δυτικού κόσμου και οι Δίδυμοι Πύργοι έπεσα σαν τραπουλόχαρτα. 

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, τρία αεροσκάφη υπό το καθεστώς της αεροπειρατείας συνετρίβησαν πάνω στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Πολλά από τα θύματα πρόλαβαν να καλέσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή την γραμμή έκτακτης ανάγκης. Οι κλήσεις αυτές ηχογραφήθηκαν, έμειναν σε τηλεφωνητές, καταγράφηκαν στο συλλογικό ασυνείδητο και παρηγόρησαν, όσο γινόταν, τους οικείους της στις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν. Ακολουθούν 3 από τις πιο συγκινητικές. 

Jim Gartenberg

Ένα επιτυχημένο στέλεχος εμπορικών ακινήτων, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο Jim Gartenberg είχε μπει στο γραφείο του στον 86ο όροφο του βόρειου πύργου μετά την αποδοχή της προσφοράς μιας νέας θέσης εργασίας.
Λίγες στιγμές μετά την πτώση της πτήσης 11 στις 8:45 το πρωί, λίγους ορόφους από κάτω του, προσπάθησε να βρει τη γυναίκα του Jill στο γραφείο της στο Upper East Side. Δεν είχε φτάσει ακόμα, και έτσι κάλεσε τον στενότερο φίλο του Adam Goldman. «Adam, υπάρχει φωτιά στο πάτωμα», ούρλιαξε ο Gartenberg. «Είμαι εγκλωβισμένος και δεν μπορώ να βγω».

Ο Goldman παρακολουθούσε πλέον τον πύργο να φλέγεται στην τηλεόραση. Αργότερα θα θυμηθεί ότι το σώμα του τινάχτηκε, καθώς συνειδητοποίησε τον κίνδυνο που βρισκόταν ο φίλος του. Είπε στον Gartenberg να προσπαθήσει να παραμείνει ήρεμος και να βρει έναν τρόπο να κατέβει. «Δεν μπορώ να το παίξω ήρεμος μαζί σου, Adam - φοβάμαι. Σε παρακαλώ βγάλε με από εδώ».

Στη συνέχεια ο Gartenberg τηλεφώνησε στα γραφεία της εταιρείας του Julien J. Studley και ήρθε σε επαφή με την Αντιπρόεδρο ανθρώπινου δυναμικού Margaret Luberda. Εξήγησε ότι είχε παγιδευτεί στο γραφείο του από συντρίμμια που κρατούσαν τις πόρτες κλειστές. Η κ. Luberda κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μια δεύτερη γραμμή και επικοινώνησε με έναν πυροσβέστη, που της είπαν ότι η βοήθεια ήταν καθ 'οδόν. «Έρχονται για σένα Jim», μετέφερε στον Gartenberg, ο οποίος ήταν ακόμα στην άλλη γραμμή.

Ο Gartenberg μίλησε με έναν άλλο στενό φίλο του και κάλεσε έναν τηλεοπτικό σταθμό για να πει στους διασώστες πού θα μπορούσαν να το βρουν. Ακούστηκε ήρεμος και είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν ήθελε να ανησυχήσει τις άλλες οικογένειες.

Κάλεσε τη σύζυγό του Jill ξανά και συμφώνησαν να φύγει από τη δουλειά και να πάει στο σπίτι της μητέρας της εκεί κοντά. 

Με το γραφείο του να γεμίζει καπνό και ζέστη και τα συντρίμμια να συνεχίζουν να πέφτουν, ο Gartenberg συνέχισε να δέχεται κλήσεις από τον φίλο του, τον Goldman και την HR manager. Είχαν δει το δεύτερο αεροπλάνο να χτυπά τον νότιο πύργο, αλλά ο Gartenberg δεν γνώριζε την συγκλονιστική εξέλιξη αφού κανείς δεν του το είπε.

Ο Gartenberg καλύφθηκε κάτω από ένα γραφείο στο χώρο υποδοχής και μίλησε με τη σύζυγό του για τελευταία φορά, λέγοντας της πόσα πολλά σήμαιναν για αυτόν εκείνη και η δίχρονη κόρη τους Nicole. «Σ’ αγαπώ», της είπε. «Λατρεύω τη Νικόλ». «Κι εγώ σε αγαπώ», του απάντησε η Jill. Ήταν τριών μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Melissa Doi

Η 32χρονη Melissa Doi, διευθύντρια της IQ Financial Systems, εργαζόταν στον 83ο όροφο του νότιου πύργου όταν η πτήση 175 της United Airlines χτύπησε στις 9:03 π.μ. Στις 9:17 το πρωί, κάλεσε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης για να πει ότι ήταν παγιδευμένη. «Παναγία μου, μητέρα του Θεού», είπε η Doi. «Δεν υπάρχει κανένας ακόμη εδώ και το πάτωμα πέφτει. Είμαστε στον όροφο και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε και είναι πολύ, πολύ ζεστά».

Έμεινε στη γραμμή για τα επόμενα τέσσερα λεπτά, καθώς ο χειριστής της προσπάθησε να την κρατήσει ήρεμη. «Θα πεθάνω, έτσι δεν είναι;» Ρώτησε η Doi. «Όχι, όχι, όχι», είπε ο χειριστής. «Θα πεθάνω», απάντησε εκείνη. «Κυρία, πείτε τις προσευχές σας», της απάντησε ο χειριστής, σύμφωνα με κασέτες που κυκλοφόρησαν το 2006, αφού χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη της τρομοκρατίας του συνωμότη της 11ης Σεπτεμβρίου, Zacarias Moussaoui.

«Ω, Θεέ μου, είναι πολύ ζεστά. Καίγομαι », είπε η Doi. Η φωνή της σίγησε αμέσως μετά, καθώς ο χειριστής συνέχισε να της μιλάει για άλλα 20 λεπτά. Επανέλαβε το όνομα της ξανά και ξανά. «Δεν ξέρω αν είναι αναίσθητη ή έχει κοπεί η ανάσα της, αλλά ακούγεται σαν να είναι αναίσθητη και ροχαλίζει. Η γραμμή έχει πέσει τώρα. Έκλεισε το τηλέφωνο. Η γραμμή είναι πλέον νεκρή», είπε ο χειριστής πριν κλείσει. 

CeeCee Lyles

Μια αεροσυνοδός στην πτήση 93 της United Airlines, η 33χρονη CeeCee Lyles τηλεφώνησε στον άντρα της Lorne από ένα κινητό τηλέφωνο από το πίσω μέρος της καμπίνας, αφού οι αεροπειρατές είχαν παραβιάσει το πιλοτήριο και μαχαιρώσει αρκετούς επιβάτες.

Το ζευγάρι είχε συναντηθεί στη δουλειά καθώς ήταν και οι δύο αστυνομικοί στο Fort Pierce της Florida. Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 2000 και είχαν και οι δύο, δύο παιδιά από προηγούμενες σχέσεις. Μετά από έξι χρόνια ως αξιωματικός, η Lyles αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της να γίνει αεροσυνοδός τον Οκτώβριο του 2000.

Πίσω στις 9/11 , αρχικά δεν μπόρεσε να βρει τον σύζυγό της και έτσι η Lyles άφησε ένα μήνυμα για αυτόν. «Γεια σου, μωρό μου, πρέπει να με ακούσεις προσεκτικά. Είμαι σε αεροπλάνο που έχει απαχθεί, καλώ από το αεροπλάνο. Θέλω να σου πω ότι σ’ αγαπώ. Παρακαλώ πες στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ πολύ και λυπάμαι πολύ μωρό μου. Δεν ξέρω τι να πω. Υπάρχουν τρία παιδιά, έχουν καταλάβει το αεροπλάνο, γυρνάμε πίσω και άκουσα ότι υπάρχουν αεροπλάνα που έχουν πέσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ελπίζω να δω ξανά το πρόσωπό σου, μωρό μου. Σε αγαπώ».

Λίγα λεπτά αργότερα τηλεφώνησε ξανά, και αυτή τη φορά ο σύζυγο της το σήκωσε. Ο ίδιος είπε στο Associated Press το 2018 ότι προσευχήθηκαν μαζί. «Πες στα αγόρια ότι τα αγαπώ. Ετοιμαζόμαστε να το κάνουμε τώρα», του είπε, πιθανότατα αναφερόμενη στους επιβάτες και το πλήρωμα που ετοιμάζονταν να σπεύσουν στην πόρτα του πιλοτηρίου για να αποτρέψουν τους τρομοκράτες να φτάσουν στο στόχο τους. «Συμβαίνει», είπε. Η τελευταία της κλήση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 9:28 π.μ. Το αεροσκάφος συνετρίβη στις 10:03 το πρωί σε χωράφι ανατολικά του Pittsburgh στην Κομητεία Somerset της Pennsylvania. 
 

Δείτε ακόμη: 9/11 - 20th anniversary

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr