REAL LIFE WHO

15 χρόνια Wikipedia: πόσο αξιόπιστη είναι;


16 Ιανουαρίου 2016

Η Wikipedia, το προσωπικό όραμα του επιχειρηματία Jimmy Wales, που έκανε την εμφάνισή της στις 15 Ιανουαρίου του 2001, με την φράση "Ηello World". Tο αρχικό όνομα που επιθυμούσε ο οραματιστής ήταν "Nupedia".

Σήμερα διαθέτει 38 εκατομμύρια λήμματα σε 289 γλώσσες και στηρίζεται αποκλειστικά στην δουλειά των 60.000 και πλέον εθελοντών και των 6 μονίμων υπαλλήλων της, για την διαχείριση, επεξεργασία και ανανέωση των άρθρων της, αλλά και στο κοινό του Internet για τη χρηματοδότησή της. O ίδιος δηλώνει πως σκόπιμα δεν επεδείωξε να βγάλει χρήματα από αυτή την ιστορία και πως το κίνητρό του ήταν "κάθε άνθρωπος σε κάθε γωνιά του πλανήτη να έχει δωρεάν πρόσβαση στη μόρφωση".

H αλήθεια είναι πως δεν κατάφερε ποτέ να παροπλίσει τους ογκώδεις τόμους της εγκυκλοπαίδειας ή όποιων άλλων σοβαρών εγχειρηδίων. Όλοι πια γκουκλάροντας, από μαθητές μέχρι info-junkies, το πρώτο που θα κάνουν αναζητώντας μια πληροφορία είναι ένα κλικ στην Wikipedia. Σίγουρα έχετε συναντήσει κι εσείς λάθη, πολλές φορές μάλιστα κραυγαλέα βγάζοντας το συμπέρασμα πως η έλλειψη αξιοπιστίας της είναι δεδομένη και δεν την κάνει ενδεδειγμένη πηγή πληροφοριών με κλειστά μάτια. Ασφαλώς δεν παύει να είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που αποτελεί καλή αφορμή για να ψάξει κανείς καλύτερα.

Παράλληλα, αναφέρει δημοσίευμα του BBC, to μοντέλο της Wikipedia έχει αρχίσει να παλιώνει ενώ αρκετοί από τους εθελοντές της χάνουν το ενδιαφέρον τους και την εγκαταλείπουν χωρίς όμως να αντικαθίστανται με τους παλαιότερους ρυθμούς από "νέο αίμα".

Το κεφάλαιο "Wikipedia" χωράει αρκετή κριτική σχετικά με την αντικειμενικότητα και την κοιτίδα των πληροφοριών. Το 2012 το «Bureau of Investigative Journalism» με έδρα το Λονδίνο, αποκάλυψε ότι έξι Βρετανοί βουλευτές δημιουργούσαν οι ίδιοι ή οι συνεργάτες τους το προφίλ τους μέσα από το κοινοβούλιο. "Αν κάποιος γράψει ένα εντελώς φιλικά προσκείμενο άρθρο για τον Ομπάμα ή τον Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθεί σίγουρα κάποιος άλλος να τον διορθώσει", ισχυρίζεται ο Wales θέτοντας την διαφορετικότητα των συντακτών ως συστατικό αξιοπιστίας.

Με αφορμή τα 15α γενέθλιά της, σε ένα επετειακό post, οι ιθύνοντές της μας ενημερώνουν ότι τα άρθρα της έχουν επεξεργαστεί 808.187.367 φορές, ενώ στην κορυφή της λίστας με τα λήμματα που έχουν υποστεί τις περισσότερες επεξεργασίες, βρίσκεται ο Geroge W. Bush με 42.862 edits και στην 5η θέση ο Michael Jackson (28,152 edits).