Από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των επιδημιών εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος σωτηρίας είναι η προφύλαξη από τους ιούς.
H πανδημία από τον κορωνοϊό (COVID-19) έχει εξαπλωθεί και ταλανίζει όλον τον κόσμο. Η δημόσια υγεία είναι συνάρτηση πολιτικών παραμέτρων αλλά και προσωπικών επιλογών. Οι πολιτικές πρακτικές πασχίζουν να ανακόψουν την ορμή και τις συνέπειες του ιού για τη δημόσια υγεία και οι ατομικές ενέργειες αφορούν στην ατομική μας ευθύνη. Και η πολιτική πρακτική και η ατομική ευθύνη έχουν ως βάση τους τη ζωή.
Ένα είναι το σίγουρο με τη σημερινή κατάσταση της επιδημίας του κορωνοϊού που ζούμε. Διανύουμε έναν αγώνα δρόμου να νικήσουμε έναν ιό που εισέρχεται στον οργανισμό μας από το στόμα, από τη μύτη κι από τα μάτια, δηλαδή έχει ως πύλη εισόδου τις βασικές μας αισθήσεις. Οι αισθήσεις μας είναι η ζωή μας. Αν δε διαφυλάξουμε τις αισθήσεις μας, θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας. Δε συζητώ καν την παράλογη συνωμοσιολογία για το αν υπάρχει σε τόσο μεγάλη έκταση ο ιός covid. Αν δεν υπήρχε δε θα ταλανίζονταν η παγκόσμια υγεία και οικονομία.
Ας επανέλθουμε στην κανονικότητα της ορθής κρίσης. Ποια είναι τα μέσα προστασίας από τη διάδοση του ιού; Η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων στις κοινωνικές επαφές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος σωτηρίας από τη διάδοση του ιού που αλλοτριώνει την υγεία, την οικονομία και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Κι αν η καραντίνα αποτελεί τον μονόδρομο, τα έξυπνα συναισθήματα, όπως θα αποδείξω μέσα από έρευνα, αποτελούν τη δική μας ψυχική δίοδο στην αποφυγή του πόνου, που τυχόν μας προκαλεί ο ιδιότυπος αυτός εγκλεισμός. Τα συναισθήματα είναι σύνθετες βιωματικές υποκειμενικές εμπειρίες. Ό,τι αισθανόμαστε στην ψυχή μας αλληλεπιδρά και στο σώμα μας. Τα συναισθήματά μας εκφράζονται στα μάτια μας, στη φωνή και στη γλώσσα του σώματός μας. Τα βασικά μας συναισθήματα είναι η χαρά, η ευτυχία, η έκπληξη, η λύπη, ο πόνος, ο φόβος, οι φοβίες κ.ά.
Γεννάται λοιπόν, το ερώτημα. Υπάρχουν έξυπνα και μη έξυπνα συναισθήματα; Και τι εννοώ με τον όρο έξυπνα συναισθήματα; Έξυπνα είναι τα συναισθήματα, που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, ανεξάρτητα από την εξωτερική πραγματικότητα. Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό; Τα συναισθήματα δεν τιθασεύονται πάντα με συνειδητή προσπάθεια. Αλλά ελέγχονται με τη λογική σκέψη. Τα παράλογα συναισθήματα γεννούν παράλογα πάθη που αποπλανούν. Και προκαλούν καταστροφικές αλλαγές στη συμπεριφορά και δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες σχέσεις.
Τα έξυπνα συναισθήματα, για παράδειγμα της αισιοδοξίας, της προθυμίας, της ολοκλήρωσης της προσωπικότητάς μας, της αποδοχής και της ανακούφισης μάς κάνουν ανθεκτικούς στις επιπτώσεις της καραντίνας και θα μας φέρουν στο μέλλον πιο κοντά. Αυτό σημαίνει ο όρος που εισάγω στη Συμβουλευτική Φιλοσοφία και Ψυχολογία και λέγεται έξυπνα συναισθήματα. Κάνουμε πράγματα, που εμπλεκόμαστε συναισθηματικά, και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Θα επαναλάβω τη βασική αρχή που επισημαίνω και στο βιβλίο μου: Η φιλοσοφημένη γυναίκα: εμείς φτιάχνουμε τη μοίρα μας με τα έξυπνα συναισθήματά μας.
Μιχαήλ Κ. Μαντζανάς
Α. Καθηγητής Παν/μίου
Σεμινάρια Αυτογνωσίας και προσωπικής Ανάπτυξης
Fb / Instagram / YouTube: Michail Mantzanas
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.