REAL LIFE TRUE STORIES

Ο λόγος που απαγορεύεται να πετάξει αεροπλάνο πάνω από το Taj Mahal


JTeam

12 Ιουνίου 2023

Ο λόγος που απαγορεύεται να πετάξει αεροπλάνο πάνω από το Taj Mahal
Όχι, δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς αεροπλάνα. Πριν από την εμφάνισή τους, οι επιλογές μας για μακρινά ταξίδια ήταν πολύ περιορισμένες - ο κόσμος βασιζόταν στα υπερωκεάνια για να διασχίσει τον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό ή στους σιδηροδρόμους για τα υπεραστικά εσωτερικά ταξίδια, τα οποία μερικές φορές διαρκούσαν ημέρες ή και εβδομάδες. Αυτό καθιστούσε τα μακρινά ταξίδια ανέφικτα για όσους δεν είχαν την πολυτέλεια αφήσουν τις υποχρεώσεις τους - άσε που μια κρουαζιέρα δεν πρέπει να ήταν και τόσο φτηνή.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μέρη ανοιχτά για αεροπορικά ταξίδια, εμπορικά ή μη, και ορισμένες περιοχές είναι αυστηρά περιορισμένες ή αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό από τα περισσότερα αεροσκάφη. Οι λόγοι ποικίλλουν, από περιβαλλοντικούς, μέχρι λόγους ασφαλείας και αστικούς μύθους, και όχι πάντα σε μέρη που θα περίμενε κανείς. Ένα από αυτά, είναι και το Taj Mahal.

Εδώ και καιρό, το Taj Mahal αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι ευρέως γνωστό για την απίστευτη αρχιτεκτονική και τις διακοσμήσεις της εποχής των Μογγόλων. Το ίδιο το Taj Mahal είναι ένα γιγάντιο μαυσωλείο για τη Mumtaz Mahal, μια πρώην αυτοκράτειρα της εποχής, αλλά δεν είναι το μοναδικό κτίριο του συγκροτήματος. Εκεί θα βρούμε τζαμιά, κήπους, ακόμη και ένα μουσείο, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μέχρι τη δεκαετία του 2010, δεν υπήρχαν επίσημοι περιορισμοί στον εναέριο χώρο γύρω από το Taj Mahal, κάτι που άλλαξε μετά από μια σειρά καταγγελιών. Σύμφωνα με τους Times of India, το 2015, τόσο οι αρχαιολόγοι όσο και η υπηρεσία ασφαλείας του Taj Mahal ζήτησαν να θεσπιστεί επίσημη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αφού ο ινδικός στρατός είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο στην άμεση γειτονιά του μαυσωλείου πολλές φορές, αν και μία από αυτές μπορεί να ήταν ατύχημα.

Μέχρι το 2019, το Taj Mahal είχε εξασφαλίσει το καθεστώς της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά οι αρχές βρέθηκαν ακόμη να προειδοποιούν τους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούσαν εντός της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (μέσω NDTV). Στις αρχές του 2022, κάτι που θα μπορούσε να ήταν και εμπορικό αεροσκάφος, εθεάθη να πετά σε μέρος που δεν έπρεπε, προκαλώντας περισσότερες αντιφράσεις από αρχαιολόγους και αξιωματούχους ασφαλείας. Κάποιος το έβγαλε ακόμη και βίντεο, το οποίο ανέβασε στο Twitter.