REAL LIFE TRUE STORIES

Εξαφάνιση Titan: Οι 4 φορές που όντως πέτυχε αποστολή διάσωσης υποβρυχίων


JTeam

21 Ιουνίου 2023

Εξαφάνιση Titan: Οι 4 φορές που όντως πέτυχε αποστολή διάσωσης υποβρυχίων
Η πρώτη επιτυχημένη αποστολή διάσωσης, ήταν το 1917

Αυτήν την ώρα, διασωστικές ομάδες αναζητούν το υποβρύχιο Titan, οι επιβάτες του οποίου θα έβλεπαν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού. Το ναυάγιο βρίσκεται περίπου 435 μίλια νότια του St John's στο Newfoundland του Καναδά, και περιβάλλεται από συντρίμμια, κάτι που κάνει «επικίνδυνα τα πράγματα» καθώς υπάρχουν παντού, σύμφωνα με τον Frank Owen, απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας.

Κανείς δεν γνωρίζει γιατί το Titan έχασε την επικοινωνία με το σκάφος επιφανείας MV Polar Prince, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται το ίδιο ή επιβάτες του. Το ανησυχητικό είναι πως, ανά τα χρόνια, έχουν γίνει ελάχιστες διασώσεις – 4, για την ακρίβεια, τις οποίες θα δούμε παρακάτω.

HMS K13, 1917

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το HMS K13 του Βασιλικού Ναυτικού βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή στη Σκωτία, με 80 άτομα στο πλήρωμα. Βυθίστηκε κανονικά μεν, αλλά τέσσερις ανεμιστήρες της μηχανής δεν είχαν κλείσει σωστά και το υποβρύχιο πλημμύρισε. Μάλιστα, επειδή δεν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας, άργησαν να καταλάβουν ότι κάτι πήγαινε λάθος, οπότε η αποστολή διάσωσης ξεκίνησε με μία μέρα καθυστέρηση. Από τους 80 επιβάτες, σώθηκαν οι 48.

USS Squalus, 1939

Πάλι σε αποστολή που πραγματοποιήθηκε για λόγους εκπαίδευσης, το USS Squalus, με 56 στρατιώτες του ναυτικού και 3 πολίτες, βρισκόταν στο New Hampshire όταν μία βαλβίδα στη μηχανή κόλλησε και πλημμύρισε ο χώρος. Από τους επιβαίνοντες, οι 26 έφυγαν αμέσως από τη ζωή καθώς το υποβρύχιο χάθηκε 73 μέτρα κάτω από το νερό. Το πλήρωμα των 32 ατόμων και ένας πολίτης έστειλαν σήμα για βοήθεια και κατάφεραν να σωθούν.

Pisces III, 1973

Το εμπορικό υποβρύχιο Pisces III είχε μόλις 66 ώρες οξυγόνου για τους επιβάτες του, όταν έσπασε η αλυσίδα που το συνέδεε σε πλοίο, 480 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επί δύο ημέρες, γίνονταν αποτυχημένες προσπάθειες για τη διάσωσή τους και, τελικά, μπόρεσαν να τους βγάλουν από το νερό όταν είχαν μόλις 12 λεπτά οξυγόνου.

AS-28, 2005

Το ρωσικό υποβρύχιο μπλέχτηκε σε ένα δίχτυ ψαρέματος, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης. Ενώ στην αρχή έλεγαν πως το πλήρωμα θα είχε οξυγόνο για 5 ημέρες, εκπρόσωπος του Ναυτικού δήλωσε ότι είχαν μόλις 24 ώρες, χωρίς να δώσει εξηγήσεις για την τεράστια απώλεια. Με βοήθεια από διεθνείς ομάδες διάσωσης, σώθηκαν και τα 7 μέλη του, 6 ώρες πριν τελειώσει το οξυγόνο.