REAL LIFE TRUE STORIES

5 εκπληκτικά illustrations δείχνουν τι όνειρα βλέπουν τα άτομα με καθόλου ή μειωμένη όραση


JTeam

21 Ιανουαρίου 2022

5 εκπληκτικά illustrations δείχνουν τι όνειρα βλέπουν τα άτομα με καθόλου ή μειωμένη όραση
Pexels
Πώς μοιάζουν άραγε τα όνειρα των τυφλών;

Όταν κοιμάστε, τι όνειρα βλέπετε; Τα όνειρα αναπαριστούν εικόνες, βιώματα και όλα όσα ζούμε στην καθημερινότητά μας αλλά τα όνειρα των τυφλών ατόμων πώς μοιάζουν άραγε;

Ειδικοί σε χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια του NVISION, μόλις κυκλοφόρησαν μια σειρά από illustrations που δείχνουν πώς μοιάζουν τα όνειρα των ατόμων που είναι τυφλά ή με μειωμένη όραση. 5 άτομα περιγράφουν αυτά που βλέπουν συχνά στον ύπνο τους ενώ οι εικονογραφήσεις επικεντρώνονται στα συναισθήματα που τους δημιουργούν.

Η ομάδα πίσω από το project στοχεύει στο να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση γύρω από το πώς είναι να ζεις με μειωμένη ή χωρίς καθόλου όραση.

Claire

Jenny.Gr

NVISION/ Claire's dreams

Η Claire, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έμεινε τυφλή το 2017 μετά από μια σειρά από εγκεφαλικά επεισόδια που την έκαναν σταδιακά να χάσει την όρασή της. Η ίδια δεν έχει πολλές αναμνήσεις από τότε που έβλεπε καθώς όπως αναφέρει: «Οι άνθρωποι που τυφλώνονται, συνήθως χάνουν την οπτική τους μνήμη μετά από 7 χρόνια».

Τα όνειρά της είναι πολύ ζωντανά και όταν ξυπνάει, τα θυμάται. «Έχουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου, είναι φωτεινά και πολλά. Συνήθως βλέπω ότι πηγαίνω διακοπές, σε ευχάριστα μέρη», όπως λέει ενώ προσθέτει: «Στα όνειρά μου, βλέπω και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιώ το λευκό μπαστούνι. Κάνω δραστηριότητες που στην πραγματικότητα δεν μπορώ, για παράδειγμα, οδηγώ αμάξι ή αεροπλάνο».

Anthony

Jenny.Gr

NVISION/ Anthony's dreams

Ο Anthony δεν γεννήθηκε τυφλός αλλά έχασε την όρασή του εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας, γνωστής ως Leber Congenital Amaurosis (LCA). Τα όνειρά του, όπως περιγράφει είναι σαν την καθημερινή του ζωή αλλά και πιο έντονα. «Στον ύπνο μου, είναι σαν να έχω τέλεια όραση. Είναι πολύ ζωντανά όλα».

O παραολυμπιονίκης στο surf, στο judo, στην πάλη και το skating, για τη ζωή του οποίου έχει γίνει το ντοκιμαντέρ “A Shot in the Dark”, λέει πως «τα όνειρά του είναι ένας καταιγισμός από διαφορετικά χρώματα και συναισθήματα».

Mary Kathryn

Jenny.Gr

NVISION/ Mary's dreams

Η Mary Kathryn λέει πως τα τυφλά άτομα έχουν πολύ πιο ανεπτυγμένες όλες τις άλλες τους αισθήσεις ενώ έχουν και μία 6η, εκείνη της ευαισθησίας που βρίσκεται στην καρδιά. Η ίδια λέει πως συχνά στα όνειρά της μυρίζει, ακούει ενώ παράλληλα βλέπει. Στα 13 της, η Mary εξαιτίας μιας σπάνιας πάθησης, Retinitis Pigmentosa (RP), έμεινε τυφλή ενώ όπως λέει: «Βλέπω περισσότερο όταν έχω τα μάτια μου κλειστά και συμβαίνει ακριβώς το ίδιο κι όταν ονειρεύομαι».

Ashton

Jenny.Gr

NVISION/ Ashton's dreams

Ο Ashton δεν βλέπει από τότε που γεννήθηκε. Τα όνειρά του είναι γεμάτα αναμνήσεις. «Βλέπω διάφορα μέρη που θέλω να πάω και συχνά ονειρεύομαι ότι γίνομαι συγγραφέας». O Ashton πιστεύει ότι το γεγονός ότι είναι τυφλός, του προσφέρει μία πολύ διαφορετική εμπειρία όταν βλέπει όνειρα και πιστεύει πως βλέπει πράγματα που ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να δει.

Stephanae

Jenny.Gr

NVISION/ Stephanae's dreams

Η Stephanae εξαιτίας πολύ υψηλής μυωπίας, στα 40 της έχασε την όρασή της εντελώς από το ένα της μάτι. Tα όνειρά της είναι πολύ φωτεινά όπως λέει, και μπορεί να δει και να κάνει τα πάντα όταν κοιμάται. Δεν χρησιμοποιώ το μπαστούνι μου. Μπορώ να οδηγήσω και να κάνω όλα όσα ονειρεύομαι στην πραγματικότητα».