REAL LIFE WHO

Rasha Alqahtani: Η 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία που έφτιαξε ένα videogame για να διαλύσει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας


The Jennettes

29 Αυγούστου 2021

Rasha Alqahtani: Η 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία που έφτιαξε ένα videogame για να διαλύσει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας
Μια 18χρονη από την Σαουδική Αραβία, η Rasha Alqahtani, είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους συνομηλίκους της να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν για το άγχος τους, μέσα από το εξαιρετικά δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι «Minecraft».

Με τα χρόνια, η ψυχική υγεία των νέων απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινή γνώμη, ενώ το άγχος έχει πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των εφήβων και - σίγουρα - μια πανδημία μόνο καλό δεν έκανε στην κατάσταση. 

Μια 18χρονη από την Σαουδική Αραβία, η Rasha Alqahtani, είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους συνομηλίκους της να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν για την ψυχική υγεία τους, μέσα από το εξαιρετικά δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι «Minecraft».

Η φιλόδοξη πρόταση της Rasha - εμπνευσμένη, εν μέρει, από την προσωπική της εμπειρία με το stress εξαιτίας της πανδημίας - στοχεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του στίγματος και της έλλειψης προσβασιμότητας που, όπως λένε οι ψυχολόγοι, παρουσιάζουν σημαντικά εμπόδια στους εφήβους στο να λαμβάνουν φροντίδα για την ψυχική τους υγεία.

Είχε δει το άγχος να επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων γύρω της - ένα μέλος της οικογένειας, μια «ιδιοφυής» συμμαθήτρια που έκλαιγε και πάθαινε κρίσεις πανικού σε κάθε διαγώνισμα, ακόμη και άγνωστοι να το εξομολογούνται στο TikTok. Σε κάποιο βαθμό, το αντιμετώπισε και η ίδια, ως «μια φοιτήτρια που προσπαθούσε να διατηρήσει την τελειότητα».

jenny.gr

 

Έτσι, η Rasha αποφάσισε να κάνει κάτι για το άγχος που είχε παρατηρήσει γύρω της και πιστεύει ότι η διάγνωση είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την ψυχική υγεία: «Αναγνωρίζοντας ότι το έχω, θα με κάνει να το αποδεχτώ κιόλας. Και να κατανοήσω ότι δεν πρόκειται να είναι κάτι που θα με κρατήσει πίσω».

Η 18χρονη βασίστηκε σε ένα από τα χόμπι της, τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, και έφτιαξε μια λειτουργία βασισμένη στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι. Σε αυτό οι παίκτες επιλέγουν τις δικές τους περιπέτειες, δείχνοντας πώς θα ήθελαν να ανταποκριθούν, αποφεύγοντας πιθανά σενάρια που προκαλούν άγχος. 

Το έργο της βασίστηκε σε μια ψυχομέτρηση από τη δεκαετία του 1950, την κλίμακα άγχους Taylor Manifest, την πρώτη διεθνώς χρησιμοποιούμενη μέτρηση της τάσης κάποιου προς το άγχος.

Θεωρώντας την επίσκεψη σε ψυχολόγο «άβολη» και «τραυματική» για μερικούς νέους, υποστηρίζει ότι τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν οικειότητα και διασκέδαση.

Το μόνο που θέλει, όπως δηλώνει στο Smithsonian Magazine, είναι να βοηθήσει στη διάγνωση και την ίαση χιλιάδων συνομήλικών της που βασανίζονται με το άγχος και τις ψυχικές ασθένειες. Παρά τις διάφορες δυσκολίες που συνάντησε, το ταξίδι που την οδήγησε σε αυτό το σημαντικό project «δεν θα το άλλαζε με τίποτα».

Πηγή cover: Smithsonian Magazine

Δείτε ακόμη: Ένας ψηφιακός καλλιτέχνης αναδημιουργεί διάσημους πίνακες ζωγραφικής στο σημερινό πλαίσιο της τεχνολογίας και των social media

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr