REAL LIFE TRUE STORIES

Η επιστήμη απαντά: Τι μας κάνει πραγματικά χαρούμενους στη δουλειά;


JTeam

10 Δεκεμβρίου 2021

Η επιστήμη απαντά: Τι μας κάνει πραγματικά χαρούμενους στη δουλειά;
Το ξυπνητήρι χτυπά και δεν βρίσκεις κανέναν λόγο να σηκωθείς από το κρεβάτι σου για να τρέξεις χαρούμενη στη δουλειά. Αν έχεις χάσει κάθε κίνητρο και ενδιαφέρον για το εργασιακό σου αντικείμενο, οι επιστήμονες βρήκαν τα πράγματα που θα επιστρέψουν τη χαρά στη ζωή μας κάθε φορά που πάμε στο γραφείο.

Ακόμη και αν αγαπάς αυτό που κάνεις, μπορεί τελευταία να ζορίζεσαι πολύ να πας στη δουλειά σου. Είτε γιατί έχεις χάσει το κίνητρο, είτε γιατί χρειάζεσαι ένα διάλειμμα διαρκείας από την πολλή πίεση. Οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο γιατί δεν έχουμε καμία διάθεση να πηγαίνουμε στη δουλειά, είναι άπειρες αλλά οι επιστήμονες βρήκαν πρόσφατα τα πράγματα που μπορούν να μας κάνουν στ' αλήθεια χαρούμενους κάθε πρωί που πιάνουμε δουλειά.

Χαρά vs ικανοποίηση

Οι ειδικοί ξεχωρίζουν τις δύο έννοιες καθώς η ικανοποίηση διαρκεί πολύ ενώ η χαρά είναι παροδική γιατί συμβαίνει μια δεδομένη στιγμή χωρίς να έχει διάρκεια. Ερευνητές που εξετάζουν τι προκαλεί ικανοποίηση στους εργαζομένους, ρωτούν για πράγματα που απολαμβάνουν συνολικά στη δουλειά τους ενώ όταν εξετάζουν τι είναι αυτό που τους φέρνει πρόσκαιρη χαρά, κάνουν focus σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Το μυστικό είναι να έχεις βρει τον σκοπό σου στη δουλειά και λέγεται Job Characteristics Theory. Τα παρακάτω πέντε χαρακτηριστικά αυξάνουν την ικανοποίηση που πρέπει να νιώθεις στη δουλειά σου και είναι αναγκαία αν θες να νιώθεις χαρούμενη παροδικά αλλά και σε βάθος χρόνου.

Το συναδελφικό κλίμα είναι το πρώτο στη λίστα και αν δεν υπάρχει καλό κλίμα, τότε μάλλον θα απέχεις από την εργασιακή χαρά. Οι συνάδελφοι είναι ο βασικότερος λόγος για να ξυπνάς χαρούμενη το πρωί. Μαζί τους αφιερώνεις τον περισσότερο χρόνο από τη μέρα σου οπότε από εκεί πηγάζει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής σου ευτυχίας.

Το επόμενο πράγμα που διασφαλίζει την ευτυχία στο εργασιακό σου περιβάλλον, είναι οι επιτυχίες που προκύπτουν από projects και events γιατί σε κάνουν να θες να προσπαθείς περισσότερο. Όταν ολοκληρώνεις με επιτυχία έναν δύσκολο στόχο, ανυπομονείς για τον επόμενο που θα σε ανεβάσει πιο ψηλά στα σκαλιά της δικής σου επιτυχίας.

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας που σε κάνει πραγματικά χαρούμενη στη δουλειά, είναι η ελευθερία που νιώθεις επάνω στο αντικείμενο σου χωρίς να σου βάζουν περιορισμούς που προσγειώνουν τη δημιουργικότητά σου. Εάν ο υπεύθυνός σου δεν σε αφήνει να υλοποιήσεις ιδέες που είσαι σίγουρη ότι θα πετύχουν, τότε θα βρίσκεσαι μονίμως μακριά από την επαγγελματική χαρά.

Δείτε ακόμη: Οι πόλεις στις οποίες μπορείτε να βρείτε εύκολα δουλειά