REAL LIFE TRUE STORIES

3 από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων


Στεφανία Παπαδημητρίου

4 Φεβρουαρίου 2022

3 από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
Mike Powell/Getty Images
Οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν, παρά την πανδημία και τις κατηγορίες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Εδώ, θα δούμε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της διοργάνωσης, σε χρονολογική σειρά

Η εποχή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έφτασε και οι υπεύθυνοι της φετινής διοργάνωσης στο Πεκίνο περιμένουν να πάνε όλα «ομαλά και με επιτυχία», παρά τη μετάλλαξη Όμικρον. Βέβαια, η πανδημία δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα του 2022 – ενδεχομένως, ούτε το μεγαλύτερο.

Όλα ξεκίνησαν όταν η τενίστρια και τριπλή Ολυμπιονίκης Peng Shuai κατηγόρησε τον πρώην Αντιπρόεδρο της Κίνας, Zhang Gaoli, για σεξουαλική κακοποίηση. Στη συνέχεια, χάθηκαν τα ίχνη της. Τότε έγιναν και οι πρώτες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των Αγώνων. Έπειτα, ήρθε ο Biden που ανακοίνωσε διπλωματικό μποϊκοτάζ εξαιτίας της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, με κυριότερη την αντιμετώπιση της μουσουλμανικής κοινότητας Uyghur.

Η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει αμέτοχη, όπως πάντα – ας μην ξεχνάμε πως το 1936, ο Hitler μετέτρεψε τη διοργάνωση που έγινε στο Βερολίνο σε ναζιστική προπαγάνδα και όλα εξελίχθηκαν σύμφωνα με το σχέδιό του.

Παρακάτω, θα δούμε τα 3 μεγαλύτερα σκάνδαλα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, σε χρονολογική σειρά.

Ο θάνατος του 19χρονου σκιέρ Ross Milne

To 1964, o καιρός ήταν ιδιαίτερα ζεστός στην Αυστρία. Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των Αγώνων, ο στρατός ανέλαβε να ρίξει 25 χιλιάδες τόνους χιονιού στις Άλπεις, για να μπορέσουν να κάνουν σκι οι αθλητές – η προσπάθεια ήταν ανεπαρκής, δυστυχώς.

Το πρωί της 25ης Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς, ο Αυστριακός σκιέρ Ross Milne υπέστη τις συνέπειες. Χτύπησε σε ένα δέντρο με μεγάλη ταχύτητα και λίγο αργότερα οι γιατροί ανακοίνωσαν τον θάνατό του. Πριν περάσει πολλή ώρα από το δυστύχημα, δύο ακόμη σκιέρ χτύπησαν, πολύ κοντά στο σημείο της σύγκρουσης.

Το Ολυμπιακό Χωριό που έγινε φυλακή

Σχεδόν πάντα, η χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες δαπανά εκατομμύρια δημιουργώντας τις τέλειες εγκαταστάσεις τόσο για τη φιλοξενία των αθλητών, όσο και για τα αθλήματα - όταν η λάμψη τελειώνει, βέβαια, δε γίνεται καμία προσπάθεια διατήρησης αυτών των χώρων. Έτσι έγινε και στη λίμνη Placid στις ΗΠΑ.

Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν ότι δε θα άφηναν τις Ολυμπιακές δομές να παρακμάσουν. Σκέφτηκαν ότι θα ήταν τέλεια ιδέα να τους έδιναν κι άλλες χρήσεις – να τις μετατρέψουν σε φυλακή, για παράδειγμα. Το σχέδιο, λοιπόν, ήταν να δημιουργηθούν δωμάτια που αργότερα θα λειτουργούσαν ως κελιά κρατουμένων.

Φυσικά και ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, με αθλητές να αρνούνται «να φυλακιστούν εκεί». Όπως έγραψε το Sports Illustrated το 1979, «γύρω από αυτήν τη φυλακή ξέσπασε επανάσταση που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».

Παρά τις αντιδράσεις, η κατασκευή ολοκληρώθηκε κανονικά και πλέον εκεί στεγάζονται οι φυλακές ανδρών FCI Ray Brook.

Το σκάνδαλο της Tonya Harding

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού και της ποπ κουλτούρας.

Όλα συνέβησαν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς της Νορβηγίας, το 1994. Η Nancy Kerrigan βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της – το ίδιο και η Tonya Harding. Ήταν οι κορυφαίες του καλλιτεχνικού πατινάζ και μεγάλες αντίπαλοι στα προκριματικά της εθνικής ομάδας ΗΠΑ.

Η Kerrigan προπονούταν για το αμερικανικό Πρωτάθλημα. Ολοκλήρωσε τη ρουτίνα της και πήγαινε να αλλάξει, την ώρα που τη χτύπησαν στο γόνατο. Ο άνθρωπος που της επιτέθηκε έφυγε, εκείνη τραυματίστηκε και ήταν αδύνατο να συμμετάσχει στον αγώνα της επόμενης ημέρας. Η Harding λοιπόν, χωρίς ανταγωνισμό πια, πήρε με ευκολία το χρυσό κι εξασφάλισε τη θέση της στην εθνική – άρα και στη Νορβηγία.

Τέσσερις ημέρες μετά, ο σωματοφύλακας της Harding, Shawn Eckhardt, ομολόγησε κι έφερε το σκάνδαλο στο φως. Αποκάλυψε ότι η επίθεση στην Kerrigan ήταν οργανωμένη από τον ίδιο και τον Jeff Gillooly, πρώην σύζυγο της Tonya. Προσέλαβαν κάποιον για τη δουλειά, για να εκτοπίσει την αθλήτρια και να βοηθήσει τη Harding να προχωρήσει με ευκολία.

Η Harding επέμενε πως δε γνώριζε τίποτα – δήλωσε «ντροπή στη σκέψη πως κάποιος κοντινός της συμμετείχε σε αυτό». Ο Gillooly κατέθεσε εναντίον της, η Ολυμπιακή Επιτροπή διχάστηκε σχετικά με την ευκαιρία της να αγωνιστεί στη Νορβηγία, όμως τελικά, πήγε.

Κι η Kerrington, έχοντας πια γίνει καλά, αγωνίστηκε μαζί της.

Η Nancy κέρδισε αργυρό μετάλλιο, η Tonya βγήκε 8η. Λίγο μετά, η τελευταία δήλωσε ένοχη ως συνεργός στο έγκλημα. Της απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διοργάνωση καλλιτεχνικού πατινάζ στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 100 χιλιάδων δολαρίων.