WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η «Μέθοδος ηρεμίας» και πώς 5 βήματα φτάνουν για να διαχειριστούμε και την πιο δύσκολη κατάσταση


JTeam

7 Φεβρουαρίου 2022

Τι είναι η «Μέθοδος ηρεμίας» και πώς 5 βήματα φτάνουν για να διαχειριστούμε και την πιο δύσκολη κατάσταση
pexels
Αν τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, νιώθετε ένα τεράστιο βάρος κι έχετε συσσωρευμένο άγχος που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα, δεν είστε οι μόνοι. Η «μέθοδος ηρεμίας» ωστόσο, έρχεται να βοηθήσει στη σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μέσα από μερικά απλά βήματα.

Όταν είμαστε υπό συνθήκες πίεσης, ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά. Η πανδημία ήταν ένα καλό πείραμα στη διαχείριση του άγχους μας και οι περισσότεροι γίναμε ευάλωτοι παραπάνω από το κανονικό.

Η αδυναμία να ελέγξουμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις απέναντι σε καταστάσεις που βιώσαμε για πρώτη φορά, μας έκανε να αναπτύξουμε μηχανισμούς άμυνας που όμως, δεν εγγυώνται τη μείωση του συσσωρευμένου στρες. Σύμφωνα με την Dr Amy Saltzman: «Σε δύσκολες εποχές και συνθήκες, οι επιλογές μας δεν μειώνουν πάντα το άγχος που βιώνουμε. Μερικές φορές, αντίθετα, το αυξάνουν».

Όπως εξηγεί ωστόσο, υπάρχει μια μέθοδος που είναι ικανή να συμβάλλει στη διαχείριση των συναισθημάτων μας σε στρεσογόνες περιόδους. Λέγεται «μέθοδος ηρεμίας» και λειτουργεί σαν ένα είδος ψυχικής θεραπείας. Είναι αρκετά απλή στην εφαρμογή της και μας ζητάει να κάνουμε παύση από ό,τι μας φορτίζει, εστιάζοντας στη σωστή εκπνοή. Σκεφτείτε το σαν μια εσωτερική «απογραφή».

Όταν νιώθετε ότι κατακλύζεστε από αρνητικά συναισθήματα, έχετε υπερβολικό άγχος και είστε σε απόγνωση, η επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας μπορεί να σας ηρεμήσει αποτελεσματικά και να να προσφέρει την απαραίτητη χαλάρωση στον οργανισμό σας.

Τα 5 βήματα της αποτελεσματικής μεθόδου

Όπως περιγράφει η Saltzman για το πρώτο βήμα της μεθόδου: «Όταν συνειδητοποιείτε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα εξωτερικά και εσωτερικά, απλά πατήστε το pause». Μετά, κάντε εκπνοές, επιτρέποντας στον εαυτό σας να νιώσει οποιοδήποτε συναίσθημα έρχεται στην επιφάνεια.

«Όσο αναπνέετε, αποδεχτείτε την κατάσταση ως έχει», όπως προσθέτει. Είτε βιώνετε άγχος εξαιτίας της πανδημίας, είτε στη σχέση σας είτε στο εργασιακό σας περιβάλλον, το να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε την κατάσταση όπως είναι, δεν σημαίνει ότι είστε χαρούμενοι γι' αυτό. Απλώς, σύμφωνα με την επιστήμονα, «αναγνωρίζετε την κατάσταση ως έχει, είτε σας αρέσει είτε όχι». Αυτό έχει να κάνει με την αποδοχή αυτού που ζείτε και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο βήμα.

Έτσι κάνετε περισσότερο χώρο στις συναισθηματικές σας αντιδράσεις. Επόμενο βήμα, το οποίο απαιτεί αρκετό καιρό για την υλοποίησή του (ώρες, μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες), είναι ο τρόπος που θα επιλέξετε να απαντήσετε σε όλο αυτό που σας συμβαίνει. Αφού έχετε κάνει παύση, εκπνοή και έχετε αποδεχτεί τι σας συμβαίνει, επιτρέποντας σε κάθε σας συναίσθημα να εκδηλωθεί, κι έχετε επιλέξει το πώς θα το χειριστείτε, μένει να δεσμευτείτε με την αλλαγή που μόλις φτιάξατε και έχει σχέση με τα άτομα που είναι στη ζωή σας αλλά και την ίδια σας τη ζωή.

Αυτή είναι και η πιο δύσκολη απόφαση καθώς απαιτεί να θέσετε όρια και νέες ισορροπίες. Δεν πιάνει πάντα, όπως λένε και οι ειδικοί, αλλά σίγουρα μας βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα κάθε αρνητικό συναίσθημα και το άγχος που μας κυριεύει ακόμη και αν όλα φαινομενικά μοιάζουν να έχουν επουλωθεί.

Το σημαντικό είναι να θυμάστε πως αρκεί ένα βήμα τη φορά και μπορεί να εκπλαγούμε από το πόσο αποτελεσματικό μπορεί τελικά να είναι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.