REAL LIFE WHO

«Και ψαράς και Δήμαρχος»: Η αληθινή ιστορία του Ιταλού Δημάρχου που δολοφονήθηκε για το ακτιβιστικό του έργο


Σύρμα Κιουπελόγλου

5 Μαΐου 2021

Και ψαράς και Δήμαρχος
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2010, επτά πυροβολισμοί έβαλαν τέλος στη ζωή του Angelo Vassallo, του πρώην ψαρά και μετέπειτα Δήμαρχου της ιταλικής πόλης Pollica. Περίπου δώδεκα χρόνια νωρίτερα, ο Angelo, αρρωστημένος από την διαφθορά και την παραμέληση της χώρα του, αποφάσισε να δεσμευτεί προσωπικά και να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2010, επτά πυροβολισμοί έβαλαν τέλος στη ζωή του Angelo Vassallo, του πρώην ψαρά και μετέπειτα Δήμαρχου της ιταλικής πόλης Pollica. Περίπου δώδεκα χρόνια νωρίτερα, ο Angelo, αρρωστημένος από την διαφθορά και την παραμέληση της χώρας του, αποφάσισε να δεσμευτεί προσωπικά και να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος.

Τι μεσολάβησε όμως; Η ταινία «Και ψαράς και Δήμαρχος» διηγείται την αληθινή ιστορία του Vassallo.

Γεννήθηκε στην Acciaroli στην επαρχία του Σαλέρνο το 1953. Ολοκλήρωσε τις σπουδές γυμνασίου και εγγράφηκε στη Νομική στο πανεπιστήμιο, αλλά εγκατέλειψε νωρίς για να κάνει τη δουλειά του πατέρα του, που ήταν ψαράς. Ο Angelo αγαπούσε τα ζώα, τη θάλασσα, τη φύση και τη γη του. Και για τη γη αποφάσισε να δεσμευτεί πολιτικά και να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος. 

Για πρώτη φορά εκλέχθηκε το 1995 στην πόλη Pollica, ενώ κατάφερε να βγει και στις δύο επόμενες εκλογές το 1999 και το 2005. Είχε επίσης τη θέση του επαρχιακού συμβούλου στο Σαλέρνο μεταξύ των τάξεων των Margherita και εκτός από το αξίωμα του δήμαρχου, κατείχε επίσης αυτό του Προέδρου της κοινότητας του πάρκου, ένα συμβουλευτικό και προληπτικό σώμα των εθνικών πάρκων Cilento, Vallo di Diano και Alburni. Το ψευδώνυμο του ήταν «Δήμαρχος ψαράς» και είχε διακριθεί ιδιαίτερα για τον έντονο περιβαλλοντισμό του.

Ο Vassallo, του οποίου ο δήμος ήταν το επίκεντρο των μελετών για τη μεσογειακή διατροφή, το 2007 προώθησε την πρόταση να συμπεριληφθεί η μεσογειακή διατροφή μεταξύ των πνευματικών και άυλων κληρονομιών της ανθρωπότητας. Μετά από μια μακρά διαπραγμάτευση, η οποία διήρκεσε 3 χρόνια, η ιταλική υποψηφιότητα εγκρίθηκε από την UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 2010, κατά τη διάρκεια της 3ης Επιτροπής Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι. Η ιταλική αντιπροσωπεία στην Κένυα, με επικεφαλής το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικών Πολιτικών υπό τον καθηγητή Pier Luigi Petrillo, αποφάσισε να αφιερώσει την αναγνώριση στον Angelo Vassallo, δημιουργώντας μεγάλη συγκίνηση σε όλους τους διεθνείς εκπροσώπους που χειροκροτούσαν επί ώρα. 

Το 2010 παρουσιάστηκε για την τέταρτη θητεία του, καθώς ήταν ο μόνος υποψήφιος επανεκλεγμένος από τις 30 Μαρτίου με το 100% των έγκυρων ψήφων. Όμως, το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου 2010, περίπου στις 10:15 μ.μ. στο χωριουδάκι της Acciaroli, ενώ ο Vassallo οδηγούσε σπίτι με το αυτοκίνητό του, σκοτώθηκε από έναν ή περισσότερους αγνώστους. Εννέα σφαίρες διαμετρήματος 9 εκρήχθηκαν εναντίον του, επτά από τις οποίες τον χτύπησαν. Αν και ο αίτιος της επίθεσης είναι επί του παρόντος άγνωστος, ο εισαγγελέας Luigi Rocco, υπεύθυνος για την έρευνα, έχει καταλήξει ότι η υπόθεση αυτή είχε ως αυτουργό τη μαφία της Camorra, η οποία ήθελε να τιμωρήσει έναν εκπρόσωπο των θεσμικών οργάνων που είχε εναντιωθεί στις παράνομες πρακτικές της. Οι ενέργειες που πραγματοποίησε ο Vassallo για την προστασία του περιβάλλοντος, θεωρήθηκαν από την Camorra ως εμπόδιο στον έλεγχο του λιμένα που θα εξασφάλιζε την ελευθερία της στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

Μέχρι τις 25 Μαρτίου 2015, ο Bruno Humberto Damiani ήταν ο μόνος υπό έρευνα για τη δολοφονία του Angelo Vassallo. Τον Ιούλιο του 2018, οκτώ χρόνια αργότερα, ο εισαγγελέας Leonardo Colamonici εξέδωσε ένταλμα  για την ανάκριση του Lazzaro Cioffi, ενός καραμπινιέρη που συνεργάστηκε με την μαφία Caivano για την προστασία των δραστηριοτήτων της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Ο Cioffi από το 1991 μέχρι μερικούς μήνες πριν από τη σύλληψή του εργαζόταν στην ερευνητική μονάδα του Castello di Cisterna. Έτσι, είχε λάβει επίσης μέρος στις έρευνες για την δολοφονία τις 5ης Σεπτεμβρίου του 2010.

Πηγή φωτογραφίας imdb

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr