REAL LIFE WHO

«Ιστορική» στιγμή για τον Καναδά: Η Mary Simon έγινε η πρώτη Ιθαγενής γενική Κυβερνήτης της χώρας


The Jennettes

9 Ιουλίου 2021

«Ιστορική» στιγμή για τον Καναδά: Η Mary Simon έγινε η πρώτη Ιθαγενής γενική Κυβερνήτης της χώρας
Ο Καναδάς σημείωσε μια ιστορική πρωτιά με τον διορισμό της Mary Simon ως η πρώτη Ιθαγενής γενική Κυβερνήτης της χώρας.

Ο Καναδάς σημείωσε μια ιστορική πρωτιά με τον διορισμό της Mary Simon ως η πρώτη Ιθαγενής γενική Κυβερνήτης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau ανακοίνωσε τον διορισμό της Simon στον ρόλο την Τρίτη, δηλώνοντας: «Σήμερα, μετά από 154 χρόνια, η χώρα μας κάνει ένα ιστορικό βήμα. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλύτερο άτομο γι' αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Trudeau σε δημοσιογράφους. «Μέσω του διορισμού της διασφαλίζουμε ότι ο Καναδάς εκπροσωπείται από κάποιον που είναι υπόδειγμα των καλύτερων στη χώρα μας».

Η Mary Simon υπήρξε για χρόνια υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ιθαγενών Αμερικανών Inuk, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προώθηση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων και στα ανθρώπινα δικαιώματά τους και πλέον, με το νέο της ρόλο, θα αναφέρεται στον αρχηγό του κράτους του Καναδά, την βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο γενικός κυβερνήτης είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ. Διορίζεται από τη βασίλισσα κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού του Καναδά. Από το 1950 το αξίωμα αυτό δίνεται σε Καναδούς πολίτες, ενώ παλαιότερα οι γενικοί κυβερνήτες ήταν Βρετανοί.

«Είναι τιμή μου, νιώθω ταπεινότητα και είμαι έτοιμη», δήλωσε η Simon στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ανακοινώνοντας τον νέο της ρόλο. «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο διορισμός μου είναι μια ιστορική και εμπνευσμένη στιγμή για τον Καναδά και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μακρά πορεία προς τη συμφιλίωση», πρόσθεσε.

Η Mary Simon έχει υπηρετήσει δύο θητείες ως πρόεδρος της Inuit Tapiriit Kanatami, της εθνικής οργάνωσης Inuit του Καναδά, ενώ έχει διατελέσει και πρέσβειρα στη Δανία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CTV News (@ctvnews)

Ο διορισμός της δεν είναι τυχαίος και αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έρχεται μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την ανακάλυψη ανώνυμων τάφων παιδιών ιθαγενών σε οικοτροφεία του Καναδά.

Πρόκειται για παιδιά που αποσπάστηκαν βίαια από τις οικογένειές τους και είχαν σταλεί σε οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας για να αφομοιωθούν στην κοινωνία του Καναδά. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 τάφοι και οι έρευνες συνεχίζονται. 

Η Simon αναφέρθηκε επίσης στην πιθανή συμβολή της, ως γενική Κυβερνήτης, στην εξελισσόμενη εξέταση του παρελθόντος και της αποικιακής κληρονομιάς του Καναδά.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον με τρόπο που να σέβεται αυτό που έχει συμβεί στο παρελθόν», είπε. «Aν αγκαλιάσουμε την κοινή μας ανθρωπότητα και ευθύνη ο ένας για τον άλλο, οι φωτεινότερες μέρες του Καναδά δεν έχουν ακόμη έρθει».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: Γυναίκες με καρκίνο του μαστού «μεταμορφώνονται» σε θεές με στόχο την αυτο-αγάπη 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr