REAL LIFE WHO

#DoNotTouchMyClothes: Οι Αφγανές λένε όχι στους Ταλιμπάν και φορούν πολύχρωμα ρούχα


The Jennettes

15 Σεπτεμβρίου 2021

#DoNotTouchMyClothes: Οι Αφγανές λένε όχι στους Ταλιμπάν και φορούν πολύχρωμα ρούχα
Χρησιμοποιώντας το hashtag #DoNotTouchMyClothes, Αφγανές από όλο τον κόσμο εξεγείρονται μέσω των social media μετά τις διαδηλώσεις τους σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Γυναίκες από όλο τον κόσμο δημοσιεύουν φωτογραφίες τους με παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές στα πλαίσια μιας καμπάνιας που υψώνεται ως έντονη μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στους Ταλιμπάν και τις νέες σκληρές πολιτικές τους για τον τρόπο που εκείνες «πρέπει» να ντύνονται. 

Χρησιμοποιώντας το hashtag #DoNotTouchMyClothes, Αφγανές από όλο τον κόσμο εξεγείρονται μέσω των social media μετά τις διαδηλώσεις τους σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Κάνουν ένα δυνατό κάλεσμα μέσα από μια διαδικτυακή καμπάνια που καλεί όλο και περισσότερες γυναίκες να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους, φορώντας πολύχρωμα παραδοσιακά ρούχα. 

Η νέα διαδικτυακή αυτή πρωτοβουλία στην πράξη απαντά στην καθιστική διαμαρτυρία που ξεκίνησαν οι Ταλιμπάν στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπου σύμφωνα με τον Guardian, περίπου 300 γυναίκες εμφανίστηκαν με μαύρη ενδυμασία που κάλυπτε το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια τους- ένα είδος dress code που ήταν άγνωστο μέχρι χθες για τη χώρα. 

Με σημαίες των Ταλιμπάν στα χέρια, οι γυναίκες αυτές δήλωναν ότι «υποστηρίζουν» τους μαχητές που ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπεται σε γυναίκες να βρίσκονται σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις, όπως και ότι σε σχολεία και πανεπιστήμια οι τάξεις θα πρέπει να είναι διαχωρισμένες με βάση το φύλο. 

Από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν στα χέρια τους στην εξουσία στην Καμπούλ, την κυβέρνηση στελεχώνουν μόνο άνδρες ενώ δεν συμπεριλήφθηκε κανένας εκπρόσωπος της μειονότητας Hazara. Το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων δεν είναι μέρος του νέου καθεστώτος, το οποίο επανέφερε το υπουργείο για τη διάδοση της ηθικής και την αποτροπή της ανηθικότητας, επικυρώνοντας ότι η σαρία θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. 

Πολλές Αφγανές, κυρίως στα αστικά κέντρα, φοβούνται ότι θα περιοριστούν οι ελευθερίες που κατακτήθηκαν με κόπο. Εξάλλου, θυμούνται ότι στο καθεστώς των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001 οι γυναίκες σε μεγάλο βαθμό βρίσκονταν εγκλωβισμένες μέσα στα σπίτια τους.

Η γυναίκα που δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία με hashtag #DoNotTouchMyClothes

Η Αφγανή ιστορικός και ειδική στις Σπουδές Φύλου, Dr Bahar Jalali δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία χρησιμοποιώντας το #DoNotTouchMyClothes, αποτελώντας έμπνευση για τις Αφγανές ανά την υφήλιο. 

Η Peymana Assad, ο πρώτος άνθρωπος αφγανικής καταγωγής που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσε μια φωτογραφία της με πολύχρωμο ένδυμα και έγραψε στο Twitter: «Αυτή είναι η αφγανική κουλτούρα. Η παραδοσιακή ενδυμασία μου», δείχνοντας τον δρόμο σε πολλές ακόμη γυναίκες. 

Η Sana Safi από το BBC, δημοσίευσε μια παρόμοια φωτογραφία, γράφοντας: «Πώς θα ντύνονται λοιπόν οι Αφγανές; Εάν ήμουν στο Αφγανιστάν, θα φορούσα μαντίλα στο κεφάλι μου. Αυτό θα ήταν το μόνο παραδοσιακό στοιχείο που θα επέτρεπα επάνω μου».

Από την άλλη, η μουσικός Ariana Delawari μοιράστηκε μια φωτογραφία με τη μητέρα της, από τότε που την είχε μες στην κοιλιά της, όπως σχολίασε. Οι γυναίκες δεκαετίες πριν στο Αφγανιστάν, φορούσαν παραδοσιακά φορέματα και όχι μαντίλες. 

Παρότι οι Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει ότι περαιτέρω διαμαρτυρίες θα επιτρέπονται μόνο αν εγκριθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι γυναίκες στην Καμπούλ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και τις διαδηλώσεις τους. Όπως εξηγεί μια φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, η Samira, αυτός είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης.

Όπως δήλωσε: «Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Είτε θα μείνω κλεισμένη στο σπίτι μου, χωρίς να μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου, ή θα δώσω μάχη. Ακόμη κι αν ρισκάρω τη ζωή μου, ακόμη κι αν με σκοτώσουν, αυτό είναι καλύτερο από το να με κρατούν σιωπηλή».

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση