REAL LIFE TRUE STORIES

Ετοιμάζεσαι για συνέντευξη; 5 σημάδια που δείχνουν ότι η νέα δουλειά είναι τοξική, πριν την πρόσληψη


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2022

Ετοιμάζεσαι για συνέντευξη; 5 σημάδια που δείχνουν ότι η νέα δουλειά είναι τοξική, πριν την πρόσληψη
pexels
Αν ετοιμάζεσαι να πας σε συνέντευξη για δουλειά ή αν μόλις έφυγες από εκεί, καλό είναι να μην αγνοήσεις τα παρακάτω σημάδια γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, μαρτυρούν πως το νέο περιβάλλον είναι τοξικό.

Σύμφωνα με έρευνα, ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι ο κυριότερος λόγος που πολλοί εργαζόμενοι παίρνουν την απόφαση να παραιτηθούν από τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία.

Όταν η δουλειά χαρακτηρίζεται από τοξικότητα, γίνεται εφιαλτική καθώς θέτει σε κίνδυνο πρώτα απ' όλα την ψυχική μας υγεία. Επιστρέφοντας στο σπίτι, συνεχίζει να είναι στο μυαλό μας με αποτέλεσμα να μην αποφορτιζόμαστε καθόλου και να ξεσπάμε σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που μας συμβαίνει.

Το ιδανικότερο σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αναγνωρίσεις ότι ένα εργασιακό περιβάλλον είναι τοξικό πριν προσληφθείς σε αυτό και αν σου φαίνεται αδύνατο, υπάρχουν 5 εμφανή σημάδια τη μέρα της συνέντευξης που σου δείχνουν την έξοδο κινδύνου.

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή αν ο μελλοντικός σου εργοδότης:

1. Μιλάει με άσχημα λόγια για τους πρώην ή τους τωρινούς υπαλλήλους του

Αν το άτομο που είναι πιθανό να γίνει ο επόμενος υπεύθυνός σου, μιλάει άσχημα για το προσωπικό του, είτε αναφέρεται στο παρελθόν είτε στο παρόν, αυτό είναι ένα από τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα καθώς στο μέλλον, έτσι θα μιλάει και για σένα. Γι' αυτό μην αγνοήσεις συμπεριφορές που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επιζήμιες όταν δώσεις τα χέρια με τον νέο σου εργοδότη.

2. Δεν σου συστήνει κανέναν άλλον από την ομάδα

Σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, οι εργοδότες συνήθως σου παρουσιάζουν τις συνθήκες της νέας δουλειάς ενώ σε συστήνουν με την πρώτη ευκαιρία στην ομάδα, στην οποία πρόκειται σε λίγο καιρό να ανήκεις. Αν παρατηρήσεις ότι ο μελλοντικός σου εργοδότης διστάζει ή αποφεύγει να σε γνωρίσει σε συναδέλφους, τότε αυτό είναι ένα από τα κυριότερα σημάδια τοξικότητας και δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης.

3. Μιλάει ψυχρά για την επιτυχία

Αν ο πιθανός μελλοντικός σου εργοδότης, μιλάει με ψυχρό και απρόσωπο τρόπο για την επιτυχία, τότε μάλλον το κλίμα στη νέα δουλειά δεν είναι και τόσο καλό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει καμία συναδελφικότητα και ότι ο τελικός σκοπός είναι ο μόνος που έχει σημασία για τους ανθρώπους, με τους οποίους πρόκειται να συνεργαστείς.

4. Αρνείται να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις

Αν το άτομο που σκοπεύει να σε προσλάβει, αποφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως γύρω από τον ακριβή μισθό, τότε μάλλον θέλει να αποκρύψει πράγματα για τις συνθήκες στη νέα δουλειά. Αυτό σίγουρα δεν είναι από τα καλύτερα σημάδια όταν περνάς από συνέντευξη.

5. Δημιουργεί άσχημη διάθεση στην ομάδα

Αν παρατηρήσεις ότι τα μέλη της ομάδας που δουλεύουν εκεί, έχουν πεσμένη διάθεση αυτή είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον, στο οποίο σκέφτεσαι να πιάσεις δουλειά. Αν βλέπεις ότι δουλεύουν με δυσφορία και αγανάκτηση, καλό είναι να το ξανασκεφτείς γιατί αν αποφασίσεις να πεις το ναι, σε λίγο καιρό μπορεί να έχεις κι εσύ ψυχολογικές μεταπτώσεις.