REAL LIFE TRUE STORIES

Όλα όσα μαρτυρούν τα πόδια μας για εμάς


JTeam

18 Ιουνίου 2022

Όλα όσα μαρτυρούν τα πόδια μας για εμάς
pexels
Ήξερες ότι τα πόδια μας μπορούν να αποκαλύψουν τι δουλειά κάνουμε αλλά και προβλήματα υγείας που μπορεί να μην έχουμε διαγνώσει;

Τα πόδια δεν είναι μόνο ένα από τα πιο αξιόπιστα μη λεκτικά σήματα της γλώσσας του σώματος αλλά μπορούν να μαρτυρήσουν πολλά για εμάς, όπως επίσης και ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

Όπως καταλήγουν οι ειδικοί, όλοι έχουν προβλήματα με τα πόδια τους και τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη φροντίδα. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η μανικιουρίστ, Erin Beckett-Gland: «Τα πόδια λένε συχνά μια ιστορία. Μπορώ να καταλάβω πότε κάποιος φοράει παπούτσια πολύ μικρά για εκείνον από τον τρόπο που τα νύχια του χωρίζονται ή τα δάχτυλά του είναι πιεσμένα... Μπορώ να καταλάβω πότε έχουν πρηνισμό, πάνε τα πόδια τους προς τα μέσα ή χρειάζονται στήριξη στο τόξο επειδή έχουν τα σημάδια ενός κάλου και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού αποκλίνει».

Όπως υποστηρίζει ο ποδίατρος Robert Spalding, συγγραφέας του The Science of Pedicure, «οι υπερ-ενισχυμένοι κάλοι είναι ένα "δώρο" των μη φυσιολογικών σημείων πίεσης στο πόδι ή στα δάχτυλα των ποδιών». Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει είναι να ελέγχει τα παπούτσια που φοράει ο ασθενής του στο ραντεβού.

«Συνδυάζω το πόδι με το παπούτσι, καθώς τα παπούτσια μπορούν να επιδεινώσουν ή να βελτιώσουν σχεδόν το 90% των περισσότερων προβλημάτων στα πόδια και τα δάχτυλα», λέει ενώ προσθέτει: «Εμείς οι ποδολόγοι έχουμε μια μεγάλη βάση ασθενών μεταξύ των οποίων οι δουλειές απαιτούν να είναι όρθιοι για πολύ ώρα, όπως οι υπάλληλοι σε αποθήκες, οι μεταφορείς επιστολών και οι υπάλληλοι εστιατορίων. Θα παρατηρήσω το σχήμα του ποδιού τους, καθώς όσο περισσότερη πίεση ασκείται στο πόδι, τόσο περισσότερο θα γίνεται φαρδύ και μακρύ με τον καιρό».

Η nail artist, Vanessa Sanchez McCullough εξηγεί πως καταλαβαίνει εύκολα αν κάποιος είναι δρομέας ή ορειβάτης από τη ζημιά που έχουν τα μεγάλα νύχια των ποδιών του. «Το συνεχές χτύπημα του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού στο sneaker συνήθως δημιουργεί ζημιά στο νύχι που θα φαίνεται μελανιασμένο και πολλές φορές αναγκάζει το νύχι να "σηκωθεί" από το κρέας».

Από την άλλη λέει: «Τα άτομα που φορούν συχνά ψηλοτάκουνα, έχουν πολύ συχνά κότσι και υπερβολικούς κάλους γύρω από τα δάχτυλα των ποδιών». Σύμφωνα με την ίδια μάλιστα, «Ένας καταρτισμένος πεντικιουρίστας μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα υγείας, επειδή τόσο τα νύχια των χεριών όσο και των ποδιών μπορεί να δείχνουν κάτι για την υγεία ενός ατόμου».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ενδείξεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια σοβαρή διάγνωση. Εξετάζονται το δέρμα και τα νεύρα για να προσδιοριστούν τυχόν υποκείμενες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να βρεθεί ακόμη και μελάνωμα.

TAGS