REAL LIFE TRUE STORIES

5 πράγματα που δεν ήξερες για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ


JTeam

22 Αυγούστου 2023

5 πράγματα που δεν ήξερες για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ
@oppenheimermovie /instagram
Όσα δεν γνώριζες για τον «πατέρα» της πυρηνικής βόμβας

Η ημερομηνία της 24ης Αυγούστου πλησιάζει και το κοινό ανυπομονεί για την επόμενη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, η οποία είναι αφιερωμένη σε μια από τις προσωπικότητες που άλλαξε τα δεδομένα της σύγχρονης ιστορίας. Ο λόγος για το «Oppenheimer», και συγκεκριμένα για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Τον άνθρωπο που όπως θα δούμε, αποφάσισε να ρισκάρει με την καταστροφή του κόσμου.

Η νέα ταινία του Νόλαν, αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ πωλήσεων, ενώ πριν βρεθούμε ξανά στους κινηματογράφους αξίζει να ρίξουμε μια καλύτερη ματιά σε όσα αφορούν τον Οπενχάιμερ.

«Ήθελα να μεταφέρω το κοινό στο μυαλό και την εμπειρία ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο κέντρο της μεγαλύτερης αλλαγής στην ιστορία» λέει αρχικά ο Νόλαν.

«Η ιστορία του Οπενχάιμερ, είναι μία από τις σπουδαιότερες ιστορίες. Είναι γεμάτη παράδοξα και ηθικά διλήμματα. Αυτό είναι το υλικό που με ενδιαφέρει. Ενώ η ταινία αποπειράται να βοηθήσει το κοινό να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτά που κάνουν, την ίδια στιγμή αναρωτιέται αν θα έπρεπε να τα κάνουν.

«Σε διαφορετικά σημεία, προσπαθούμε να καταβυθιστούμε στην ψυχή του Oppenheimer και να στείλουμε το κοινό σε ένα συναισθηματικό ταξίδι. Αυτή ήταν η πρόκληση της ταινίας, να πούμε μέσα από την οπτική του την ιστορία ενός ανθρώπου που έχει εμπλακεί σε μία συναρπαστική και καταστροφική αλληλουχία γεγονότων, για τους σωστούς όμως λόγους».

5 πράγματα που δεν ήξερες για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ

Ο γιος του Οπενχάιμερ έπασχε από σχιζοφρένεια

Συναρπαστική και τραγική χαρακτηρίζεται από πολλούς η ζωή του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και αυτό γιατί σημαδεύτηκε από δυο σημαντικά γεγονότα. Αρχικά η πρώτη γυναίκα που ερωτεύτηκε, η Ζαν Τάτλοκ, υπέφερε από προβλήματα ψυχικής υγείας και έβαλε τέλος στη ζωή της. Και στη συνέχεια, ο γιος του, Πίτερ, πάλευε με μη διαγνωσμένη σχιζοφρένεια.

Η μεγάλη του αγάπη πέρα από τη φυσική, ήταν η λογοτεχνία.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ποιητικούς επιστήμονες, όπως αναφέρεται κατά καιρούς. Πέρα από τη φυσική, η μεγάλη του αγάπη είχε να κάνει με την φιλοσοφία, την λογοτεχνία και την ποίηση. Συχνά ανέφερε αποσπάσματα από την Bhagavad Gita, ενώ πριν την μεγάλη πυρηνική δοκιμή Trinity, είχε απαγγείλει: «Τώρα έγινα ο Θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων».

Ο μικρότερος αδελφός του, Φρανκ, ήταν επίσης φυσικός

Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ δεν ήταν ο μόνος που είχε ξεχωρίσει μέσα στην οικογένεια. Και ο μικρότερος του αδερφός Φρανκ, αποτέλεσε έναν από τους πιο διάσημους φυσικούς και επιστήμονες της εποχής, καθώς συμμετείχε και στο Σχέδιο Μανχάταν.

Μικρός έκανε συλλογή ορυκτών

Η επιστήμη, η φύση, αλλά και τα πετρώματα, ήταν μερικά στοιχεία που είχαν αποσπάσει από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον του διάσημου επιστήμονα. Ως παιδικό χόμπι, ο ίδιος είχε την ορυκτολογία. Μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών, είχε συγκεντρώσει μια συλλογή αρκετά εντυπωσιακή ώστε να τη δωρίσει στην Ορυκτολογική Λέσχη της Νέας Υόρκης

Φοβόταν τα αεροπλάνα

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως ένας επιστήμονας, ο οποίος συνέβαλε με τον δικό τους τρόπο στην εξέλιξη της σύγχρονη ιστορίας, είχε έναν σημαντικότερο φόβο και αυτός ήταν τα αεροπλάνα. Ως αποτέλεσμα, προτιμούσε να ταξιδεύει με αυτοκίνητο, ακόμη και για μεγάλες αποστάσεις.