REAL LIFE TRUE STORIES

Περίοδος στη θάλασσα: Τελικά, σταματάει το αίμα στο νερό;


JTeam

12 Ιουλίου 2022

Περίοδος στη θάλασσα: Τελικά, σταματάει το αίμα στο νερό;
Pexels
Το ίδιο το νερό δεν θα κάνει ποτέ την περίοδο σου να εξαφανιστεί

Το καλοκαίρι είναι εδώ και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η περίοδος στο νερό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί αρκετά κυρίως όταν θέλουμε να φύγουμε για διακοπές.

Τελικά, το αίμα σταματάει στο νερό ή είναι μια ακόμη αβάσιμη θεωρία;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι το ίδιο το νερό δεν θα κάνει ποτέ την περίοδο σου να εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Dr Sarah Welsh: «Η περίοδος δεν σταματά στο νερό αλλά μέσα σε αυτό, μειώνεται η ροή του αίματος εξαιτίας της πίεσης του νερού στο σώμα».

Όπως εξηγεί και η Michele Haughton, MD, ob-gyn της Weill Cornell Medicine και της NewYork-Presbyterian: «Δεν έχει σημασία αν βρίσκεσαι στο νερό ή στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα χαντάκι, η περίοδος εξακολουθεί να έρχεται. Αν δεν έχεις ιατρικά προβλήματα, όπως ορμονικές διαταραχές, που είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση της περιόδου, τότε δε θα σταματήσει να έρχεται».

Αυτό που συμβαίνει κάθε φορά που μπαίνεις στη θάλασσα ή την πισίνα, είναι ότι νιώθεις πως το αίμα σταματά αλλά το νερό απλά εμποδίζει την έξοδο. Αυτό οφείλεται στην πίεση του νερού που περιβάλλει τον κόλπο αφού μπορεί να εξουδετερώσει τη δύναμη της βαρύτητας που βοηθάει τη ροή του αίματος από το σώμα μας.

Αν έχω διαρροή μέσα στο νερό, θα φανεί;

Αν τώρα φοβάσαι ότι θα δουν οι γύρω σου το αίμα που πιθανότατα βγει όσο είσαι στο νερό, μην ανησυχείς καθόλου αφού δεν γίνεται το νερό της θάλασσας από μπλε να γίνει κόκκινο από λίγες μόνο σταγόνες αίματος. Αν διατηρείς τους φόβους σου όμως, καθώς βγεις από το νερό, καλύτερα να έχεις φορέσει ένα ταμπόν που θα μπορούσε να σε γλιτώσει από τα μάτια άβολων παρατηρητών.

Το κολύμπι πάντως στη διάρκεια της περιόδου είναι ό,τι πιο ευεργετικό για τον οργανισμό. Είναι μια υπέροχη άσκηση που απαλύνει τις κράμπες εκείνων των ημερών και συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία μας.