Μπορεί τα μωρά να αρκούνται στο νανούρισμα (εντάξει, όχι πάντα) αλλά τι γίνεται με τη δική μας περίπτωση όταν κάθε βράδυ, αντί να χαλαρώνουμε μετά τη δουλειά, μας πιάνει υπερένταση;
Μία από τις πρώτες μας σκέψεις στρέφεται στη δύναμη της μουσικής. Πόσο βοηθητική είναι όμως τελικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες; Όταν τα ηχητικά κύματα εισάγονται στα αυτιά μας, το σώμα τα μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος με διαφορετικό τρόπο, σύμφωνα με το Sleep Foundation.
Η φυσική επίδραση που προκαλούν στον οργανισμό μας, μπορεί είτε να βοηθήσει είτε να καθυστερήσει τον ύπνο μας. Για παράδειγμα, έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Noise & Health, δείχνει ότι η υπερβολική μας έκθεση σε θορύβους το βράδυ, όπως στην κίνηση ή σε μια ενοχλητική γειτονιά, όχι μόνο μας αποτρέπει από έναν καλό και ποιοτικό ύπνο αλλά μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Όταν θέλουμε να απομονώσουμε όλους αυτούς τους θορύβους, βάζοντας μουσική, ουσιαστικά βοηθάμε ώστε να μειωθούν οι καρδιακοί μας παλμοί με αποτέλεσμα το σώμα μας να χαλαρώνει. Ειδικότερα, όταν ακούμε ένα συγεκριμένο είδος μουσικής πριν κοιμηθούμε, ο ύπνος μας βελτιώνεται με πολυάριθμους τρόπους.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Advanced Nursing, οι ενήλικες που άκουγαν για 45 λεπτά χαλαρωτική μουσική πριν τον ύπνο, διαπιστώθηκε ότι μπορούσαν να κοιμηθούν καλύτερα και πιο γρήγορα. Μάλιστα, ο ύπνος τους διαρκούσε περισσότερες ώρες χωρίς να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να είναι πιο παραγωγικοί την επόμενη μέρα.
Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Community Health Nursing, έγινε σε γυναίκες που υπέφεραν από αϋπνία και κάθε βράδυ επί 10 μέρες έβαζαν να ακούσουν την ίδια playlist. Ενώ κανονικά χρειάζονταν 27-69 λεπτά για να κοιμηθούν, η μουσική σύμφωνα με το Sleep Foundation, τις βοήθησε ώστε ο χρόνος αυτός να μειωθεί στα 6-13 λεπτά.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο λόγος που η μουσική μας χαλαρώνει πριν κοιμηθούμε, οφείλεται στις ορμόνες μας. Το άκουσμα μουσικής πριν παραδοθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη και αυξάνει την ορμόνη της χαράς, την ντοπαμίνη. Επίσης, η μουσική πέρα από το ότι απομακρύνει κάθε αρνητική σκέψη, θεωρείται ότι χαλαρώνει το νευρικό μας σύστημα που συνδέεται με τον ρυθμό της αναπνοής μας αλλά και της καρδιάς μας.
Βάλτε τη μουσική πριν τον ύπνο στη λίστα των συνηθειών σας και δείτε να μεταμορφώνεται ο τρόπος που κοιμάστε!