REAL LIFE WHO

Margherita Hack: Η Ιταλίδα «Κυρία των Αστεριών» που τιμά η Google σήμερα


The Jennettes

12 Ιουνίου 2021

Margherita Hack: Η Ιταλίδα «Κυρία των Αστεριών» που τιμά η Google σήμερα
Η Google τιμά με την Ιταλίδα Αστροφυσικό Margherita Hack, με ένα doodle για την 99η επέτειο από τα γενέθλιά της. Είχε ανακαλύψει τον αστεροειδή 8558 Hack, που ονομάστηκε προς τιμήν της.

Η Google τιμά την Ιταλίδα Αστροφυσικό Margherita Hack, με ένα doodle για την 99η επέτειο από τα γενέθλιά της. Είχε ανακαλύψει τον αστεροειδή 8558 Hack, που ονομάστηκε προς τιμήν της.

«Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 99α γενέθλια της Ιταλίδας καθηγήτριας, ακτιβίστρια, συγγραφέας και αστροφυσικού Margherita Hack, «"Της κυρίας των αστεριών"», δήλωσε η Google. 

«Σας ευχαριστούμε που εμπνεύσατε τις μελλοντικές γενιές να στοχεύσουν προς τα αστέρια!» είπε.

Το doodle της Google δείχνει την Hack να κάθεται στην καρέκλα της και να κοιτάζει το τηλεσκόπιο της.

Γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1922 στη Φλωρεντία της Ιταλίας, η Hack ήταν η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του Αστεροσκοπείου της Τεργέστης. 

Είχε μετακομίσει εκεί το 1964 και είχε αποκτήσει πλήρη θέση ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της πόλης, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που το κατάφερε.

Εκτός από το ενδιαφέρον της για τους δορυφόρους και την αστροφυσική, η Hack ήταν επίσης υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων και της ισότητας και υπερασπίστηκε προοδευτικά τα αίτια και την προστασία των ζώων.

Η Margherita Hack είχε αρχικά ξεκινήσει με σπουδές λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο, αλλά αμέσως μετά από ένα μάθημα, άλλαξε το πεδίο της σε φυσική. 

Οι καινοτομίες της στο Παρατηρητήριο της Τεργέστης κέρδισαν την αναγνώρισή της στην αστρονομική κοινότητα, μαζί με συνδρομές στη NASA και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Ο Hack δημοσίευσε επίσης δεκάδες ακαδημαϊκά άρθρα και πολλά βιβλία για την αστρονομία, εκτός από την κυκλοφορία δύο αστρονομικών περιοδικών.

Στα 90, της απονεμήθηκε ο τίτλος του Dama di Gran Croce, το υψηλότερο βραβείο που δίνει η ιταλική κυβέρνηση. Πέθανε στην ηλικία των 91, στις 29 Ιουνίου 2013.

Δείτε ακόμη: Γυναίκες με καρκίνο του μαστού «μεταμορφώνονται» σε θεές με στόχο την αυτο-αγάπη

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr