REAL LIFE WHO

«Δεν με νοιάζει αν προσβάλλεσαι»: Η νέα καμπάνια της Nike λέει όλη την αλήθεια για το γυναικείο ποδόσφαιρο


JTeam

12 Ιουλίου 2022

«Δεν με νοιάζει αν προσβάλλεσαι»: Η νέα καμπάνια της Nike λέει όλη την αλήθεια για το γυναικείο ποδόσφαιρο
«Όλα όσα πρέπει να υπερνικήσει μια γυναίκα για να παίξει ποδόσφαιρο, χρειάζεται επιτέλους να βγουν στη δημοσιότητα»

9 γυναίκες πρωταγωνιστούν σε μια διαφορετική καμπάνια, φτιαγμένη για να πει όλη την αλήθεια για το γυναικείο ποδόσφαιρο από τη Nike και τη δημοφιλή σχεδιάστρια με έδρα το Λονδίνο, Martine Rose.

Αποτυπώνοντας τη μαγεία της στο εμβληματικό Shox, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών, η Rose παρουσιάζει το Shox MR4 με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Αντί να βάλει μερικά λαμπερά μοντέλα να παρουσιάσουν το παπούτσι, σκέφτηκε να δώσει την ευκαιρία σε 9 "αφανείς" ηρωίδες αθλήτριες από όλο τον κόσμο ώστε να αφηγηθούν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία, αφυπνίζοντας το κοινό για τα ζητήματα που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν στο ποδόσφαιρο.

Η προβολή που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες οι άνδρες στο ποδόσφαιρο, για τις γυναίκες είναι πολύ πιο απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά όπως υπογραμμίζει η Martine, «χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη πάνω σε αυτό. Όλα όσα πρέπει να υπερνικήσει μια γυναίκα για να παίξει ποδόσφαιρο, χρειάζεται επιτέλους να βγουν στη δημοσιότητα» και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο μαζί της.

Η γνωστή σχεδιάστρια ήθελε λοιπόν να βάλει στο επίκεντρο μια συζήτηση που δεν ανοίγει κανείς. «Πάντα ενδιαφερόμουν για τα άτομα που μένουν στην αφάνεια και σε καμία περίπτωση δεν τους αξίζει». Έδωσε φωνή και βήμα λοιπόν σε 9 διαφορετικές γυναίκες από κάθε γεωγραφικό σύνορο, συμπεριλαμβανομένων νεαρών Αφγανών και Ουκρανών προσφύγων που συνεχίζουν να έχουν φιλοδοξίες στον χώρο παρά τον εκτοπισμό τους.

Στο φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσε σήμερα η Nike, οι 9 πρωταγωνίστριες φορούν τα νέα αθλητικά παπούτσια όπως τα έχει επιλέξει η Rose, και όλες μαζί συμβολίζουν τους αγώνες που έχει δώσει η καθεμία ξεχωριστά για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που συναντούν καθημερινά στο ποδόσφαιρο.

«Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλές», «Δεν με νοιάζει αν προσβάλλεσαι», «Προστατεύω τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο».

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αποφθέγματα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν από τον Γάλλο φωτογράφο, Pascal Gambarte υπό τη στιλιστική επιμέλεια της Tamara Rothstein.

Ανάμεσα στις γυναίκες, η πρώτη μαύρη manager της Αγγλίας, Hope Powell, η δικηγόρος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπερασπίζεται τα θύματα σεξουαλικής βίας στο ποδόσφαιρο και πέρσι βοήθησε στην εκκένωση της γυναικείας ομάδας του Αφγανιστάν, Kat Craig, αλλά και οι Khartoum Dembelé και Founé Diawara, που είναι ιδρύτριες του Les Hijabeuses κι έχουν δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για τις Μουσουλμάνες στο ποδόσφαιρο.

Οι ιστορίες αφήγησης ήταν πάνω από 10.000. Όπως λέει η Rose: «Οι περισσότερες γυναίκες στο ποδόσφαιρο έχουν κι από μια τρελή ιστορία να μοιραστούν για τις θυσίες και τους συμβιβασμούς που έπρεπε να κάνουν αλλά και τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν».

Το μισθολογικό χάσμα των δύο φύλων είναι ανάμεσα στις επικρατέστερες ιστορίες που αξίζει να δει κανείς πιο προσεκτικά, κοιτάζοντας την καμπάνια. Πολλές από τις πρωταγωνίστριες αναγκάζονται να κάνουν κι άλλες δουλειές για να επιβιώσουν και αυτή είναι η μεγαλύτερη πραγματικότητα που ήρθε επιτέλους η ώρα να βγει στη δημοσιότητα όπως της αξίζει.