REAL LIFE TRUE STORIES

7 βασικά λάθη που (ίσως) κάνετε στο ψήσιμο


JTeam

9 Ιανουαρίου 2022

7 βασικά λάθη που (ίσως) κάνετε στο ψήσιμο
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τις φετινές γιορτές, περάσαμε πολλές ώρες στην κουζίνα παρέα με τον φούρνο και τις συνταγές που δοκιμάσαμε. Το ψήσιμο όμως δεν είναι πάντα επιτυχημένο και γι΄αυτό ευθύνονται κάποια βασικά λάθη που κάνουμε (σχεδόν) πάντα.

Παρόλο που κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν και είναι καλοί στη μαγειρική, δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά όταν ανοίγουν τον φούρνο. Είτε θεωρείστε experts στο ψήσιμο εδώ και χρόνια, είτε ψήνετε για πρώτη φορά, ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε τα συχνότερα λάθη που κάνετε αν και παρόλο που βάζετε όλη σας τη μαεστρία, κάποιες φορές το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό.

1. Χρησιμοποιείτε συστατικά στη λάθος θερμοκρασία

Πολύ συχνό είναι το παράδειγμα με το βούτυρο. Αν δεν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όπως και άλλα υλικά, τα γλυκά δεν φουσκώνουν. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με συνταγές που περιέχουν κρέας και τότε σίγουρα χρειάζεται περισσότερες ώρες ψήσιμο.

2. Δεν διαβάζετε προσεκτικά τη συνταγή πριν ψήσετε

Πόσες φορές το έχετε κάνει; Πείτε την αλήθεια! Αυτό σημαίνει ότι δεν βάζετε ακριβείς ποσότητες οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρα ίδιο με την εικόνα που φιλοξενείται στη συνταγή.

3. Δεν χρησιμοποιείτε ζυγαριά

Η ζυγαριά είναι σωτήρια σε κάθε συνταγή κι αν δεν θέλετε να τη χρησιμοποιείτε, τότε μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο με αυτό που προκύπτει από το παραπάνω λάθος, όταν δηλαδή δεν έχετε διαβάσει προσεκτικά όλη τη συνταγή. Πρέπει να ξέρετε ότι μόνο με τη ζυγαριά διασφαλίζεται η ακριβής μέτρηση των υλικών άρα και η επιτυχία του ψησίματος.

4. Μπερδεύετε το baking powder με τη μαγειρική σόδα

Baking powder- baking soda. Πόσες φορές τα έχετε μπερδέψει; Μοιάζουν να είναι δύο παρόμοιες έννοιες αλλά αν μέχρι τώρα νομίζατε ότι το ένα υλικό μπορεί να αντικαταστήσει το άλλο, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται ως διογκωτική ουσία που θα φουσκώσει τη ζύμη και είναι ιδανική για συνταγές που περιέχουν ένα όξινο συστατικό ενώ το baking powder έχει πιο ουδέτερη γεύση και δεν απαιτεί πρόσθετα συστατικά για να ξεκινήσει η αντίδραση. Χρησιμοποιείται συνήθως σε κέικ και μπισκότα.

5. Δεν προθερμαίνετε τον φούρνο

Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα λάθη που κάνετε και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τις συνταγές σας στην αποτυχία. Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στην κουζίνα σας προκειμένου να υποδεχτεί αυτό που έχετε δημιουργήσει και να το ψήσει σωστά.

6. Ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου

Δεν σας αρκεί να κοιτάζετε από το τζάμι τι γίνεται μες στον φούρνο αλλά πού και πού τον ανοίγετε για να δείτε πώς πάει το ψήσιμο. Είναι ένα από τα βασικότερα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε να ψηθεί μέχρι τέλους το πιάτο σας.

7. Δεν χρησιμοποιείτε λαδόκολλα

Ένα επίσης βασικό λάθος που είναι αρκετά συχνό. Η χρήση της λαδόκολλας βοηθάει να ψηθούν σωστά τα υλικά της συνταγής χωρίς να κολλήσουν στο ταψί. Αν δεν την έχετε σε εκτίμηση, υιοθετήστε τη κάθε φορά που πάτε να πειραματιστείτε με τον φούρνο.