REAL LIFE TRUE STORIES

Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, φεύγει από τη ζωή η πριγκίπισσα Νταϊάνα


JTeam

31 Αυγούστου 2023

Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, φεύγει από τη ζωή η πριγκίπισσα Νταϊάνα
Splash News
Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο κόσμος σοκάρεται στο άκουσμα της είδησης πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι

Τους τελευταίους μήνες της ζωής της, η Νταϊάνα χαμογελούσε και πάλι. Στη ζωή της είχε μπει ο περιζήτητος εργένης, Ντόντι Αλ Φαγιέντ. Οι δυο τους προσπάθησαν να κρατήσουν κρυφή τη σχέση τους, όμως, αυτή αποκαλύφθηκε και για τους παπαράτσι ήταν κάτι σαν λαχείο μια φωτογραφία τους. Λίγες ημέρες πριν το τραγικό τέλος και των δύο, Νταϊάνα και Αλ Φαγιέντ έκαναν διακοπές στη γαλλική Ριβιέρα. Πριν επιστρέψουν στο Λονδίνο, αποφάσισαν να περάσουν μια νύχτα στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Ριτς, που ανήκε στον πατέρα του Ντόντι.

Jenny.Gr
Splash News

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα τις 31ης Αυγούστου του 1997, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγέντ, προσέκρουσε στη 13η τσιμεντένια κολόνα στήριξης της οροφής του τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά στο Παρίσι.

Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να βρει ακαριαίο θάνατο ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ, αλλά και ο ίδιος ο Φαγέντ. Η 36χρονη πριγκίπισσα, που καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε, αλλά δεν έχασε τη ζωή της ακαριαία. Μέχρι να απεγκλωβιστεί από το όχημα, στο σημείο είχαν σπεύσει παπαράτσι στους οποίους η πριγκίπισσα απευθύνθηκε με τα τελευταία της λόγια: «Αφήστε με ήσυχη».

Jenny.Gr
Splash News

O πυροσβέστης που απεγκλώβισε την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο Χαβιέρ Γκούμερλον ήταν ένας από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος. Ήταν εκείνος που απεγκλώβισε τη Νταϊάνα από το αυτοκίνητο και που θυμάται καλά τα τελευταία λόγια της μητέρας του Γουίλιαμ και Χάρι αλλά και τις πρώτες βοήθειες που της παρείχε για να κρατηθεί στη ζωή. Αρχικά, ο ίδιος περιέγραψε την αντίδρασή του όταν αντιλήφθηκε ότι η ξανθιά γυναίκα που κλήθηκε να σώσει, ήταν η πριγκίπισσα. «Δεν το πίστευα. Είχε ανοιχτά τα μάτια της στην αρχή και είχε τις αισθήσεις της».

Πριν τη βγάλουν από το αυτοκίνητο, εκείνος της κρατούσε το χέρι και προσπάθησε να την παρηγορήσει και να την κρατήσει ψύχραιμη. «Μου είπε "Θεέ μου τι έγινε;" και λίγο αργότερα υπέστη ανακοπή» είπε ο άνδρας. «Της έκανα μαλάξεις στην καρδιά και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άρχισε να αναπνέει ξανά. Ήταν φυσικά μια ανακούφιση γιατί, ήθελα να της σώσω τη ζωή και αυτό νόμιζα ότι το είχα κάνει. Για να είμαι ειλικρινής πίστευα ότι θα ζούσε. Από όσο ήξερα όταν ήταν στο ασθενοφόρο ήταν ζωντανή και περίμενα να ζήσει. Αλλά έμαθα αργότερα ότι είχε πεθάνει στο νοσοκομείο. Ήταν πολύ αναστατωμένη. Ξέρω πια, ότι υπήρξαν σοβαροί εσωτερικοί τραυματισμοί, αλλά όλο το επεισόδιο είναι ακόμα πολύ έντονο στο μυαλό μου. Και η ανάμνηση εκείνης της βραδιάς θα μείνει για πάντα μαζί μου» είπε ο πυροσβέστης και πρόσθεσε: «Τότε δεν είχα ιδέα ότι ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Μόνο όταν την έβαλαν στο ασθενοφόρο ένας από τους άνδρες του ασθενοφόρου μου είπε ότι ήταν αυτή».

Jenny.Gr
Splash News

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, καθώς πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια, ενώ όπως διαπιστώθηκε, λόγω της σύγκρουσης, η καρδιά της είχε μετατοπιστεί προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα. Οι προσπάθειές των γιατρών δεν είχαν αποτέλεσμα και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, έφυγε τελικά από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα.

Το λευκό Fiat Uno και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν τόσο λαοφιλής, που την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκατομμύρια άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι από τη συνταρακτική είδηση του θανάτου της και ο θρήνος για τη χαμένη «πριγκίπισσα του λαού» ήταν μεγάλος. Και συνήθως ο μεγάλος θρήνος οδηγεί τους ανθρώπους σε μια πορεία εκλογίκευσης των γεγονότων η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στη «γέννηση» διάφορων θεωριών συνωμοσίας.

Πολλοί δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν ακόμη την «επίσημη» εκδοχή, με τις πιο ακραίες φωνές να μιλούν ανοιχτά για σχέδιο εξόντωσης της Νταϊάνα από τη βασιλική οικογένεια επειδή η πριγκίπισσα ήταν έγκυος και άρα μεγάλες οι πιθανότητες το παιδί της να είναι μελαψό. Η Νταϊάνα πάντως, δεν ήταν έγκυος, όπως έδειξαν οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στη συνέχεια και μάλιστα η ίδια δεν είχε αναφέρει ποτέ και σε κανέναν κάποια πιθανότητα εγκυμοσύνης. Όλο αυτό, ωστόσο, εντάθηκε όταν ο πατέρας του Ντόντι, Μοχάμεντ, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το ζευγάρι σκοτώθηκε επειδή η μοναρχία δεν άντεχε τη σκέψη ότι οι γιοι της Νταϊάνα και του πρίγκιπα Κάρολου - κληρονόμοι του βρετανικού θρόνου - θα είχαν για πατριό έναν Αιγύπτιο και Μουσουλμάνο.

Jenny.Gr
Splash News

Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας είναι πως ο οδηγός Χένρι Πόλ ήταν μυστικός πράκτορας (της Βρετανίας; των ΗΠΑ; της Γαλλίας; μικρή σημασία έχει) ενημέρωνε για όλες τις κινήσεις και πως την κρίσιμη στιγμή τα αφεντικά του τον «έστησαν» και ξεμπέρδεψαν με όλους!

Άλλη θεωρίας συνωμοσίας λέει πως ήταν ξεκάθαρη δολοφονία επειδή καμία από τις 14 κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας που υπήρχαν μέσα στο μοιραίο τούνελ δεν κατέγραψε το παραμικρό. Στην πραγματικότητα αποδείχθηκε πως ο Δήμος του Παρισιού δε συντηρούσε επαρκώς αυτό το σύστημα και πως μετά τις 11 τη νύχτα δεν είχε προσωπικό στους χώρους και δεν έκανε βιντεοσκοπήσεις.

Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας λέει πως η Νταϊάνα δε θα είχε πεθάνει στο τροχαίο καθώς τα τραύματά της δεν ήταν τόσο σοβαρά. Φρόντισαν, όμως, να πεθάνει αυτοί που έσπευσαν πρώτοι εκεί, δήθεν, για να τη βοηθήσουν οι οποίοι φυσικά και ήταν πράκτορες της MI6. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, έρχονται οι γιατροί για να καταρρίψουν αυτή τη θεωρία αφού είναι ξεκάθαροι πως δε γινόταν να είχε επιβιώσει καθώς τα τραύματά της ήταν κάτι παραπάνω από σοβαρά.

Jenny.Gr
Splash News

H πιο δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας για τον θάνατο της Νταϊάνα

Για να είμαστε ειλικρινείς, πάντως, υπάρχει και μια θεωρία συνωμοσίας που (εκ της έρευνας προέκυψε πως) δύσκολα μπορεί να την αποδομήσει κάποιος. Είναι η θεωρία με το λευκό Fiat Uno. Ίχνη λευκού χρώματος υπήρχαν στο αυτοκίνητο που επέβαινε η Νταϊάνα. Κανείς δεν είχε δει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο να μπαίνει στο τούνελ. Υπήρχαν αυτοί που το είδαν να βγαίνει, όμως, και λένε πως ήταν παρκαρισμένο (δήθεν με βλάβη) στο μοιραίο σημείο από πολύ νωρίς. Αποδείχθηκε πως το Fiat Uno ότι άνηκε στο Γάλλο φωτογράφο, Ζαν Πολ Τζέιμς Άντανσον. Σύμφωνα με τον Αλ Φαγιέντ ήταν μυστικός πράκτορας. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως ο Άντανσον είχε πουλήσει το αυτοκίνητο τον Οκτώβριο του 1997 στον 22χρονο οδηγό ταξί, ΛεΒαν Θαν, ο οποίος όταν ανακρίθηκε είπε πως εκείνη την ώρα δούλευε. Προέκυψε, όμως, πως δεν δούλευε και πως οι ώρες ταίριαζαν και θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα στο τούνελ. Υπάρχουν μάρτυρες που ορκίστηκαν πως τον είδαν κοντά στο σημείο της τραγωδίας. Σε ότι αφορά τον Ζαν Πολ Τζέιμς Άντανσον, αυτός αυτοκτόνησε το Μάιο του 2000. Η επίσημη εκδοχή είναι πως έβαλε τέλος στη ζωή του εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων.

Τα γράμματα της Νταϊάνα και οι αναφορές της σε τροχαίο δυστύχημα

Όλα όσα διαβάσατε παραπάνω τροφοδοτούνται από το γεγονός πως η πριγκίπισσα φέρεται να ζήτησε τον Οκτώβριο του 1995 μια ιδιωτική συνάντηση με τον προσωπικό νομικό της σύμβουλο, Βίκτορ Μίσκον, για «να του μιλήσει για κάτι που είχε στο μυαλό της». Ο Μίσκον σημείωσε επιμελώς τη συνομιλία τους, κατά την οποία η Νταϊάνα του είπε ότι «αξιόπιστες πηγές την είχαν ενημερώσει ότι μπορεί να οργανωθεί ένα τροχαίο ατύχημα». Επίσης, η ίδια τόνισε ότι «ή θα κατέληγε νεκρή ή θα τραυματιζόταν σοβαρά». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και μια δεύτερη επιστολή που φέρεται να έγραψε η πριγκίπισσα τον Οκτώβριο του 1996, δύο μήνες μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο. Ο μπάτλερ της, Πολ Μπάρελ, την είχε δημοσιεύσει στο βιβλίο του το 2003, «A Royal Duty».

Jenny.Gr
Splash News

«Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου σήμερα τον Οκτώβριο του 1996 και λαχταράω κάποιον να με αγκαλιάσει και να με ενθαρρύνει να κρατηθώ δυνατή με το κεφάλι μου ψηλά. Αυτή η συγκεκριμένη φάση στη ζωή μου είναι η πιο επικίνδυνη – ο σύζυγός μου σχεδιάζει ένα ατύχημα στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στα φρένα και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, προκειμένου να ανοίξει το μονοπάτι για να παντρευτεί την Τίγκι (την προσωπική του βοηθό)», είχε γράψει η πριγκίπισσα.

Mε πληροφορίες από το Reader.gr