REAL LIFE TRUE STORIES

Lesbian Pride Flag: Η ιστορία πίσω από τη σημαία Υπερηφάνειας της λεσβιακής κοινότητας


Εύα Κονδύλη

18 Ιουνίου 2021

Lesbian Pride Flag: Η ιστορία πίσω από τη σημαία Υπερηφάνειας της λεσβιακής κοινότητας
Μέχρι τώρα, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με σημαία Υπερηφάνειας του ουράνιου τόξου, που δημιουργήθηκε από τον Gilbert Baker. Αντιπροσωπεύει την κοινότητα LGBTQ όλο το χρόνο, αλλά είναι ιδιαίτερα ορατή τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια του μήνα Υπερηφάνειας.

Μέχρι τώρα, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με σημαία Υπερηφάνειας του ουράνιου τόξου, που δημιουργήθηκε από τον Gilbert Baker. Αντιπροσωπεύει την κοινότητα LGBTQ όλο το χρόνο, αλλά είναι ιδιαίτερα ορατή τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια του μήνα Υπερηφάνειας.

Η επικράτησή της και η διεθνώς αναγνώρισή της την έκανε αμέσως επίσημη. «Μια αληθινή σημαία είναι σχισμένη από την ψυχή των ανθρώπων», δήλωσε ο Baker στο CBS Chicago το 2012. «Μια σημαία είναι κάτι που όλοι κατέχουν και γι' αυτό λειτουργούν. Η σημαία του ουράνιου τόξου είναι σαν άλλες σημαίες υπό την έννοια αυτή, ανήκει στους ανθρώπους».

Αν και η σημαία του ουράνιου τόξου είχε ως στόχο να γιορτάσει την queer κοινότητα στο σύνολό της, δεν εκπροσωπήθηκαν όλοι. 

«Υπάρχει μια άποψη ότι η σημαία δεν αναγνωρίζει πλήρως τις ανάγκες των ανθρώπων με διαφορετικές ταυτότητες», εξηγεί η Chelsea Del Rio, αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Ιστορίας των LGBT. 

Πρόσφατα, έγιναν γνωστές κάποιες αναδημιουργίες της εμβληματικής σημαίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πρόσθετες ρίγες που αντιπροσωπεύουν την κοινότητα των τρανσέξουαλ και τους μαύρους. 

«Υπήρχε η ανάγκη δημιουργίας σημαιών για να δείξει ότι η queer κοινότητα αντικατοπτρίζει όλους όσους ισχυρίζονται ότι έχουν queer ταυτότητα», προσθέτει η Del Rio. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σημαίες υπερηφάνειας LGBTQ ξεκινούν και τελειώνουν στις πολλές παραλλαγές του ουράνιου τόξου.

Χάρη στην εποχή του διαδικτύου, σημαίες που γιορτάζουν συγκεκριμένες κοινότητες queer ανθρώπων έχουν γίνει δημοφιλείς, συμπεριλαμβανομένων των transgender, asexual, bisexual, genderqueer και pansexual. 

Η λεσβιακή κοινότητα δεν αποτελεί εξαίρεση - στην πραγματικότητα, έχουν δημιουργηθεί πολλές αναδημιουργίες!

Ποια είναι η πιο γνωστή lesbian σημαία;

Μια διαδικτυακή αναζήτηση πιθανότατα θα φέρει εικόνες από αυτό που είναι γνωστό ως «lipstick lesbian flag», που αναφέρεται σε ομοφυλόφιλες που παρουσιάζονται παραδοσιακά θηλυκές. 

Όπως και η σημαία της υπερηφάνειας, έτσι και αυτή είναι ριγέ, αλλά αντί για μια ποικιλία χρωμάτων, διαθέτει διάφορες αποχρώσεις του ροζ και του μοβ. Μερικές φορές, διαθέτει ένα αποτύπωμα κραγιόν στην επάνω αριστερή γωνία.

Η σημαία δημιουργήθηκε το 2010 και εμφανίστηκε πρώτη φορά σε ένα blog. Ενώ είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες, εξακολουθεί να μην χρησιμοποιείται ευρέως. «Η ανησυχία ήταν ότι αντιπροσωπεύει μόνο λεσβίες που έχουν εμφάνιση θηλυκή», εξηγεί η Del Rio, επειδή τα χρώματα προέρχονταν από αποχρώσεις κραγιόν, χωρίς καμία άλλη σημαντική σημασία για την κοινότητα.

Σε μια προσπάθεια να γίνει πιο περιεκτική, η ροζ και μοβ σημαία έκανε έναν επανασχεδιασμό το 2018. Η ενημερωμένη έκδοση περιλαμβάνει αποχρώσεις πορτοκαλί, ενώ η δημιουργός της, Emily Gwen, έδωσε σε κάθε λωρίδα ένα συγκεκριμένο νόημα.

Η πάνω κόκκινη λωρίδα αντιπροσωπεύει τη «μη συμμόρφωση φύλου», ενώ η πορτοκαλί λωρίδα κάτω από αυτή είναι για «ανεξαρτησία». Στη συνέχεια, η ανοιχτή πορτοκαλί λωρίδα τιμά την «κοινότητα», ακολουθούμενη από το λευκό που συμβολίζει τις «μοναδικές σχέσεις της γυναικείας φύση», ροζ για «γαλήνη», μωβ για «αγάπη και σεξ» και τέλος, magenta για «θηλυκότητα».

Ποια ήταν η πρώτη σημαία της λεσβιακής κοινότητας;

Δημιουργήθηκε το 1999 από τον Sean Campbell, έναν ομοφυλόφιλο άνδρα cisgender, η «Labrys Lesbian Pride Flag» αναφέρεται συνήθως ως η παλαιότερη λεσβιακή σημαία. 

Ο συμβολισμός της σημαίας έχει τις ρίζες του στη λεσβιακή ιστορία και αναφέρεται σε σημαντικές εικόνες. Ο λάβρυς που βρίσκεται στο κέντρο, στη δεκαετία του 1970, ήταν ένα δημοφιλές λεσβιακό φεμινιστικό σύμβολο. Το μαύρο τρίγωνο αντιπροσωπεύει το Ολοκαύτωμα και τα τρίγωνα που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τη σήμανση ομοφυλόφιλων γυναικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by gays (@homo_gang_69)

Οι ανησυχίες που εγείρονται με αυτήν τη σημαία είναι ότι δημιουργήθηκε από έναν άνδρα και υπήρχε αντίσταση στη χρήση εικόνων που έχουν τις ρίζες τους στο Ολοκαύτωμα, καθώς και μια ανησυχία για το πόσο συμπεριληπτική είναι.

Ποια από όλες τις σημαίες χρησιμοποιείται σήμερα;

Μέχρι στιγμής, δεν αναγνωρίζεται καμία ως επίσημη!

Όμως, υπάρχει ένα κοινό νήμα μεταξύ των πιο αναγνωρίσιμων λεσβιακών σημαιών: Το χρώμα μωβ

«Παίζει σημαντικό ρόλο στο χρόνο και σε όλη την κοινότητα», εξηγεί η Del Rio. «Το μωβ έχει μια μακρά ιστορία ως χρώμα που αντιπροσωπεύει queer λαούς. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ρίζες για αυτό. Κάποιοι αναφέρουν την ποίηση της Σαπφούς και στις βιολέτες που αναφέρεται, ενώ υπήρχε επίσης ένα επίθετο που χρησιμοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 που αναφερόταν στις ομοφυλόφιλες ως «όπλα λεβάντας». 

Σημειώνει επίσης ότι, πιο πρόσφατα, το μωβ έχει μια νέα σημασία ως το χρώμα που «θολώνει» τις γραμμές έλξης και ταυτότητας, δεδομένου ότι είναι ένα μείγμα των συχνά φυλετικών στερεοτυπικών χρωμάτων, ροζ και μπλε ή κόκκινο και μπλε.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: 10 celebrities που δεν γνώριζες ότι ανήκουν στην LGTBQ+ κοινότητα

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr