REAL LIFE TRUE STORIES

Όχι, οι γυναίκες δε φοβούνται να ασχοληθούν επαγγελματικά με την τεχνολογία


JTeam

6 Μαρτίου 2023

Όχι, οι γυναίκες δε φοβούνται να ασχοληθούν επαγγελματικά με την τεχνολογία
Στη Novibet, η ισότητα γίνεται προτεραιότητα και οι γυναίκες κάνουν διαρκή βήματα μπροστά - Δύο εργαζόμενες μάς εξηγούν γιατί

Τα πράγματα στον χώρο εργασίας αλλάζουν, κι όχι επειδή μάθαμε να εργαζόμαστε από το σπίτι και συνηθίσαμε σε νέους ρυθμούς. Οι γυναίκες κινούνται δυναμικά σε χώρους που εξακολουθούν να θεωρούνται ανδροκρατούμενοι, καταρρίπτουν το ένα στερεότυπο μετά το άλλο, διεκδικούν τα δικαιώματα τους και έχουν κουραστεί να τις ρωτούν πώς συνδυάζουν “καριέρα και μητρότητα”. Κι οι εταιρείες, από την πλευρά τους, αντιλαμβάνονται την ανάγκη για πρόοδο, αλλά και τα βήματα που χρειάζεται να κάνουν προκειμένου να δημιουργήσουν περιβάλλοντα ισότητας και συμπερίληψης. Κι η Novibet είναι μία τέτοια εταιρεία.

Όταν φέρνουμε στον νου μας μία GameTech εταιρεία, έχουμε, ενδεχομένως, κάποια κενά σχετικά με τη θέση της εργαζόμενης - και είναι λογικό. Καταρχάς, απασχολούνται γυναίκες σε τμήματα του τομέα της τεχνολογίας; Κι έπειτα, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εξελιχθούν; Η Ευαγγελία Μηλάτου, Senior Talent Acquisition Specialist, και η Κωνσταντίνα Πυλαρινού, Scrum Product Owner, μίλησαν μαζί μας και έλυσαν κάθε απορία.

Jenny.Gr
photo credits: Τζίνα Σκανδάμη

Αυτήν τη στιγμή, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στη Novibet αγγίζει το 25% ενώ βασικός στόχος της εταιρείας, είναι να το αυξήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετέχει σε μία σειρά career events, με πιο πρόσφατο το Womenhack που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο - ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει το 2023.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι αφιερωμένη στην προώθηση της ισότητας στον χώρο εργασίας κι ενθαρρύνει τις γυναίκες να συνεργαστούν με εργοδότες που όραμα τους, είναι η ποικιλομορφία και η παροχή ευκαιριών σε όλους. O COO της Novibet, Λάμπρος Σιαλμάς, πρότεινε και παρακίνησε την ομάδα να συμμετάσχει στο Womenhack, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία της συμμετοχής στην διοργάνωση. Το Womenhack είναι στην ουσία ένα κάλεσμα στο γυναικείο κοινό που σκέφτεται να ασχοληθεί με την τεχνολογία ή που ήδη έχει μία θέση και θα ήθελε κάποια αλλαγή, ώστε να δει πως, πράγματι, πρόκειται για μία επιχείρηση που θέλει να ενδυναμώσει την παρουσία των γυναικών στο δυναμικό της.

Η Κωνσταντίνα Πυλαρινού, η οποία αυτήν τη στιγμή συντονίζει και διαχειρίζεται μία ομάδα 20 ατόμων ως Scrum Product Owner στο Τμήμα Τεχνολογίας, ήταν εκεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Jenny.Gr
photo credits: Τζίνα Σκανδάμη

«Ήταν πάρα πολύ ωραίο», είπε. «Αρχικά, είδαμε γυναίκες κάθε ηλικίας - από νεαρές που έκαναν πρακτική ή που ήρθαν απευθείας από τη σχολή, μέχρι μεγαλύτερες. Δεν υπήρχε περιορισμός. Γυναίκες που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας, δηλαδή ήδη ασχολούνται με κώδικα και project management, μεταξύ άλλων, αλλά και πολλές που σκέφτονταν να αλλάξουν καριέρα. Ήταν ευχάριστο, αναγνωριστικό, με γρήγορα πεντάλεπτα interviews».

Η Κωνσταντίνα σπούδασε Πληροφορική και θεωρεί πως είναι λάθος να αναπαράγουμε την άποψη πως «οι γυναίκες φοβούνται να ασχοληθούν με την τεχνολογία». Μάλιστα, είναι πολύ καλές σε αυτό - ακόμη κι αν ο χώρος θεωρείται ανδροκρατούμενος, αλλάζει διαρκώς κι εξελίσσεται. Οι προγραμματίστριες της Νovibet «απορροφώνται αρκετά εύκολα, είναι όλες πολύ καταξιωμένες και με μεγάλη εμπειρία», τόνισε. Κι η Ευαγγελία Μηλάτου, από την πλευρά του HR, ήρθε να το επιβεβαιώσει. «Για θέσεις όπως Business Analysts, Data Scientists, QA Engineers, θα έλεγα ότι ναι, είναι δυνατή η παρουσία της γυναίκας στις αιτήσεις που δεχόμαστε».

Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στην ισότητα. Ενθαρρύνει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το φύλο τους, να κυνηγήσουν τους στόχους τους, ενώ θα δούμε αρκετές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις - στη διεύθυνση του τμήματος Casino και της Εξυπηρέτησης Πελατών, για παράδειγμα. Προωθεί την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερο, και έμπρακτα δείχνει γιατί αποτελεί ελκυστικό εργοδότη.

Jenny.Gr
photo credits: Τζίνα Σκανδάμη

Η ιστορία της Κωνσταντίνας, αποτελεί τρανό παράδειγμα. “Είχα μηδενική εμπειρία και ό,τι έχουμε χτίσει σε αυτά τα δυόμισι χρόνια, το έχουμε χτίσει μαζί. Με βοήθησαν παρά πολύ και βλέπω πως αυτό κάνουν σε όλους τους ρόλους, σε όλες τις θέσεις. Βοηθάμε και αγκαλιάζουν τα νέα μέλη, γίνεται εσωτερική εκπαίδευση και στο tech έχουν περάσει άτομα που ξεκίνησαν από την εξυπηρέτηση πελατών - βελτιώνονται διαρκώς, μάλιστα, μέσα από τη σωστή συνεργασία».

Τι άλλο χρειάζεται να γίνει, για να ασχοληθούν περισσότερο με την τεχνολογία;

«Σίγουρα να υπάρχει ένα κάλεσμα, το οποίο θα είναι δυνατό και έντονο», σημείωσε η Ευαγγελία. «Δηλαδή να δει μία γυναίκα ποια εταιρεία μπορεί να την υποστηρίξει, να δει τι θέσεις υπάρχουν. Και να κινητοποιηθούν οι εταιρείες, να το επικοινωνήσουν στο κοινό τους. Εμείς αυτό κάνουμε, σίγουρα και μέσω πρακτικών - είναι ένα ακόμη project που τρέχουμε, το οποίο επίσης δεν έχει φύλο και χρώμα. Δίνοντας το καλό παράδειγμα, προωθώντας τις γυναίκες στον χώρο, μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα μπροστά».

Μάθετε περισσότερα για ανοιχτές θέσεις απασχόλησης στη Novibet, εδώ.

TAGS