REAL LIFE WHO

Richard Branson: Πού οφείλεται η επιτυχία της δισκογραφικής εταιρείας Virgin


16 Φεβρουαρίου 2014

Η ιστορία του Βρετανού επιχειρηματία με την πολυεπίπεδη επενδυτική δραστηριότητα και τις εκκεντρικές προσωπικές ασχολίες. Ξεκίνησε την περιπέτεια του «επιχειρείν» από μια μικρή δισκογραφική εταιρεία το 1972 που γρήγορα, όμως, γιγαντώθηκε και έφτασε να ηχογραφεί άλμπουμ με τον Tom Jones, τους Rolling Stones, Sex Pistols, Genesis κ.ά.

Ο Richard Branson είναι ένας από τους πρωτοπόρους που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταταγούν σε κατηγορίες. Γεννήθηκε στους κόλπους μιας βρετανικής οικογένειας της μεσαίας τάξης το 1950. Από τη μητέρα του, μια αεροσυνοδό που επίσης πιλοτάριζε αεροπλάνα χωρίς κινητήρα, κληρονόμησε τη γενναιότητα και τον ενθουσιασμό.

Παρόλο που δε διακρίθηκε στις σπουδές, το 1968 έβγαλε το περιοδικό Student για φοιτητές, στο οποίο δημοσιεύτηκαν ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και με το οποίο συνεργάστηκαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Mick Jagger και ο John Lennon. Ο τελευταίος μάλιστα είχε υποσχεθεί να συνθέσει ένα τραγούδι που θα δινόταν ως δώρο σε εύκαμπτο δίσκο με κάποιο τεύχος του Student.

Επηρεασμένος από τον πατέρα του, πρώην αξιωματικό του ιππικού και δικηγόρο, ο Branson, μόνο 18 χρονών και βλέποντας ότι ο τραγουδιστής δεν του έδινε το τραγούδι που είχε υποσχεθεί, τον απείλησε ότι θα δημοσίευε μια καταγγελία για αθέτηση του λόγου του. Τελικά κατάφερε ο Lennon και η Yoko Ono να του προσφέρουν ένα μουσικό θέμα βασισμένο στους χτύπους της καρδιάς του νεογέννητου γιου τους, που μόλις είχε πεθάνει. Κάτι το μεγαλειώδες για ένα περιοδικό τόσο ταπεινό.

Το 1970 άρχισε να πουλάει δίσκους κατόπιν παραγγελίας μέσω ταχυδρομείου. Αγόραζε δίσκους στοκ σε μειωμένη τιμή και τους πούλαγε στο Λονδίνο χρησιμοποιώντας το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του ως σημείο πώλησης.

Στα 23 του χρόνια ο Richard Branson είχε ήδη μια αλυσίδα δισκοπωλείων με το όνομα Virgin Records. Την είχε ξεκινήσει ανακοινώνοντας στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού την πώληση δίσκων μέσω ταχυδρομείου. Πολύ σύντομα διέθετε επίσης ένα στούντιο ηχογράφησης και μαι μικρή δισκογραφική εταιρεία. Ο πρώτος καλλιτέχνης που εξέδωσε ήταν ο Mike Oldfield με το επιτυχημένο του Tubular Bells, που απέφερε πολλά εκατομμύρια, χάρη στα οποία εκτοξεύτηκε σε νέες περιπέτειες. Η Virgin Records μετατράπηκε σε Virgin Megastores, που λειτούργησαν με επιτυχία μέχρι την κρίση της δισκογραφίας. 

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2004, ο Branson ανακοίνωσε τη συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της Virgin Galactic, η οποία θα έκανε ταξίδια στο διάστημα. Η φιλοδοξία δεν είχε όρια. 

Απόδειξη ότι ούτε η αισιοδοξία του έχει όρια, στις τελευταίες πρωτοβουλίες βρίσκεται και η Virgin Unite, μια κοινωφελής οργάνωση που αναλαμβάνει την επίλυση προβλημάτων παγκόσμιας κλίμακας. Ήδη στη νεότητά του, μαζί με το περιοδικό, ο Branson δημιούργησε μια ομάδα υποστήριξης φοιτητών που είχαν προβλήματα ή ζητούσαν συμβουλές, το Sudent Advisory Center, καθώς ήταν πεπεισμένος ότι, αν ένας άνθρωπος κάνει χρήματα από κάποια επιχείρηση, το δίκαιο είναι να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που επιστρέψουν μέρος των κερδών του στην κοινωνία. 

Ένα από τα τελευταία κατορθώματα του Branson είναι η χορήγηση ενός βραβείου εκατομμυρίων σε όποιον εκπονήσει σχέδιο διάσωσης του πλανήτη. Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από είκοσι πέντε εκατομμύρια δολάρια και θα το λάβει όποιος σκεφτεί μια φόρμουλα για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν στην ατμόσφαιρα των φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Συνοδευόμενος από τον Αλ Γκορ και τους υπέρμαχους τους περιβάλλοντος, ο Branson ενθαρρύνει "τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου" να σκεφτούν έναν μηχανισμό που θα περιορίζει το αντίστοιχο 1.000 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Γι΄αυτό, εκτός από το οικονομικό όφελος, έχει ανακοινώσει στους νικητές: "Θα έχετε την ικανοποίηση ότι σώσατε χιλιάδες είδη...και πιθανόν την ίδια την ανθρωπότητα". 

Η επιτυχία του Richard Branson οφείλεται κυρίως στον τρόπο που ενεργεί. Η πρωτότυπη άποψή του περί επιχειρήσεων στον τρόπο τον οδήγησε στην αποτυχία και στον θρίαμβο χωρίς εκείνος να χάσει ποτέ τη διαυγέστατη, χαρούμενη και αισιόδοξη στάση του. Μπορούμε να πούμε ότι η επιτυχία του βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

  • Πριν αλλάξεις κάτι σε μία επιχείρηση, πρέπει να ξέρεις καλά την αγορά στην οποία απευθύνεσαι. Πρέπει να απολαμβάνεις και, πάνω από όλα, να αισθάνεσαι υπερήφανος για την καινούρια επιχείρησή σου. Το πλεόνασμα των εσόδων θα είναι αποτέλεσμα αυτού του πράγματος. Στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης, το παν είναι να "επιβιώσει", να βρίσκεις πόρους να πληρώνεις τιμολόγια. Η επιτυχία θα έρθει. Το να είσαι πρωτοπόρος σημαίνει να αγαπάς το ρίσκο, να δέχεσαι ότι τα πράγματα θα πάνε άσχημα, να ξέρεις ότι πιθανόν να χρεοκοπήσεις μία και περισσότερες φορές στην πορεία.
  • Business is life, η ζωή δεν ξεχωρίζει από την επιχείρησή σου. Όλα είναι ένα. 
  • Η καλή σχέση με τον πελάτη είναι θεμελιώδης, πιο βασική απ΄ό,τι η επιχείρηση. Επιβιώνουν μόνο οι επιχειρήσεις που φροντίζουν τον κόσμο είναι αυτές που έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Η επαφή με τον πελάτη είναι θεμελιώδης.
  • Μια μάρκα είναι καλή αν οι πελάτες αποκομίζουν καλή εμπειρία χρησιμοποιώντας την.
  • Πρέπει να φροντίζεις τους υπαλλήλους, να καταφέρεις να δουλεύουν με ευχαρίστηση. Ο Branson απαντάει καθημερινά σε 50 γράμματα υπαλλήλων. Η εκχώρηση ευθυνών είναι θεμελιώδης όταν η επιχείρηση μεγαλώνει. 
Τι καταλάβαμε εμείς απ' όλη αυτή την ιστορία;  Πως τα πάντα είναι δυνατά αν πιστεύεις ότι είναι δυνατά.  Πηγή: "Το σκάφανδρο του αισιόδοξου" Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.