REAL LIFE WHO

Ο Περικλής Κονδυλάτος στο Jenny.gr


6 Μαρτίου 2014

107.jpg

Από την Δήμητρα Τζαρέλα

Ο εκκεντρικός σχεδιαστής κοσμημάτων σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Ο Περικλής Κονδυλάτος είναι από τους σχεδιαστές που σου προκαλούν την περιέργεια να τους γνωρίσεις μόνο και μόνο από τις εκκεντρικές και ιδιαίτερες δημιουργίες τους καθώς από πριν είσαι σίγουρη για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που θα εξελιχθεί. Κι έτσι ακριβώς συνέβη. Τον συνάντησα στο atelier του στο Κολωνάκι και αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα είναι το τόσο cool & casual στιλ του. Ευγενικός, χαμογελαστός, επικοινωνιακός, με χιούμορ κι ανησυχίες, λογικός κι ονειροπόλος αλλά και με μία ευαίσθητη πλευρά να ξεπροβάλλει στην πορεία της συζήτησης μας.

Με σπουδές στην τέχνη μου εξηγεί πως το να ασχοληθεί με το κόσμημα τον πήγε από μόνο του. Η γενική κρίση στο χώρο της τέχνης ήταν κάτι το απογοητευτικό για εκείνον όπως επίσης κι η σοβαροφάνεια του χώρου που δεν ταίριαζε στην προσωπικότητα του. Με το χώρο της μόδας δεν είχε κάποια σχέση παρά μόνο την παρακολουθούσε ως θαυμαστής σχεδιαστών που τους θεωρούσε καλλιτέχνες όπως ο Lacroix, ο Lagerfeld αλλά κι Έλληνες όπως ο Β. Ζούλιας που θεωρεί ότι έχουν κάτι το διαφορετικό. Αμέσως λάτρεψε την «τρέλα», την παιδικότητα, τον αυθορμητισμό στο περιβάλλον της μόδας κάτι που του φέρνει νιότη, όπως ειλικρινά εξομολογείται.

Το κεφάλαιο Β. Ζούλιας είναι σημαντικό στην καριέρα του καθώς ο γνωστός σχεδιαστής τον έβαλε στη δουλειά αυτή με αφορμή κάποια έργα τέχνης που είχε δημιουργήσει για το atelier του Βασίλη Ζούλια.

Λόγω σπουδών τα κοσμήματά του «κουβαλάνε» εικαστικά στοιχεία κι ίδιος τα θεωρεί έργα τέχνης όπως και πολλά πράγματα γύρω μας, απλά κάποια έχουν περισσότερη φαντασία και κάποια λιγότερη, μου διευκρινίζει. Η έμπνευση του είναι τα πάντα. Η φύση, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα ζώα αλλά κι οι ίδιοι άνθρωποι. Τον ρωτάω για τα ανατρεπτικά υλικά που χρησιμοποιεί όπως τα κόκκαλα αλλά o ίδιος δεν το βλέπει έτσι. «Τα πάντα γύρω μου είναι πιθανά υλικά γιατί διαρκώς σκέφτομαι δημιουργικά. Π.χ αν σπάσει η καρέκλα εγώ θα πω πως μπορεί να αποτελέσει πιθανό υλικό», μου εξηγεί.

10

Του αρέσει να αγκαλιάζει όλα τα στιλ ρετρό , κλασσικό κι επειδή δεν είναι από το χώρο της μόδας δοκιμάζει πιο εύκολα τα πράγματα και τα φέρνει κοντά. «Μ αρέσει να δίνω τη μοντέρνα ματιά στο κλασσικό, στη γλώσσα που το καταλαβαίνει η καθεμία. Οτιδήποτε είναι κλασσικό κάποτε ήταν groundbreaking και κατάφερε να γίνει κλασσικό» μου λέει χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η πέρλα, που χρησιμοποιεί συχνά, πιστεύει πως είναι το πιο πρωτοποριακό υλικό, ένα στολίδι της φύσης που δεν μπορεί να θεωρηθεί ποτέ ξεπερασμένο.

Θέλει το κόσμημα να είναι πρωταγωνιστής αλλά όχι πάνω από τον άνθρωπο που το φοράει. Το θεωρεί πολύ σημαντικό και το βάζει ισάξια με τα άλλα αξεσουάρ καθώς δεν πρέπει να είναι δευτερεύον σε σχέση με τα παπούτσια ή την τσάντα . «Γιατί το κόσμημα θα πρέπει να είναι κάτι μικρό και συμπληρωματικό και το παπούτσι να είναι εντυπωσιακό;», συμπληρώνει. Ο ίδιος πολλές φορές, μάλιστα, ξεκινάει από το κόσμημα που θα βάλει πριν βγει έξω και μετά καταλήγει στο ντύσιμο.

Απολαμβάνει τον τίτλο του πιο ανατρεπτικού και hot σχεδιαστή κοσμήματος στην Ελλάδα, όπως και κάθε καλό τίτλο άλλωστε, αλλά ίσως να τον βαραίνει το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται για τα πολύ μεγάλα κοσμήματα του κι αυτό γιατί δεν θέλει να θεωρούνται εκτός πραγματικότητας κι ότι είναι δύσκολο να φορεθούν. «Υπάρχει μία εμπορική πραγματικότητα στη δουλειά μας στην οποία θέλω να είμαι μέσα κι όχι αποστασιοποιημένος», μου εξηγεί. Σίγουρα, η ταυτότητά του ως καλλιτέχνης και να δώσει το δικό του στίγμα είναι πολύ σημαντικά για τον ίδιο αλλά όχι μόνο με την έννοια του πιο ανατρεπτικού σχεδιαστή κοσμημάτων.

Παραμύθι ή πραγματικότητα, αναρωτιέμαι όπως τον ακούω να μου μιλάει: «Είμαι από το παραμύθι αλλά νιώθω επιτακτικά την ανάγκη να βρίσκομαι στην πραγματικότητα.», απαντάει σκεπτικός.

Όσον αφορά τη νέα συλλογή του Περικλή Κονδυλάτου για την Άνοιξη-Καλοκαίρι ο τίτλος της είναι "Elixir of life" κι ενθουσιασμένος μας αποκαλύπτει ότι έχει να κάνει αισθητά με την Άνοιξη, το χρώμα, τη χαρά, τη ζωή , τη φύση, τη θετική ενέργεια. Τα υλικά είναι απλά όπως οι χάντρες αλλά το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο καθώς το έχει ανακατέψει με πολλά vintage πράγματα που τα αγαπάει ιδιαίτερα.

SPRING-SUMMERΑπό τη νέα συλλογή του για την Άνοιξη-Καλοκαίρι 2014

«Όλα τα αγαπάω από τη νέα μου συλλογή αλλά είναι κάποια που τα έκανα με γνώμονα την εμπορική διάσταση, καθώς η Ελληνίδα είναι πιο κλασσική και δεν μπορώ να μην το λάβω υπόψη μου. Οι Ελληνίδες το ψάχνουν το καινούριο και το μοντέρνο κι ενώ σαν προσωπικότητες είναι έντονες, όταν πάνε να ντυθούνε σκέφτονται τι θα πει ο κόσμος κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εκπαιδεύονται όμως κι άμα τους το δείξεις κάτι συνδυασμένο είναι ανοιχτές να τολμήσουν κι αυτό το λατρεύω», συνεχίζει. Θα ήθελε να βάλει κοσμήματα του, αν ζούσε, η Liz Taylor αλλά και η Sarah Jessica Parker καθώς του αρέσουν οι γυναίκες που έχουν χαρακτήρα κι όχι οι πολύ ωραίες.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο πρώτο eco-fashion show που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, μου λέει για την απέραντη αγάπη του στο δημιούργημα αυτό του Θεού και μου εξηγεί πως θεωρεί ότι κάποιος που είναι ασυνείδητος δεν θα ευαισθητοποιηθεί από την οικολογική προσπάθεια που κάνει ο χώρος της μόδας αλλά πιστεύει βαθιά ότι ο κάθε χώρος με τη δύναμη που έχει, μπορεί συλλογικά να πετύχει κάτι.

Τον ρωτάω για την φιλοδοξία της καριέρας στο εξωτερικό και αυτό που μου διευκρινίζει είναι πως η καριέρα του καθενός είναι μία και δεν χωρίζεται σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Απλά θα ήθελε να γίνει η δουλειά του γνωστή σε πιο πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Κάτι που δεν το αποκλείει καθώς πιστεύει πως στη ζωή όλα είναι πιθανά κι όταν τα έχεις άπιαστα δεν γίνονται γιατί είναι σαν να λες στο σύμπαν ότι αυτό δεν είναι για μένα. Πιστεύει πολύ στους Έλληνες καθώς μπορούν να σταθούν άνετα στο εξωτερικό με το εξαιρετικό ταλέντο τους.

More info: Επισκεφτείτε τη σελίδα Pericles Kondylatos Jewellery για να μάθετε που θα βρείτε τα κοσμήματα του Περικλή Κονδυλάτου.

Πάρτε μία ιδέα από τις ξεχωριστές δημιουργίες του:

[gallery-312951] Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.