REAL LIFE TRUE STORIES

Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Οι ιστορίες 7 διάσημων έργων τέχνης που εμπνεύστηκαν από τον χορό


JTeam

29 Απριλίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Οι ιστορίες 7 διάσημων έργων τέχνης που εμπνεύστηκαν από τον χορό
Instagram/ amycrehore
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Η ημερομηνία προέκυψε από την ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Εμπνέει, ενώνει, αιχμαλωτίζει τη φαντασία, εγείρει τα πιο έντονα συναισθήματα. Ο χορός ήταν και είναι αντικείμενο εξερεύνησης από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο ενώ πίσω από κάθε χορευτικό δημιούργημα επαληθεύεται αυτό που είχε πει κάποτε η Maya Angelou: «όλα στο σύμπαν έχουν έναν ρυθμό, όλα χορεύουν».

Πολλοί πίνακες που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο, δημιουργήθηκαν με έμπνευση τον χορό. Από έργα με μπαλαρίνες για πρωταγωνίστριες μέχρι τα πιο εμβληματικά πορτρέτα με χορευτικές κινήσεις που έμειναν στην ιστορία, αυτά είναι τα επικρατέστερα και οι ιστορίες τους.

Lola de Valence - Édouard Manet (1862)

Το 1862 η ελαιογραφία της διάσημης Ισπανίδας χορεύτριας μπαλέτου, Dolores Melea ήταν μέρος μιας συλλογής έργων που είχε ξεκινήσει ο Manet στην προσπάθεια του να δώσει στο κοινό μια μικρή γεύση για το πώς είχε εξελιχθεί ο χορός τότε στη χώρα.

Jenny.Gr
Instagram/ stephanieherdrich

Ο πίνακας απεικονίζει τη Dolores λίγο πριν βγει στη σκηνή. Το κοινό της στο θέατρο γίνεται διακριτό στα δεξιά του πίνακα αλλά στην πραγματικότητα ο Manet τον ζωγράφισε στο ατελιέ του Παρίσι και πρόσθεσε το κοινό στη συνέχεια.

The Ballet Class - Edgar Degas (1871-1874)

Σύμφωνα με τα αρχεία της Βιβλιοθήκης της Όπερας του Παρισιού ο Edgar Degas είχε παρακολουθήσει πάνω από 177 μπαλέτα και όπερες ενώ κατάφερε να έχει ειδική πρόσβαση στα παρασκήνια προτού αποκτήσει αρκετά χρήματα για να μπορεί να πληρώνει το εισιτήριο των παραστάσεων.

Είναι φανερό πως ο κόσμος του μπαλέτου ευέξαπτε την φαντασία του και κάπως έτσι μας χάρισε δεκάδες πίνακες όπου έχει αιχμαλωτίσει με μοναδικό τρόπο όλη την ομορφιά πίσω από τις μπαλαρίνες.

Seated Dancer in Pink Tights - Henri de Toulouse-Lautrec (1890)

Ο ανατρεπτικός και εκκεντρικός για την εποχή του μεταϊμπρεσιονιστής, Henri de Toulouse-Lautrec, κατέγραψε μοναδικά τη θεατρική ζωή στο Παρίσι τον 19ο αιώνα και αυτός ο πίνακας είναι ίσως ο πιο αντιπροσωπευτικός.

Πρωταγωνίστρια είναι μια μπαλαρίνα, η οποία εμφανίζεται να είναι εξαντλημένη μετά από κάποια πρόβα κι έχει τα μαλλιά της χαλαρά.

Seviliana (Dancer with Castanet) - Robert Henri (1904)

Η ελαιογραφία που ολοκληρώθηκε το 1904 από τον Robert Henri δείχνει το εκληκτικό πορτρέτο μιας χορεύτριας από τη Σεβίλλη. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Henri με άκρατο ρομαντισμό θέλησε να μεταφέρει μια ολόκληρη εποχή μέσα από το έργο σου, αιχμαλωτίζοντας την Ισπανίδα χορεύτρια με την παραδοσιακή της ενδυμασία και τις καστανιέτες.

Jenny.Gr

Dance (I) - Henri Matisse (1909)

Ο πίνακας "Ο Χορός" είναι μια ελαιογραφία σε καμβά του Henri Matisse και αναπαριστά πέντε φιγούρες σε κυκλικό σχηματισμό μπροστά από επίπεδο φόντο. Η απόδοση είναι απλοποιημένη, με επίπεδα σχήματα και μορφές χωρίς λεπτομέρειες. Μέσα από τις επαναλήψεις της καμπύλης γραμμής και του κόκκινου χρώματος αντανακλάται ρυθμός και κίνηση, ενώ η απουσία προοπτικής δίνει ένα αίσθημα ακαθόριστου χώρου.

Οι γιγαντόσωμες φιγούρες χορεύουν ανάμεσα σε γη και ουρανό, παρασυρμένες σε ένα αέναο στροβιλισμό. Ο χορός γίνεται το συμβολικό όραμα του σύμπαντος, στο οποίο η ζωή ερμηνεύεται ως μια κυκλική αρμονία.

Oberon, Titania and Puck with Fairies Dancing - William Blake (1786)

Ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος, μυστικιστής και οραματιστής και ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους ποιητές, ο William Blake βάζει ως πρωταγωνιστές μορφές που εύχονται μεταξύ τους καλοτυχία σε μια πράξη που προέρχεται από ένα όνειρο.

Ο χορός και πάλι πρωτοστατεί εδώ και υμνείται η κάθε του μορφή.

Χωρίς τίτλο (Χορός) - Keith Haring (1987)

Το στυλ του Keith Haring είναι μοναδικό όπως και αυτό το έργο χωρίς τίτλο που δημιουργήθηκε το 1987. Πέντε χορευτές με ζωηρά χρώματα δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης και συμβολίζουν τη ζωή και την ενότητα.

Αυτό θα πει χορός!