REAL LIFE WHO

Κ.Π. Καβάφης: Ο «Αλεξανδρινός» ποιητής που γεννήθηκε και πέθανε την ίδια μέρα


The Jennettes

29 Απριλίου 2021

Καβάφης
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα, στις 29 Απριλίου. Το 1863 ήταν το έτος που ήρθε στη ζωή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και έζησε γι' αυτό και αναφέρεται συχνά ως «ο Αλεξανδρινός».

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα στις 29 Απριλίου. Το 1863 ήταν το έτος που ήρθε στη ζωή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και έζησε γι' αυτό και αναφέρεται συχνά ως «ο Αλεξανδρινός». Ήταν το ένατο παιδί του Πέτρου - Ιωάννη Καβάφη,  μεγαλέμπορου βαμβακιού, και της Xαρίκλειας Φωτιάδη, που ανήκε σε παλιά φαναριώτικη οικογένεια μεγαλεμπόρων και κοινοτικών επιτρόπων της Κωνσταντινούπολης. 

Έχει γράψει δεκάδες ποιήματα, ενώ πολλά βρέθηκαν ολοκληρωμένα ή μισοτελειωμένα στα χαρτιά του. Τα σημαντικότερα έργα του τα δημιούργησε μετά τα 40. Οι θεματικοί του κύκλοι ήταν τρεις, τα ιστορικά ποιήματα, τα αισθησιακά και τα φιλοσοφικά. 

Το 1933, ο Καβάφης άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια, όπου και πέθανε τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 10 αποφθέγματα του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού, που κατέλαβε μία εξέχουσα θέση και στην ευρωπαϊκή ποίηση.

«Ίσως το φως να' ναι μια νέα τυραννία. Ποιος ξέρει τι καινούργια πράγματα θα δείξει».

«Ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος. Ο ανύπανδρος ζει σαν άνθρωπος και πεθαίνει σαν σκύλος».

«Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει του αχαρίστου όχλου των θνητών».

«Ήθελα να δώσω φως και συγκίνηση σε όσους είναι σαν και εμένα καμωμένοι…»

«Υπάρχουν Αλήθεια και Ψεύδος άραγε; ή υπάρχει μόνον Νέον και Παλαιόν, και το Ψεύδος είναι απλώς το γήρας της αληθείας;»

«Και τι άλλο είναι η τέχνη παρά λεπτομέρειες».

«Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».

«Ο αστείος άνθρωπος γενικώς περιφρονείται, τουλάχιστον δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν σημαντικά, δεν εμπνέει πολλήν πεποίθησιν. Γι’ αυτό κ’ εγώ καταγίνομαι στους πολλούς να παρουσιάζω σοβαρήν όψι. Ηύρα πως μεγάλως με διευκολύνει τες υποθέσεις μου. Εσωτερικώς γελώ και αστειεύομαι πολύ».

«Μ’ επέρασεν από τον νου απόψε να γράψω για τον έρωτά μου. Και όμως δεν θα το κάμω. Τι δύναμι που έχει η πρόληψις».

«Αν δεν έχουν τα ποιήματά μου γενική εφαρμογή, έχουν μερική. Αυτό δεν είναι λίγο. Έχουν εγγυημένη την αλήθεια των έτσι».

Πηγή φωτογραφίας Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr