REAL LIFE TRUE STORIES

3 καλές συνήθειες +1 καταστροφική για τη μνήμη σας, σύμφωνα με τους ειδικούς


JTeam

8 Ιανουαρίου 2022

3 καλές συνήθειες +1 καταστροφική για τη μνήμη σας, σύμφωνα με τους ειδικούς
Η ανθρώπινη μνήμη λειτουργεί περίπλοκα και πολλές φορές μας αφήνει να νομίζουμε ότι θυμόμαστε πολλά περισσότερα γεγονότα από όσα μπορούμε στην πραγματικότητα. Ή, μήπως όχι; Η ικανότητα μας να καταγράφουμε και να αποθηκεύουμε εμπειρίες εκεί, πολλές φορές εξασθενεί, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν 3 συνήθειες που μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν και 1 που μπορεί να μας καταστρέψει.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως αυτό που πολλές φορές ορίζεται ως «πρόβλημα μνήμης» πηγάζει από την αδυναμία συγκέντρωσης; Ομάδα νευροεπιστημόνων και ψυχολόγων που μελετούν την ανθρώπινη προσοχή, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνεις κάποιος όταν νιώθει ότι έχει κενά μνήμης.

3 συνήθειες για να θυμάστε (σχεδόν) τα πάντα, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Eξασκήστε τη μνήμη σας

Δώστε την προσοχή σας στις πληροφορίες που μαθαίνετε για πρώτη φορά: σε ένα όνομα, στην περιγραφή μιας αστείας εμπειρίας, στα γεγονότα που μόλις ακούσατε στη δουλειά. Το ίδιο κάνατε κι όταν πηγαίνατε σχολείο γι' αυτό η μνήμη σας ήταν σε εξαιρετικά καλά επίπεδα. Μη σταματάτε να εξασκείτε και να εκπαιδεύετε τη μνήμη σας γιατί μόνο έτσι δεν θα σας προδώσει ποτέ.

Επικεντρωθείτε σε λεπτομέρειες

Με την παραπάνω εξάσκηση, βοηθάτε σημαντικά τη μνήμη σας ώστε να θυμάστε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις. Όμως δεν αρκεί αυτό από μόνο του αν δεν εστιάσετε σε βασικές λεπτομέρειες που συνοδεύουν τις πληροφορίες και τα στοιχεία που μόλις μάθατε. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μέσω της επεξήγησης μπορείτε πιο εύκολα να συνδέσετε νέες εμπειρίες ή πληροφορίες με τις γνώσεις ή τις αναμνήσεις που ήδη έχετε. Μπορείτε με λίγα λόγια να τις κάνετε πιο πλούσιες.

Οι επιστήμονες δίνουν το παράδειγμα του χταποδιού. Κάντε το εικόνα. Αν κάποιος σας πει πως το χταπόδι έχει τρεις καρδιές και είναι η πρώτη φορά που ακούτε κάτι τέτοιο, τότε θα μπορείτε εύκολα να συνδέσετε αυτό που μόλις μάθατε με την εικόνα που έχετε ήδη στο μυαλό σας για το χταπόδι. Την επόμενη φορά που θα συζητήσετε γι' αυτό, η μνήμη σας θα είναι πολύ πιο ενισχυμένη!

To κλειδί είναι η παγίωση

Οι δύο παραπάνω διαδικασίες ενισχύουν την αρχική μας μνήμη αλλά αν θέλουμε να κατοχυρώσουμε την μακροπρόθεσμη, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε την παγίωση όλων των παραπάνω πληροφοριών. Αυτό απαιτεί συγκεκριμένες συνδέσεις μεταξύ ειδικών νευρώνων που κωδικοποιούν στοιχεία της μνήμης, επαναλαμβάνοντας στοχευμένες δραστηριότητες του εγκεφάλου, οι οποίες παγιώνουν τον ρόλο και τη λειτουργία της μακροπρόθεσμης.

Η καταστροφική συνήθεια

Όταν κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, η προσοχή σας αποσπάται με αποτέλεσμα να πιστεύετε ότι έχετε θολή μνήμη. Το multitasking είναι καλό αλλά μέχρι ενός ορίου που πρέπει να μην το υπερβαίνετε όταν αρχίζετε και συγχέετε πράγματα από τις πολλές υποχρεώσεις και πληροφορίες.

Όταν επικεντρώνεστε σε ένα πράγμα, θα δείτε πως παρουσιάζετε αυξημένα επίπεδα μνήμης συγκριτικά με τις φορές που την προκαλείτε να αποθηκεύσει ταυτόχρονα πολλά στοιχεία. Γι' αυτό μην κάνετε focus παράλληλα σε πολλά tasks γιατί πέρα από την αποδυνάμωση της μνήμης, θα επηρεαστούν αρνητικά και τα επίπεδα της δημιουργικότητάς σας.

Δείτε ακόμη:

TAGS