REAL LIFE WHO

Μιχαλίνα Βισλότσκα: Η γυναικολόγος που έφερε σεξουαλική επανάσταση στις γυναίκες της Πολωνίας


Σύρμα Κιουπελόγλου

21 Ιουλίου 2021

the art of love
Mία γυναίκα πρωτοπόρος, που πάλεψε με τα ταμπού και αναδείχθηκε νικήτρια. Η ιστορία της Μιχαλίνα Βισλότσκα» αφηγείται τη ζωή της πιο διάσημης και αναγνωρισμένης σεξολόγου και γυναικολόγου της Πολωνίας, η οποία αγωνίστηκε για την έκδοση του ρηξικέλευθου βιβλίου.

Η ταινία «Η τέχνη της αγάπης: Η ιστορία της Μιχαλίνα Βισλότσκα» αφηγείται τη ζωή της πιο διάσημης και αναγνωρισμένης σεξολόγου και γυναικολόγου της Πολωνίας, η οποία αγωνίστηκε για την έκδοση του ρηξικέλευθου βιβλίου.

Η Βισλότσκα γεννήθηκε στο Łódź από πατέρα δάσκαλο και μητέρα ευγενικής καταγωγής. Είχε δύο μικρότερα αδέλφια, τον Andrzej που ήταν συγγραφέας και τον Jan, που ήταν αριθμολόγος. 

Η ίδια ήταν συνιδρύτρια της Εταιρείας Υπεύθυνης Μητρότητας, στην οποία εργάστηκε πάνω στη θεραπεία της στειρότητας και τον έλεγχο των γεννήσεων. Ήταν επικεφαλής του πρώτου ιατρείου υπεύθυνης μητρότητας στην Πολωνία στο Ινστιτούτο Μητέρας και Παιδιού στη Βαρσοβία. Κατά τη δεκαετία του 1970, ήταν επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταροδιάγνωσης της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Μέσα σε όλες αυτές τις ιδιότητες της ζωής της, ανήκαν και αυτές της συζύγου και μητέρας. Την εμπειρία της ως παντρεμένη γυναίκα της εποχής της και τις επιστημονικές της γνώσεις αξιοποίησε για να γράψει κατά τη δεκαετία του ’70 το βιβλίο της «The Art of Loving», το πιο διαδεδομένο πολωνικό εγχειρίδιο για το σεξ, τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό.

Αν και δεν υπήρξε σεξουαλική επανάσταση στην Πολωνία, η επιτυχία του βιβλίου μπορεί να θεωρηθεί επαναστατική καθώς είχε τεράστιο αντίκτυπο στη σεξουαλική ευαισθητοποίηση μεταξύ των γυναικών της Πολωνίας τουλάχιστον για δύο δεκαετίες μετά τη δημοσίευσή του.

Η ακούραστη αφοσίωσή της στη μελέτη και την παρατήρηση της αυτοϊκανοποίησης, της εμμηνόπαυσης, της γονιμότητας και της οργάνωσης των υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού, ήταν πολύ σημαντική σε μία εποχή που οι όροι αυτοί ήταν άγνωστοι στην αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο κομμουνιστική Πολωνία. 

Η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960 που ακολούθησε το πρώτο και το δεύτερο κύμα του φεμινισμού στις δυτικές χώρες δεν είχε φτάσει ακόμη σε ένα έθνος του οποίου η μόνη απάντηση στην απρόβλεπτη εγκυμοσύνη ήταν η προσευχή. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια η Μιχαλίνα βίωσε πόνο και μεγάλη ταλαιπωρία στη σεξουαλική της ζωή και έτσι ξεκίνησε να βρει μεθόδους για να βοηθήσει άλλες γυναίκες να φτάσουν στη σεξουαλική ικανοποίηση. Το πρώτο της πείραμα θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόφαση να επιτρέψει στην παιδική της φίλη, Wanda, τη σχέση με τον σύζυγό της, Stach. Η υπόθεσή της ήταν ότι η Wanda θα εξυπηρετούσε τις σεξουαλικές του ανάγκες ενώ εκείνη και ο Stach μπορούσαν να έχουν μία πιο τρυφερή σχέση. 

Το βιβλίο της έγινε bestseller, με συνολική κυκλοφορία 7 εκατομμυρίων αντιτύπων και ξεκίνησε τη συζήτηση για θέματα σεξ και σεξουαλικής ζωής στην χώρα της.

Η Μιχαλίνα Βισλότσκα έφερε μία τολμηρή, αντισυμβατική προσέγγιση στη γυναικεία ευχαρίστηση και είχε το θάρρος να επιδιώξει αυτό που οι περισσότεροι απέφευγαν ακόμα και να συζητήσουν. Ωστόσο, οι ιδέες της για το πώς να αποπλανήσουν οι γυναίκες τους άντρες θα έκαναν πολλές φεμινίστριες σήμερα να ανατριχιάσουν.

Η συγκεκριμένη ταινία είναι απόλυτα επίκαιρη στις μέρες μας, καθώς στις μέρες μας,α οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ακόμη προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του οικογενειακού προγραμματισμού. Οι πολιτικές κατά των αμβλώσεων που πολλά κράτη επαναφέρουν, είναι απαράδεκτες, παρεμβατικές και απειλούν να κάνουν μη αναστρέψιμη ζημιά στην σεξουαλική εκπαίδευση των μαζών. 

Δείτε ακόμη: Η ενηλικίωση δύο τρανσέξουαλ εφήβων μέσα από το φακό της Willeke Duijvekam

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr