REAL LIFE WHO

Η Tatyana McFadden είναι έτοιμη για το Τόκιο: «Ο αθλητισμός με έκανε να καταλάβω ότι είμαι όμορφη»


Έλενα Κρητικού

24 Αυγούστου 2021

Η Tatyana McFadden είναι έτοιμη για το Τόκιο: «Ο αθλητισμός με έκανε να καταλάβω ότι είμαι όμορφη»

«Ήταν δύσκολο να μεγαλώνω με αναπηρία. Ήξερα ότι ξεχώριζα. Μπορούσαν όλοι να δουν ότι ήμουν διαφορετική. Ο αθλητισμός όμως, έβγαλε προς τα έξω έναν άγνωστο εαυτό μου, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είμαι όμορφη». H Παραολυμπιονίκης Tatyana McFadden ετοιμάζεται για τους φετινούς Παραολυμπιακούς του Τόκιο, εμπνέοντας τις γυναίκες να αγαπήσουν τον εαυτό τους όπως ακριβώς είναι και να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις που βάζουν όρια και φρένα στα όνειρα και τις ικανότητές τους. 

Αγωνίζεται απο τότε που ήταν παιδί, έγινε το νεότερο μέλος της Παραολυμπιακής Ομάδας των ΗΠΑ και μετρά 17 μετάλλια, όπως και πλούσιο ακτιβιστικό έργο.

Η Παραολυμπιονίκης Tatyana McFadden έχει μάθει να ξεπερνά κάθε εμπόδιο και αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε αθλητή με αναπηρία, κερδίζοντας ένα βραβείο Emmy ως μέλος της εκτελεστικής παραγωγής του ντοκιμαντέρ “Rising Phoenix” στο Netflix που αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Για μία ακόμη φορά όλη η προσοχή είναι στραμμένη επάνω της εν όψει των Παραολυμπιακών που ξεκινούν σήμερα στο Τόκιο και πρόκειται να φιλοξενήσουν περισσότερους από 4.000 αθλητές από 135 χώρες του κόσμου. H Παραολυμπιονίκης γεννήθηκε με δισχιδή ράχη στη Ρωσία και μεγαλώνοντας σε ορφανοτροφείο, δεν είχε την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη που θα της εξασφάλιζε ένα καλύτερο μέλλον. Οι γιατροί της έδιναν λίγες ημέρες ζωής αλλά οι γονείς που την υιοθέτησαν, είχαν διαφορετική άποψη. Αμέσως μετά την υιοθεσία, την ώθησαν να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, έτσι η διαρκής κίνηση με το αναπηρικό της αμαξίδιο όλη μέρα, της άλλαξε τον μέχρι τότε τρόπο ζωής, βελτιώνοντας σημαντικά τη φυσική και ψυχική της κατάσταση.

Όπως δήλωσε η ίδια στο Refinery29: «Οι γονείς μου πάντα μου λένε: Να απολαμβάνεις τη διαδικασία όσο δύσκολη κι αν είναι». Η πανδημία τη βοήθησε να συνειδητοποιήσει πόσο πολύ της έλειψαν οι αγώνες, τα ταξίδια και όλη αυτή η διαδρομή. Τώρα, είναι πανέτοιμη να αγωνιστεί ξανά και να βρει τη νέα κανονικότητα στον αθλητισμό. 

Ο μεγαλύτερος στόχος της για τους φετινούς Παραολυμπιακούς; Να βρίσκεται μες στην τριάδα σε κάθε αγώνισμα αν και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται πλέον οι παραολυμπιονίκες και το πώς προσεγγίζεται η διαφορετικότητα και η αναπηρία, η ίδια αναφέρει: «Έχουν αλλάξει πολλά. Όταν ήμουν 15, δεν υπήρχε η κάλυψη των Παραολυμπιακών όπως σήμερα στα media. Δεν ένιωθα ότι ανήκα στην ελίτ των αθλητών γιατί δεν πληρωνόμουν ισότιμα για τα μετάλλια. Φέτος, στο Τόκιο θα είναι η πρώτη φορά που θα πληρωθούμε το ίδιο με τους υπόλοιπους αθλητές». 

Η πιο ελπιδοφόρα αλλαγή συνέβη στο Λονδίνο όπου οι διαφημίσεις και οι χορηγίες για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς ήταν οι ίδιες και τις έβλεπες επιτέλους να εμφανίζονται μαζί. Το Rising Phoenix παρουσιάζει ακριβώς όλη αυτή την αλλαγή προς την ισότητα απέναντι στη διαφορετικότητα. «Παρουσιάζει την αναπηρία και τις διάφορες εκφάνσεις της και σπάει τα στερεότυπα γύρω από αυτή. Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ικανότητες που έχουν συγκεκριμένα όρια». 

H McFadden κάποτε είχε πει: «Ήταν δύσκολο να μεγαλώνω με αναπηρία. Ήξερα ότι ξεχώριζα. Μπορούσαν όλοι να δουν ότι ήμουν διαφορετική. Ο αθλητισμός όμως, έβγαλε προς τα έξω έναν άγνωστο εαυτό μου, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είμαι όμορφη». Η ενασχόληση με τον αθλητισμό τής έδωσε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και ώθηση να κυνηγήσει τα όνειρά της. Αυτό, όπως ανέφερε, τη βοήθησει να δυναμώσει όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. «Μεγαλώνοντας, δεν στόχευα να γίνω απλά καλύτερη αθλήτρια αλλά έβρισκα περισσότερη χαρά και νόημα με το να βελτιώνομαι».

Η συμβουλή που δίνει σε κάθε γυναίκα, προκύπτει από τα παρακάτω λόγια: 

«Περνάμε πολύτιμο χρόνο, συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους υπόλοιπες γυναίκες. Εκείνες έχουν αυτό ενώ εγώ δεν το έχω. Πάντα πίστευα ότι η ζωή δεν πρέπει να μετριέται με το τι δεν έχεις αλλά αντίθετα με το πώς αξιοποιείς τα δώρα που σου έχει χαρίσει. Και κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή με ένα μοναδικό δώρο. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε». 

Απέναντι στα άτομα που έχουν πέσει θύματα ρατσισμού και θέλουν να δουν τον εαυτό τους να αλλάζει προς το καλύτερο, δίνει τη δική της απάντηση. «Μη φοβάστε να τολμήσετε. Θα είναι δύσκολη η διαδρομή και θα πάρει καιρό. Η αλλαγή δεν θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα ούτε μετά από έναν χρόνο. Ασχολούμαι επαγγελματικά με τον αθλητισμό εδώ και 15 χρόνια κι έχω δει τόσο μεγάλη αλλαγή αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος. Σημασία έχει να να δείχνουμε υπομονή και να απολαμβάνουμε πάντα τη διαδικασία».

Δείτε ακόμη: 18 αθλητές φωτογραφίζονται για καλό σκοπό