REAL LIFE TRUE STORIES

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: Όταν ο Al Capone έβαψε τον Βαλεντίνο κόκκινο, κυριολεκτικά


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2023

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: Όταν ο Al Capone έβαψε τον Βαλεντίνο κόκκινο, κυριολεκτικά
Instagram/ wiseguys_heist
Μια διαφορετική (αιματοβαμμένη) εκδοχή από το μακρινό 1929 όσο οι ερωτευμένοι γιόρταζαν τη μέρα

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν ήταν πάντα καρδούλες και έρωτας. Πίσω στη δεκαετία του 1920, μια πολύ διαφορετική ιστορία εκτυλίχθηκε στην Αμερική την ημέρα των ερωτευμένων. Συγκεκριμένα, το 1929, κι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, όσο οι υπόλοιποι υμνούσαν τον έρωτα, ο Al Capone αποφάσισε να κάνει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον μεγάλο αντίπαλό του, Bugs Moran. Το μακελειό σε μια αποθήκη του Σικάγου έμεινε στην ιστορία ως η Σφαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου και σηματοδότησε την αρχή του τέλους και για τους δύο gangster.

Τα δύο στρατόπεδα

Στα τέλη της δεκαετίας του '20, ο ιταλός Al Capone στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης κυριαρχούσε με τη συμμορία του στο νότιο τμήμα του Σικάγου ενώ ο Moran με τους Ιρλανδούς και τους Γερμανούς στο βόρειο. Το μεγάλο έπαθλο για τους δύο gangster ήταν τα εκατομμύρια δολάρια από την παράνομη διακίνηση του αλκοόλ. Ο Capone πέρα από τη δίψα για χρήμα και εξουσία, ήθελε να πάρει εκδίκηση επειδή ο αντίπαλός του είχε σκοτώσει μερικούς δικούς του ανθρώπους.

H στρατηγική ιδέα πίσω από την πράξη θανάτου του Moran ήταν στα χέρια του συνεργάτη του Al Capone, Vincenzo Antonio Gibaldi, που έμεινε γνωστός στην ιστορία και με το ψευδώνυμο Jack McGurn αλλά και ως «πολυβόλο». Το σχέδιο είχε ως εξής: θα του έκλεινε ραντεβού σε μέρος της επιλογής του, με την πρόφαση ότι θα του παρείχε ακριβό ουίσκι. Οι άνθρωποι του Scarface μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, θα αναλάμβαναν τα υπόλοιπα.

A post shared by The Mob Museum (@themobmuseum)

Το σχέδιο της εξόντωσης

Ο Moran δέχτηκε την πρόταση κι έτσι στις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου πήγε σε μια αποθήκη του Βόρειου Σικάγου. Πέντε άνδρες του Al Capone ήταν εκεί ενώ εμφανίστηκαν με δύο αυτοκίνητα που έμοιαζαν με περιπολικά. Οι τρεις ήταν ντυμένοι αστυνομικοί και οι άλλοι δύο με πολιτικά ενώ ολόγυρα παραφύλαγαν πολλοί συνεργάτες της εγκληματικής του δραστηριότητας.

Όταν φάνηκε να μπαίνει ο αιώνιος αντίπαλός του στην αποθήκη, οι τρεις «αστυνομικοί» ανέλαβαν δράση. Με καταδρομική επιχείρηση αιφνιδίασαν τα επτά άτομα που βρίσκονταν μέσα και τους διέταξαν να σταθούν με την πλάτη στον τοίχο. Τους γάζωσαν εν ψυχρώ με τα αυτόματα Thompson που έφεραν. Όσοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο των πυροβολισμών, άκουσαν τους συνεχόμενους πυροβολισμούς, ειδοποιώντας αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

Ο τόπος του εγκλήματος (2122 Ν. Clark Street) ήταν τουριστικό αξιοθέατο μέχρι το 1967, που η αποθήκη κατεδαφίστηκε. Ο αιματοβαμμένος τοίχος της εκτέλεσης αποσυναρμολογήθηκε τούβλο - τούβλο και πουλήθηκε σε δημοπρασία

Ο μοιραίος απολογισμός

Ο απολογισμός ήταν έξι θύματα, τα οποία ήταν πισώπλατα χτυπημένα κι ένας σοβαρός τραυματίας. Όταν τον ρώτησαν ποιος τον πυροβόλησε, αυτός ψέλλισε «κανείς» και άφησε την τελευταία του πνοή. Από τους επτά νεκρούς, πέντε ήταν μέλη της συμμορίας του Moran, ένας συνεργαζόμενος κακοποιός κι ένας μηχανικός που είχε κληθεί για να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο της συμμορίας και βρέθηκε κατά λάθος εκεί τη λάθος ώρα.

Το τραγικό στο συμβάν είναι πως από όλα αυτά απουσίαζε ο θανάσιμος εχθρός του Al Capone, o Μοραν. Για την ακρίβεια, σώθηκε επειδή πήγε καθυστερημένα στο ραντεβού και όταν είδε τους τρεις «αστυνομικούς» φρόντισε να εξαφανιστεί. Μετά την αιματοχυσία, ο λαός ξεσηκώθηκε στο Σικάγο για να μπει επιτέλους ένα τέλος στη δράση των συμμοριών.

Φυσικά, κανείς δεν συνελήφθη από την αστυνομία και πρώτος από όλους ο Al Capone καθώς είχε ισχυρό άλλοθι ότι βρισκόταν στη Florida για διακοπές. Το θέμα ωστόσο δεν ξεχάστηκε και πήρε παγκόσμια έκταση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε δράση με το FBI και το IRS (Εφορία). Οι δύο υπηρεσίες κατάφεραν να ξεσκεπάσουν τη δράση του Al Capone, που συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα για φοροδιαφυγή. Η εξουσία του και η ειδίκευσή του στο οργανωμένο έγκλημα μόλις είχε λάβει τέλος.

A post shared by Sunny Black (@wiseguys_heist)

H διαφορετική ιστορία για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Το μακελειό στις ταινίες «Μερικοί το προτιμούν καυτό» του Billy Wilder το 1959 και «Σημαδεμένος» το 1932 ενώ παράλληλα ήταν το θέμα της ταινίας Νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου του Roger Corman, που γυρίστηκε το 1967.